Adobe Photoshop: μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη με την επιλογή Channel Mixer


Adobe Photoshop: μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη με την επιλογή Channel Mixer

Ο Colin Smith από το PhotoshopCAFE μας δείχνει ποιός κατά τη γνώμη του είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μετατρέπουμε έγχρωμες φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες με το Adobe Photoshop.

Το Photoshop μας δίνει αρκετές επιλογές για το πως να μετατρέψουμε μια φωτογραφία σε ασπρόμαυρη. Δεν είναι όμως όλες οι επιλογές που έχουμε το ίδιο αποτελεσματικές. Η κάθε μια έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα της. Όπως για παράδειγμα με την επιλογή Greyscale (Image – Mode – Greyscale) μπορούμε να έχουμε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, αλλά χάνουμε αρκετές πληροφορίες από την εικόνα. Με την επιλογή Desaturate (Image – Adjustments – Desaturate) δεν ελέγχουμε τα πολύ φωτεινά και σκοτεινά μέρη της εικόνας.

Ο Smith χρησιμοποιεί από Adjustment Layers την επιλογή Channel Mixer. Όμως προσοχή, την επιλογή δεν την κάνει από Image – Adjustments – …, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δουλέψει σε ξεχωριστό Layer και όχι πάνω στο background layer. Κάνοντας κλικ στο κουτάκι της επιλογής Monochrome η φωτογραφία γίνεται αυτόματα ασπρόμαυρη. Από εκεί και πέρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πειραματιστούμε με τα διαφορετικά χρωματικά κανάλια, μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

1 σχόλιο

  • #
    1

    Κατανοητό το άρθρο. Τα περισσότερα βιντεο από τους ειδικούς επεξεργάζονται φωτογραφίες καλές. Τι γίνεται όμως αν έχω παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία με ξεβαμμένα χρώματα; Πολύ θα ήθελα ένα βίντεο με τέτοια τεχνική. Μένω στο νησί Αίγινα και έχω πολλές παλιές φωτογραφίες.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!