Ένας άνδρας ανακάλυψε ίχνη από άγνωστο ανεμοστρόβιλο μέσω Google Maps!
Ένας ερευνητής ανακάλυψε ίχνη από ανεμοστρόβιλο που κανείς δε γνώριζε αφού εντόπισε μια τεράστια “ουλή” στο Google Maps.
Το Google Maps έχει γίνει ένα αναπόσπαστο εργαλείο σήμερα και προσφέρει κάθε είδους πληροφορία για οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη (και μάλιστα με εικόνες και βίντεο). Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν και διάφορες αναπάντεχες ανακαλύψεις! Ο σπηλαιολόγος Matej Lipar από το Πανεπιστήμιο Curtin, μελετώντας δορυφορικές εικόνες της πεδιάδας Nulllabor στην Αυστραλία μέσω Google Maps, ανακάλυψε ίχνη από ανεμοστρόβιλο που κανείς δε γνώριζε μέχρι σήμερα! Αυτή η ανακάλυψη έγινε όταν ο ερευνητής εντόπισε μια τεράστια “ουλή” (η ρωγμή) στο Google Maps.
Η πεδιάδα Nullabor (Αυστραλία) είναι μια απομακρυσμένη, ξηρή και άδεια έκταση γης (χωρίς δέντρα και γενικότερα πράσινο). Ο σπηλαιολόγος εντόπισε την τεράστια αυτή “ουλή” περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του σιδηροδρόμου Trans-Australian και 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του παλιού οικισμού με σιδηροδρομικό δίκτυο Forrest. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το σημάδι στο έδαφος έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και πλάτος μεταξύ 160 και 250 μέτρων.
Ο Lipar ερεύνησε περαιτέρω τη μεγάλη αυτή ουλή στο έδαφος και ανακάλυψε ότι δημιουργήθηκε από έναν ανεμοστρόβιλο που κανείς δε γνώριζε ότι είχε σχηματιστεί και περάσει από την περιοχή αυτή. Μελετώντας παλιότερες δορυφορικές εικόνες, διαπίστωσε ότι το χαρακτηριστικό αυτό στο έδαφος εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από ανεμοστρόβιλο που σημειώθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 16 και 18 Νοεμβρίου 2022. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ορισμένα κυκλικά μοτίβα δίπλα στα ίχνη που άφησε ο ανεμοστρόβιλος, πιθανόν από έντονες βροχοπτώσεις.
Μια ομάδα επιστημόνων συμπεριλαμβανομένου του Lipar, ταξίδεψε στην τοποθεσία αυτή μέσα στο Μάιο του τρέχοντος έτους για να εξετάσουν και να φωτογραφίσουν τη ρωγμή αυτή αλλά και το γειτονικό τοπίο. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σε μια μελέτη στο Journal of Southern Hemisphere Earth Systems Science. Διαπίστωσαν ότι ο ανεμοστρόβιλος πιθανότατα είχε διάρκεια μεταξύ 7 και 13 λεπτών. Σε αντίθεση με τους ανεμοστρόβιλους που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, αυτός δεν προκάλεσε ζημιές σε σπίτια ή πόλεις και για αυτό πιθανότατα δεν είχε ανακαλυφθεί επίσημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ρωγμή που άφησε στο έδαφος παρέμεινε ιδιαίτερα ορατή ακόμη και 18 μήνες αργότερα. Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν αυτό και σε πρόσφατες δορυφορικές εικόνες και μετά από μελέτες του εδάφους (επίσης πρόσφατα). Το γεγονός ότι διατηρήθηκε σχεδόν αναλλοίωτη, είναι πιθανό να οφείλεται στην αργή αναγέννηση της βλάστησης στο γυμνό αυτό (από δέντρα και πράσινο) περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καλύψει ακόμη τη διαβρωμένη περιοχή. Ο Lipar λέει ότι η ανακάλυψη αυτή τονίζει τη σημασία των δορυφορικών εικόνων για τον εντοπισμό και την ανάλυση καιρικών φαινομένων σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Ο εκτελεστής που δολοφόνησε τον CEO της UnitedHealthcare φορούσε φωτογραφικό σακίδιο!
- Κυκλοφόρησε ο νέος φακός Samyang 12mm f/2 για Canon RF!
- Samyang: Κυκλοφόρησε ο νέος φακός 35mm f/1.4 για Sony E!
- ΗΠΑ: Εμφανίστηκαν μυστηριώδη λαμπερά drones πάνω από το New Jersey!
- Πιγκουίνοι: Οι φωτογραφίες των τουριστών βοηθούν τους επιστήμονες να τους παρακολουθούν!
- Amazon: Ήρθε η νέα εντυπωσιακή σειρά AI μοντέλων Nova!