Ο ιδρυτής του Midjourney, παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες χωρίς συναίνεση!


Ο ιδρυτής του Midjourney, παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες χωρίς συναίνεση!

Ο ιδρυτής του Midjourney David Holz, παραδέχτηκε ότι το λογισμικό χρησιμοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών.

Πολλές φορές αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει η γρήγορη διάδοση και ανάπτυξη ισχυρών λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σε μια συνέντευξη του ιδρυτή του Midjourney (λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης), όταν τον ρώτησαν εάν ζήτησε τη συγκατάθεση από “ζωντανούς” καλλιτέχνες όταν χρησιμοποιούσε τη δουλειά τους για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης, αποκάλυψε ότι δεν το έκανε. Το επιχείρημα που πρόβαλλε ως δικαιολογία, ήταν ότι δε γίνεται κάποιος να πάρει εκατό εκατομμύρια εικόνες και να ξέρει από πού προέρχονται. Το απόσπασμα της συνέντευξης:

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο Holz ρωτήθηκε εάν οι καλλιτέχνες μπορούν να εξαιρεθούν από το να συμπεριληφθούν στο μοντέλο εκπαίδευσης δεδομένων του Midjourney, ή να μην κατονομαστούν στις εντολές κειμένου για δημιουργία εικόνων. Ξέρετε τι απάντησε; Όχι και στα δύο. Πιο αναλυτικά είπε το εξής:

Έχετε δίκιο, είναι όχι και για τα δύο, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά το εξετάζουμε αυτό. Η πρόκληση τώρα είναι να μάθουμε ποιοι είναι οι κανόνες και πώς να καταλάβουμε αν ένα άτομο είναι πραγματικά ο καλλιτέχνης ενός συγκεκριμένου έργου, ή απλώς έχει βάλει το όνομά του σε αυτό.

Άλλη μια ερώτηση έγινε στον Holz, για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τα προς το ζην των καλλιτεχνών, ο Holz βλέπει δύο πιθανά σενάρια:

Νομίζω ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Η μια λύση είναι να προσπαθήσετε να παρέχετε το ίδιο επίπεδο περιεχομένου που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε χαμηλότερη τιμή, σωστά; Και η άλλη λύση είναι να δημιουργήσουμε εξαιρετικά καλύτερο περιεχόμενο στις ίδιες τιμές. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα, αν έχουν την επιλογή ανάμεσα σε εξαιρετικά καλύτερο περιεχόμενο ή φθηνότερο περιεχόμενο, επιλέγουν το πολύ καλύτερο περιεχόμενο. Η αγορά έχει ήδη δείξει αυτό το τίμημα που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την κατάσταση αυτή.

Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Δεν είναι δηλώσεις ή του ύψους ή του βάθους; Δεν υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι εκεί έξω, που ξοδεύουν χρήματα για όμορφα πράγματα που θεωρούνται ίσως πιο μέτριας ποιότητας αλλά που χαρίζουν μεγάλη ικανοποίηση και δημιουργικότητα; Χώρια το γεγονός ότι όλοι εκείνοι οι καλλιτέχνες των οποίων το έργο χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης, θα παραμείνουν χωρίς αποζημίωση επειδή η δουλειά τους συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των εργαλείων.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!