Ο ιδρυτής του Midjourney, παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες χωρίς συναίνεση!

Ο ιδρυτής του Midjourney David Holz, παραδέχτηκε ότι το λογισμικό χρησιμοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών.
Πολλές φορές αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει η γρήγορη διάδοση και ανάπτυξη ισχυρών λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σε μια συνέντευξη του ιδρυτή του Midjourney (λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης), όταν τον ρώτησαν εάν ζήτησε τη συγκατάθεση από “ζωντανούς” καλλιτέχνες όταν χρησιμοποιούσε τη δουλειά τους για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης, αποκάλυψε ότι δεν το έκανε. Το επιχείρημα που πρόβαλλε ως δικαιολογία, ήταν ότι δε γίνεται κάποιος να πάρει εκατό εκατομμύρια εικόνες και να ξέρει από πού προέρχονται. Το απόσπασμα της συνέντευξης:

words of David Holz (midjourney founder), from forbes article (link below): pic.twitter.com/rnWP28rrag
— Maciej Kuciara (@maciej_kuciara) December 20, 2022
Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο Holz ρωτήθηκε εάν οι καλλιτέχνες μπορούν να εξαιρεθούν από το να συμπεριληφθούν στο μοντέλο εκπαίδευσης δεδομένων του Midjourney, ή να μην κατονομαστούν στις εντολές κειμένου για δημιουργία εικόνων. Ξέρετε τι απάντησε; Όχι και στα δύο. Πιο αναλυτικά είπε το εξής:
Έχετε δίκιο, είναι όχι και για τα δύο, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά το εξετάζουμε αυτό. Η πρόκληση τώρα είναι να μάθουμε ποιοι είναι οι κανόνες και πώς να καταλάβουμε αν ένα άτομο είναι πραγματικά ο καλλιτέχνης ενός συγκεκριμένου έργου, ή απλώς έχει βάλει το όνομά του σε αυτό.
Άλλη μια ερώτηση έγινε στον Holz, για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τα προς το ζην των καλλιτεχνών, ο Holz βλέπει δύο πιθανά σενάρια:
Νομίζω ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Η μια λύση είναι να προσπαθήσετε να παρέχετε το ίδιο επίπεδο περιεχομένου που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε χαμηλότερη τιμή, σωστά; Και η άλλη λύση είναι να δημιουργήσουμε εξαιρετικά καλύτερο περιεχόμενο στις ίδιες τιμές. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα, αν έχουν την επιλογή ανάμεσα σε εξαιρετικά καλύτερο περιεχόμενο ή φθηνότερο περιεχόμενο, επιλέγουν το πολύ καλύτερο περιεχόμενο. Η αγορά έχει ήδη δείξει αυτό το τίμημα που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την κατάσταση αυτή.
Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Δεν είναι δηλώσεις ή του ύψους ή του βάθους; Δεν υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι εκεί έξω, που ξοδεύουν χρήματα για όμορφα πράγματα που θεωρούνται ίσως πιο μέτριας ποιότητας αλλά που χαρίζουν μεγάλη ικανοποίηση και δημιουργικότητα; Χώρια το γεγονός ότι όλοι εκείνοι οι καλλιτέχνες των οποίων το έργο χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης, θα παραμείνουν χωρίς αποζημίωση επειδή η δουλειά τους συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των εργαλείων.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Άλλαξε η Κ.Υ.Α. για τις ταυτότητες: Η φωτογραφία μόνο στο myPhoto από επαγγελματίες φωτογράφους!
- myPhoto: Η διαδικασία που πρέπει να κάνει ο πολίτης πριν πάει στο αστυνομικό τμήμα!
- Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας: Συνέλευση στις 11 Οκτωβρίου
- What makes us human? Image in the age of AI: Η Έκθεση της Vogue που φέρνει φωτογραφία και AI εικόνες δίπλα δίπλα!
- Ακόμα ένα άτομο έπεσε από γκρεμό (50 μέτρων αυτή τη φορά) προσπαθώντας να βγάλει selfie!
- Bryan Adams: Είμαι περισσότερο φωτογράφος παρά τραγουδιστής!