Δείτε υλικό που αλλάζει χρώμα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική φωτογραφίας του 19ου αιώνα!


Δείτε υλικό που αλλάζει χρώμα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική φωτογραφίας του 19ου αιώνα!

Μια ομάδα ερευνητών στο MIT, δημιούργησε ελαστικό υλικό που αλλάζει χρώμα, βασιζόμενο σε μια τεχνική φωτογραφίας του 19ου αιώνα.

Ο επιστήμονας Benjamin Harvey Miller, περιγράφει τον τρόπο κατασκευής του υλικού που σχεδίασε με την ομάδα του, το οποίο είναι σε θέση να αλλάζει χρώμα ως αντίδραση σε μηχανικά ερεθίσματα. Μέχρι στιγμής, ο Miller αναφέρει ότι το κύριο εμπόδιο στην υιοθέτηση υλικών όπως αυτό, ήταν το κόστος, και η έλλειψη τεχνικών κατασκευής. Ωστόσο, ο Miller και η ομάδα του ήθελαν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια φωτογραφική τεχνική του Gabriel Lippmann. Ο Lippmann ήταν ο εφευρέτης μιας μεθόδου έγχρωμης φωτογραφίας χρησιμοποιώντας ένα μόνο emulsion (ένα μίγμα δυο υγρών τα οποία δεν είναι αμοιβαία διαλυτά). Η μέθοδός του για την αναπαραγωγή χρωμάτων βασίζεται στο φαινόμενο της παρεμβολής. Χάρη στον Lippmann, έχουμε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που δημιουργήθηκε ποτέ το 1886. Η τεχνική του χρησιμοποίησε την ολογραφία και τη φωτογραφία.

Ο Gabriel Lippmann το 1908.

Βασιζόμενη μόνο σε έναν ψηφιακό προτζέκτορα και στα εμπορικά διαθέσιμα φωτοευαίσθητα ελαστομερή υλικά, η ομάδα του MIT χρησιμοποίησε μια τροποποιημένη μέθοδο του Lippmann, για να δημιουργήσει το τελικό υλικό που αλλάζει χρώμα. Χρησιμοποίησαν αρχικά ολογραφικό υλικό (αυτό που συναντάμε στα ολογράμματα διαβατηρίων για παράδειγμα). Στη συνέχεια κολλούν το ολογραφικό υλικό σε μια ανακλαστική επιφάνεια (όπως ένας καθρέφτης), και το εκθέτουν στο φως από έναν προτζέκτορα. Μετά, κολλούν την ολογραφική μεμβράνη σε άλλα υλικά, όπως υφάσματα ή λεπτά φύλλα μαύρης σιλικόνης. Αυτό τελικά, έχει ως αποτέλεσμα όταν το υλικό τεντώνεται, να αλλάζει χρώματα. Οι ερευνητές αναφέρουν:

Η προσέγγισή μας είναι γρήγορη, επεκτάσιμη, προσιτή, και μπορεί να εφαρμοστεί για ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικών τεχνικών.

Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό το υλικό μπορεί να έχει εφαρμογή σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της αλληλεπίδρασης ανθρώπου με υπολογιστή, αλλά και της ρομποτικής. Η πρώτη εφαρμογή που εξετάζει η ομάδα είναι η ανάπτυξη επιδέσμων συμπίεσης. Η αλλαγή χρώματος, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να γνωρίζουν πόση πίεση έχουν ασκήσει.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

color management MIT

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!