Megalopolis


Megalopolis

Εκεί συναντάμε τις μεγαλουπόλεις της εποχής μας, άλλοτε με πλήρη λεπτομέρεια κι άλλοτε ως χρωματιστά περιγράμματα που μας προκαλούν να τις αναγνωρίσουμε. Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Ατομική έκθεση φωτογραφίας Μάρκου Δολόπικου

MEGALOPOLIS

Ένα ταξίδι κάπως σύντομο αλλά σε βάθος. Ένα ταξίδι μνήμης, αναμνήσεων, παραστάσεων και εικόνων, μέσα σε μεγαλουπόλεις. Μια φευγαλέα ματιά που όμως αφήνει βαθειά χαραγμένη, στο «σκληρό δίσκο» της μνήμης μας, την εικόνα που καταγράφουν τα μάτια μας.

Ο Μάρκος Δολόπικος με όχημα το φωτογραφικό του φακό και οδηγό την τέχνη του να μετατρέπει τη φαντασία του σε εικόνα, στον τρίτο σταθμό της έκθεσής του, μετά την Αθήνα και το Βερολίνο, φέρνει κατευθείαν μπροστά μας, όσα συγκρατεί η μνήμη μας από μια μεγαλούπολη, χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Είναι μια αφαίρεση που λειτουργεί σαν νοητή γέφυρα στο χώρο και στο χρόνο.

Ο φωτογράφος παρουσιάζει τις Μεγαλουπόλεις του σε δύο ενότητες:

Οι φωτογραφίες της πρώτης ενότητας δεν έχουν καμία αναφορά στα μέρη που απεικονίζουν, αφήνουν το θεατή να φανταστεί τα μεγέθη και τους όγκους της μεγαλούπολης δείχνοντας μόνο χρώματα και σχήματα. Ο φακός γίνεται εικαστικό εργαλείο που αποδίδει ζωγραφικά το χώρο και ερμηνεύει το ρυθμό της μεγαλούπολης. Η Μεγαλούπολη δονείται από την ταχύτητα του Χρόνου, είναι μια αναλαμπή στη μνήμη. Στη δεύτερη ενότητα ο φακός έχει καταδυθεί στα εντόσθια της μεγαλούπολης. Άψυχα, καπνισμένα και μουντά κτίρια γίνονται πρωταγωνιστές ενός υποφαινόμενου δράματος, όπου το άσπρο, το μαύρο, το μέγεθος και ο κόκκος της φωτογραφίας γραπώνουν τη ματιά του θεατή. Το Δέος απέναντι στο δυναμικά όμορφο και αβυσσαλέο. Σε αντίθεση με το ποπ ύφος της πρώτης ενότητας και την ειρωνεία πάνω στη ματαιότητα της εντύπωσης, εδώ ο φακός χορογραφεί υποδηλούμενα βιώματα και σπάει τις αντιστάσεις του θεατή.

Η έκθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται παράλληλα και στο Βερολίνο (από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου) και θα συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλες Μεγαλουπόλεις, με επόμενο σταθμό το Λονδίνο μέσα στο 2014.

Πύλη Σαμπιονάρα – Μίνωος και Καλλεργών Χανιά
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 1 Ιουλίου, 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 6 Ιουλίου 2014
Ώρες λειτουργίας: 12:00-22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Δείτε μερικές από τις εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση:

Λονδίνο
markos dolopikos  London

Λονδίνο

markos dolopikos  London #12

Αμβούργο

markos dolopikos city(Hamburg)

markos dolopikos city

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Exhibitions
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!