Marilyn Stafford FotoReportage Award 2020: Ανακοινώθηκε η αποδέκτης του σημαντικού βραβείου!


Marilyn Stafford FotoReportage Award 2020: Ανακοινώθηκε η αποδέκτης του σημαντικού βραβείου!

Η φωτογράφος Nicky Quamina-Woo από τις Η.Π.Α. είναι η αποδέκτης του σημαντικού βραβείου για το φωτορεπορτάζ, Marilyn Stafford FotoReportage Award.

Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο σε μία γυναίκα επαγγελματία φωτογράφο με σκοπό να ολοκληρώσει ένα project που ήδη τρέχει και αφορά ένα σημαντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό ή πολιτιστικό ζήτημα, τοπικό ή παγκόσμιο.

H φωτογράφος λαμβάνει το βραβείο για το project της, As The Water Comes, που αποτυπώνει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στη Σενεγάλη.

As The Water Comes, Καθώς έρχεται το νερό

Η Αφρική, με τους άφθονους φυσικούς της πόρους, παραβλέπεται συχνά όταν πρόκειται για περιβαλλοντικά ζητήματα, αν και υποφέρει από αυξημένες επιπτώσεις της ερημοποίησης, της διάβρωσης του εδάφους και των προσβολών από έντομα. Ένα τέτοιο ζήτημα υπάρχει στη βόρεια Σενεγάλη, όπου εκατοντάδες οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους, καθώς έχουν καταστραφεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε σκηνές όταν τα σπίτια τους δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων συχνά αγνοούνται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά μειονεκτήματα από την αδυναμία κατανόησης της φύσης τους και την ανάληψη πιθανών λύσεων που ενσωματώνουν τις ανάγκες των κατοίκων. Μια τέτοια περιοχή, το Doun Baba Dieye, έπρεπε να εγκαταλειφθεί καθώς το χωριό βυθίστηκε πλήρως το 2009, αφού οι αρχές έσκαψαν ένα κανάλι μέσω μιας μικρής χερσονήσου που αρχικά προστάτευε τους κατοίκους από την θάλασσα. Η ελπίδα είναι ότι ρίχνοντας φως στο πρόβλημα προς την κυβέρνηση, θα αρχίσει να αλλάζει την ανταπόκρισή της στην κλιματική αλλαγή, η οποία χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή του κοινού και να λάβει υπόψιν της την τοπική γνώση – ιδίως καθώς σχετίζεται με βασικές οικονομικές δραστηριότητες όπως η αλιεία και η γεωργία. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, το φωτογραφικό δοκίμιο θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα από τα δημόσια έργα που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή, ιδίως τις «μαλακές» λύσεις που είναι περισσότερο σε αρμονία με τη φύση. Στο Langue de Barbarie, πειραματίζονται με περίφραξη από τοπικό φυτό- έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κάλαμο – για να βοηθήσουν στην παροχή ενός φράγματος για να αιχμαλωτίσει την ανεμοδαρμένη άμμο και να ξαναδημουργηθούν οι αμμόλοφοι. Τοπικές ΜΚΟ διδάσκουν σε ανθρώπους από την περιοχή πώς να συντηρούν τα καλάμια για να αναδασώσουν αυτές τις διαβρωμένες περιοχές που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ωκεανό.

Κατά τη λήψη του FotoAward, η Nicky Quamina-Woo δήλωσε:

Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που είμαι η αποδέκτης του βραβείου Marilyn Stafford FotoReportage! Σας ευχαριστώ πολύ που πιστέψατε στο έργο και τη δουλειά μου. Η επιλογή αυτής της ιστορίας, ειδικά από μια τόσο καταπληκτική λίστα, είναι απίστευτη! Μπορούμε να είμαστε τόσο απομονωμένοι ως δημιουργοί ντοκιμαντέρ, περνώντας μέρες, εβδομάδες ή μήνες στη δουλειά, προσπαθώντας να μοιραστούμε ιστορίες – συχνά ανεξάρτητα χωρίς συγκεκριμένη ιδέα εάν οι δημιουργικές και αφηγητικές μας προσπάθειες θα έχουν αντίκτυπο στους άλλους. Αυτό το βραβείο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα, καθώς οι κριτές επέλεξαν ένα έργο που επισημαίνει την κλιματική αλλαγή στην Αφρική, με τους άφθονους φυσικούς πόρους της, κάτι που συχνά παραβλέπεται όταν πρόκειται για περιβαλλοντικά ζητήματα, αν και υποφέρει από αυξημένες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή όπως η ερημοποίηση και η διάβρωση.

Οι φιναλίστ για φέτος είναι:

2020 FOTOREPORTAGE HONOURABLE MENTIONS

  • Fabiola Ferrero (Βενεζουέλα)
  • Emily Garthwaite (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ana Caroline de Lima (Βραζιλία)
  • Emilienne Malfatto (Γαλλία)
  • Nadège Mazars (Γαλλία)
  • Valentina Sinis (Ιταλία)

Μπορείτε να διαβάσετε για τα project των φιναλίστ εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!