Κινέζος χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αναστήσει τη νεκρή γιαγιά του!


Κινέζος χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αναστήσει τη νεκρή γιαγιά του!

Ένας 24χρονος Κινέζος με επίθετο Wu, χρησιμοποίησε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney και το ChatGPT για να αναστήσει τη νεκρή γιαγιά του.

Το επεισόδιο “Be Right Back” της δημοφιλούς δυστοπικής σειράς “Black Mirror”, αφηγείται την ιστορία της Martha (Hayley Atwell), μιας νεαρής γυναίκας της οποίας ο φίλος της Ash Starmer (Domhnall Gleeson) σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Καθώς τον θρηνεί, ανακαλύπτει ότι η τεχνολογία της επιτρέπει να “αναστήσει” τον φίλο της και να επικοινωνεί μαζί του μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Προβλήθηκε το 2013 και προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από το κοινό. Πρόκειται φυσικά για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η μήπως όχι;

Και όμως, 10 χρόνια μετά συνέβη κάτι αντίστοιχο στην πραγματικότητα. Ο 24χρονος Κινέζος ονόματι Wu, δημιούργησε μιας chatbot έκδοση τεχνητής νοημοσύνης της αποβιώσας γιαγιάς του. Ο θάνατός της του προκάλεσε βαθιά θλίψη, και αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ για να την αναστήσει με κάποιον τρόπο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Midjourney για τη δημιουργία εικόνων τεχνητής νοημοσύνης της γιαγιάς του σε συνδυασμό με ηχογραφήσεις της φωνής της, ο Wu εκπαίδευσε το chatbot χρησιμοποιώντας το γνωστό λογισμικό ChatGPT. Στη συνέχεια, ανέβασε όλο το υλικό που έφτιαξε στην ιστοσελίδα D-ID, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν με chatbot που διαθέτει φωτορεαλιστικό πρόσωπο. Διαβάστε περισσότερα εδώ για αυτή την εφαρμογή. Ο Wu μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο στο οποίο συνομιλεί με την AI εκδοχή της γιαγιάς του, το οποίο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Ορισμένοι άνθρωποι εξέφρασαν ανησυχία ως προς τη χρήση της τεχνολογίας κατά αυτόν τον τρόπο, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν από την ικανότητα της τεχνολογίας να προσομοιώνει την ομιλία και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Ο Wu φαίνεται να συνομιλεί “κανονικά” με την AI γιαγιά του, η οποία απαντά με μια φωνή που έχει δημιουργηθεί από τις ηχογραφήσεις της φωνής της. Αυτό ακριβώς συνέβη στο επεισόδιο “Be Right Back” της σειράς “Black Mirror” που αναφέραμε παραπάνω, μόνο που τότε θεωρούσαμε ότι ήταν τελείως αδύνατο κάτι τέτοιο. Παρόλο που η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη στο να καταλαβαίνει πολύπλοκες ομιλίες, ο Wu ανέφερε ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του τρόπου ομιλίας της γιαγιάς του και ελπίζει ότι η τεχνολογία σύντομα θα μπορέσει να καταλάβει πιο πολύπλοκα μοτίβα ομιλίας, ώστε να μπορεί να έχει πιο ουσιώδεις συζητήσεις μαζί της.

Ο 24χρονος Κινέζος, αναφέρει πώς δεν μπόρεσε να μιλήσει με την αγαπημένη του γιαγιά και να της πει αντίο προτού πεθάνει, επειδή παρέμενε σε κώμα μέχρι τον θάνατό της. Το πρότζεκτ του ήταν ένας τρόπος ώστε να αντιμετωπίσει τη θλίψη του και να νιώσει πιο κοντά στη γιαγιά του, ακόμα και μετά το θάνατό της. Πάντως, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την προσομοίωση ανθρώπινης συνομιλίας έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν chatbots για εξυπηρέτηση πελατών και υποστήριξη. Ωστόσο, η χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την επικοινωνία με αποθανόντες αγαπημένους ανθρώπους είναι μια καινούργια κατάσταση. Εσείς πώς κρίνετε αυτό που έκανε ο Wu; Αν μπορούσατε να κάνετε κάτι παρόμοιο θα το σκεφτόσασταν;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!