Σε δημοπρασία φακός της ZEISS που πήγε μέχρι τη Σελήνη και γύρισε

Πρόκειται για τον ZEISS φακό Tele-Tessar των 500mm, με f/8, τον οποίο χρησιμοποίησε ο αστροναύτης Dave Scott κατά την αποστολή Apollo 15 (26 Ιουλίου-7 Αυγούστου 1971), προσαρμοσμένο σε μία μηχανή Hasselblad Electric Data Camera (HDC).
Ο φακός έχει χαραγμένα τα σειριακά της NASA “SEB 33100284-S/N 1006” και είχε ειδικά δαχτυλίδια στο κέντρο του για τη ρύθμιση του διαφράγματος και της εστίασης, ώστε να είναι εύκολη η χρήση του με τα γάντια που φορούσαν οι αστροναύτες.
Το ασημί χρώμα είχε επιλεχτεί ώστε να διατηρηθεί μία ομοιόμορφη θερμοκρασία στο εσωτερικό του φακού, στις υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της Σελήνης.
Στο σώμα του φακού υπάρχουν Velcro και στο πίσω και εμπρός μέρος υπάρχει ασημί ταινία, ενώ υπάρχει και η υπογραφή “D. R. Scott.”
Με τον συγκεκριμένο φακό δημιουργήθηκαν 293 φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 15.
O φακός συνοδεύεται από γράμμα του Scott που εξηγεί ότι είναι από τη προσωπική του συλλογή (του τον χάρισε η NASA) και ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τους 4 περιπάτους που έκανε στην επιφάνεια της Σελήνης.
H δημοπρασία αυτού του μοναδικού φακού κλείνει στις 21 Απριλίου και αυτή τη στιγμή η τιμή του βρίσκεται στα 60.500 δολάρια. Μπορείτε να τον διεκδικήσετε εδώ.