Το ηλιακό ιστιοπλοϊκό της NASA άνοιξε τα πανιά του στο διάστημα!


Το ηλιακό ιστιοπλοϊκό της NASA άνοιξε τα πανιά του στο διάστημα!

Δείτε την πρώτη φωτογραφία που τράβηξε το πρωτότυπο σύστημα πλοήγησης στο διάστημα με τεράστια ηλιακά πανιά.

Το σύστημα της NASA ονομάζεται Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) το οποίο είναι ένα διαστημικό σκάφος με σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου, κάτι σαν ηλιακό ιστιοπλοϊκό. Φανταστείτε ένα διαστημικό ιστιοφόρο με τεράστια πανιά τα οποία δε θα κινούνται με τον άνεμο (αφού δεν υπάρχει στο διάστημα) αλλά με φωτόνια. Είναι μια τεχνολογία όπου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της κίνησης ενός διαστημικού σκάφους. Η φιλόδοξη αποστολή εκτοξεύθηκε στις 23 Απριλίου.

Στις 29 Αυγούστου, η NASA επιβεβαίωσε ότι το σκάφος ξεδίπλωσε τα πανιά του με επιτυχία στο διάστημα, ωστόσο δεν είχαμε ακόμη επίσημες (φωτογραφικές) αποδείξεις για αυτό. Στις 5 Σεπτεμβρίου όμως ήρθε η πρώτη φωτογραφία απευθείας από το διαστημικό σκάφος όπου διακρίνονται τα τεράστια πανιά ξεδιπλωμένα στο διάστημα! Η NASA δημοσίευσε την πρώτη εικόνα του ανοιχτού ηλιακού πανιού και δήλωσε ότι το διαστημόπλοιο θα συνεχίσει να στέλνει στη Γη περισσότερα πλάνα και δεδομένα όσο περνάει ο καιρός.

Σύμφωνα με τη NASA, το σκάφος δεν υποβλήθηκε σε κάποιο είδος ελέγχου στάσης μετά την ανάπτυξη των πανιών. Οι χειριστές του θα εφαρμόσουν έλεγχο στάσης και θα σταθεροποιήσουν το σκάφος αφού συλλέξουν αρκετά δεδομένα για να έχουν μια συνολική εικόνα για το πώς λειτουργούν τα πανιά και οι σύνθετοι βραχίονες που το συγκρατούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 4 ευρυγώνιες κάμερες στο κέντρο του διαστημικού σκάφους που κοιτούν τα πανιά.

Αν προσέξετε στην παραπάνω εικόνα, στο κάτω μέρος διακρίνονται τα ανακλαστικά μέρη των πανιών που υποστηρίζονται από μεγάλους σύνθετους βραχίονες. Στο επάνω μέρος της εικόνας βλέπουμε την πίσω όψη ενός από τα ηλιακά πάνελ του σκάφους. Η ομάδα πίσω από το διαστημικό σύστημα πλοήγησης Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) αναφέρει ότι οι βραχίονες είναι τοποθετημένοι σε ορθή γωνία και το ηλιακό πάνελ είναι ορθογώνιο, αλλά στην πρώτη φωτογραφία που αποκάλυψε η NASA φαίνεται παραμορφωμένο λόγω του ευρυγώνιου φακού της κάμερας.

Η ιδέα της χρήσης διαστημικών ιστιοφόρων τα οποία θα σπρώχνει στο διάστημα η ακτινοβολία του Ήλιου δεν είναι νέα. Υπήρχαν προτάσεις και ιδέες από παλιά. Όμως τώρα έχουμε την πρώτη υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Για τα διαστημικά ταξίδια είναι πολύ σημαντικός ο τομέας των καυσίμων. Με αυτόν τον τρόπο τα σκάφη θεωρητικά αποκτούν μια ανανεώσιμη πηγή κίνησης η οποία μάλιστα μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων. Η σκέψη πίσω από τη δημιουργία τέτοιων σκαφών ήταν να ταξιδέψουν γρήγορα σε κοντινά αστρικά συστήματα και ειδικότερα στον Άλφα του Κενταύρου, που είναι το πιο κοντινό σε εμάς αστρικό σύστημα. Η μέχρι στιγμής επιτυχία αυτής της αποστολής είναι σημαντική, γιατί το σκάφος εκμεταλλεύεται τον τρόπο με τον οποίο τα φωτόνια (τα οποία είναι σωματίδια φωτός), έχουν την ικανότητα να ασκούν πίεση σε ένα αντικείμενο.

Στην περίπτωση του Advanced Composite Solar Sail System της NASA, το πανί είναι σχεδόν το μισό τετραγωνικό μέγεθος ενός γηπέδου τένις (80 τετραγωνικά μέτρα). Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα πανιά μπορούν υποθετικά να προσκολληθούν σε διαστημόπλοια οποιουδήποτε είδους για χρήση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας για κίνηση στο διάστημα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!