Μανώλης Μεγαλοοικονόμος: Σπάνια συνέντευξη του φωτορεπόρτερ και προσωπικού φωτογράφου του Ε. Βενιζέλου (1996)!


Μανώλης Μεγαλοοικονόμος: Σπάνια συνέντευξη του φωτορεπόρτερ και προσωπικού φωτογράφου του Ε. Βενιζέλου (1996)!

Όπως έχετε καταλάβει στο pttlgr δεν βρίσκουμε ησυχία και συνεχώς ξεψαχνίζουμε ότι πέσει στα χέρια μας, όπως το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Η νέα μας ανακάλυψη είναι η συνέντευξη του φωτογράφου (και κινηματογραφιστή), ενός από τους πρώτους ‘Ελληνες φωτορεπόρτερ (φωτοειδησεογράφους) και προσωπικού φωτογράφου του σπουδαίου Ελευθέριου Βενιζέλου, Μανώλη Μεγαλοοικονόμου.

Και τι ζωή έζησε έτσι;

Γεννημένος στην Σμύρνη, με νονό τον νεομάρτυρα μητροπολίτη Χρυσόστομο Σμύρνης, έζησε την καταστροφή και ξεκίνησε να φωτογραφίζει από παιδί.

Ένας από τους πρώτους φωτογράφους και φωτορεπόρτερ, απαθανάτισε με τον φακό του όλες τις σημαντικές πολιτικές και όχι μόνο προσωπικότητες της Ελλάδας, ενώ ήταν ένα από τους λίγους φωτογράφους που βρέθηκε με την κάμερα του στο Αλβανικό μέτωπο κατά τον πόλεμο με την Ιταλία.

Οι ιστορίες του μοναδικές καθώς σε ηλικία 92 ετών μιλάει στον δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο, στην εκπομπή Νυχτερινός Επισκέπτης της ΕΡΤ, το 1996.

Από το πως γλύτωσε τον θάνατο κατά την εισβολή των Τούρκων στην Σμύρνη, στη ζωή του ως προσωπικός φωτογράφος του Ελευθέριου Βενιζέλου, μέχρι την λογοκρισία των πλάνων του κατά τον πόλεμο με την Ιταλία.

Δες την εβδομαδιαία μας φωτογραφική εκπομπή Angle of View στο YouTube ή άκουσε την ως Podcast σε Spotify, Google ή Apple!

Ο δημοσιογράφος ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ συζητά με τον καλεσμένο του, το φωτογράφο ΜΑΝΩΛΗ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Ο ΜΕΓΑΛOΟΙΚΟΝΟΜΟΥ υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, του οποίου διαθέτει πάνω από 1. 200 φωτογραφίες. Γίνεται αναφορά στα παιδικά του χρόνια, στη ΣΜΥΡΝΗ όπου μεγάλωσε, στη συγγένειά του με το νεομάρτυρα μητροπολίτη ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΜΥΡΝΗΣ, στη συμμαθητεία του με τον ΩΝΑΣΗ, στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του στα “Ελληνικά Επίκαιρα”, αλλά και στις φωτογραφίες από την παρουσία του ελληνικού στρατού στην περιοχή πριν από τη μικρασιατική καταστροφή, ενώ αναλύονται τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή. Επίσης, γίνεται λόγος για τη γερμανική κατοχή και τη μετέπειτα σταδιοδρομία του. Η συζήτηση εστιάζεται κυρίως στο πρόσωπο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, το οποίο απαθανάτισε πολλές φορές, ενώ σημειώνεται και η φωτογράφιση του κοιμώμενου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στον Τύπο. Τέλος, προβάλλονται πολλές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

Δείτε την εδώ.

Παρουσιαστής: ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διεύθυνση Παραγωγής: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ Σκηνοθέτης: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ Ενδυματολογική επιμέλεια: ARTISTI ITALIANI, ΚΑΝΑΡΗ 5 ΚΟΛΩΝΑΚΙ Εικονολήπτες: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Φωτιστής: ΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ Ηλεκτρονικός: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗΣ Ρύθμιση Ήχου: ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ Ηλεκτρολόγος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΓΚΑΣ Εργατοτεχνίτες: ΗΛΙΑΣ ΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ Μακιγιάζ: ΣΟΦΙΑ ΒΛΑΧΟΥ Μονταζ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΣ Τϊτλοι: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ Φωτογράφος: ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ Μουσικη: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Φροντίστρια: ΓΙΩΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ Επιμέλεια Παραγωγής: ΑΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΧΩΡΗ Δημοσιογραφική Επιμέλεια: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΡΟΔΟΥΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ Συντονισμός Παραγωγής: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ Ακούστηκαν τα τραγούδια: ‘‘Η ΣΜΥΡΝΗ’’ ερμηνευμένο από τον ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ ‘‘ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ’’ ερμηνευμένο από τη ΡΙΑ ΖΕΡΒΑΕυχαριστίες: Κομμωτήρια “ΜΑΡΙ-ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΟΣ” ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 14, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ Διεύθυνση Τροχαίας ΑΤΤΙΚΗΣ για την πολύτιμη βοήθειά της

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Great Photographers
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!