Κάμερα με ανάλυση 3.200 Megapixel; Και όμως, κατασκευάζεται!


Κάμερα με ανάλυση 3.200 Megapixel; Και όμως, κατασκευάζεται!

Οι ερευνητές στο SLAC National Accelerator Laboratory, κατασκευάζουν τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα που κατασκευάστηκε ποτέ για την αστρονομία.

Η κάμερα LSST (Large Synoptic Survey Telescope Camera), έχει τεράστιο μέγεθος, όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Ζυγίζει 3 τόνους. Διαθέτει μπροστινό φακό με πλάτος 1.57 μέτρα, και ο αισθητήρας της έχει την τεράστια ανάλυση των 3.200 megapixel. Ο αισθητήρας αυτός, θα ψύχεται στους -100 βαθμούς Κελσίου, για μείωση του ψηφιακού θορύβου. Στόχος είναι η κάμερα LSST να τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο Simonyi Survey, του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στη Χιλή. Από εκεί, θα ξεκινήσει η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού για μια δεκαετία, με στόχο να συλλέξουν οι επιστήμονες νέα δεδομένα, σε μια προσπάθεια κατανόησης ορισμένων μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος, όπως η φύση και τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης.

Η συγκεκριμένη κάμερα ευρέος πεδίου, είναι ικανή να ανιχνεύει και να καταγράφει φως, από το κοντινό υπεριώδες φάσμα, έως το κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Αποτελείται από 189 αισθητήρες CCD σε διάταξη 21 μονάδων, που η κάθε μια είναι τετράγωνη συστοιχία 3×3, και είναι τοποθετημένες σε ειδικές πλατφόρμες. Η ομάδα του SLAC National Accelerator Laboratory, εξηγεί ότι το εστιακό επίπεδο πλάτους 64 εκατοστών, αντιστοιχεί σε οπτικό πεδίο 3,5 μοιρών, πράγμα που σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να καταγράψει περισσότερο από 40 φορές την περιοχή της πανσελήνου στον ουρανό, σε μία εικόνα.

Δείτε την ομάδα που δουλεύει στο συγκεκριμένο πρότζεκτ παρακάτω. Από αριστερά: η μηχανικός Diane Hascall, η μηχανικός Margaux Lopez, ο επικεφαλής μηχανικός Travis Lange, ο Senior S&E μηχανικός τεχνολογίας Andy Hau, η Μηχανολόγος Μηχανικός Hannah Pollek, και ο S&E ηλεκτρονικός μηχανικός τεχνολογίας Mike Silva:

Φυσικά, μιλάμε για τον μεγαλύτερο αισθητήρα στον κόσμο, αλλά και ο φακός μεγέθους 1,57 μέτρων που διαθέτει, έχει ήδη αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος φακός στον κόσμο, από το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες. Όσο αφορά τη λειτουργία της κάμερας, το φως θα αντανακλάται μέσω ενός σετ καθρεπτών, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει πλάτος 8 μέτρα. Όταν είναι σε λειτουργία, αυτή η κάμερα με ανάλυση 3,2 gigapixel, θα συλλαμβάνει 15 terabytes δεδομένων ανά νύχτα κατά τη διάρκεια της 10ετούς έρευνάς του.

Αυτήν τη στιγμή, η τεράστια κάμερα LSST, βρίσκεται σε μια εγκατάσταση νότια του Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται υπό κατασκευή τα τελευταία επτά χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κάμερα LSST θα μεταφερθεί στον τελικό της προορισμό τον Μάιο του 2023.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για τη λειτουργία της κάμερας, είναι τα έξι φίλτρα που θα πρέπει να χωρέσουν πάνω από τον φακό, τα οποία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Κάθε ένα από αυτά τα φίλτρα έχει συγκεκριμένο ρόλο: να επιτρέπει μόνο ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός να περνάει από μέσα τους.

Μόλις τοποθετηθούν αυτά τα φίλτρα, η κάμερα θα περάσει από μια σειρά τελικών δοκιμών. Η μεταφορά αυτής της κάμερας στον προορισμό της, θα γίνει με ένα αεροπλάνο τύπου Boeing 747. Αν όλα πάνε καλά, μετά την εγκατάστασή του, η ομάδα αναμένει να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες το 2024. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την κάμερα LSST εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!