Σε δημοπρασία φακός της ZEISS που πήγε μέχρι τη Σελήνη και γύρισε


Σε δημοπρασία φακός της ZEISS που πήγε μέχρι τη Σελήνη και γύρισε

Πρόκειται για τον ZEISS φακό Tele-Tessar των 500mm, με f/8, τον οποίο χρησιμοποίησε ο αστροναύτης Dave Scott κατά την αποστολή Apollo 15 (26 Ιουλίου-7 Αυγούστου 1971), προσαρμοσμένο σε μία μηχανή Hasselblad Electric Data Camera (HDC).

ZEISS Lens NASA

Ο φακός έχει χαραγμένα τα σειριακά της NASA “SEB 33100284-S/N 1006” και είχε ειδικά δαχτυλίδια στο κέντρο του για τη ρύθμιση του διαφράγματος και της εστίασης, ώστε να είναι εύκολη η χρήση του με τα γάντια που φορούσαν οι αστροναύτες.

ZEISS Lens NASA

ZEISS Lens NASA

ZEISS Lens NASA

Το ασημί χρώμα είχε επιλεχτεί ώστε να διατηρηθεί μία ομοιόμορφη θερμοκρασία στο εσωτερικό του φακού, στις υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της Σελήνης.

Στο σώμα του φακού υπάρχουν Velcro και στο πίσω και εμπρός μέρος υπάρχει ασημί ταινία, ενώ υπάρχει και η υπογραφή “D. R. Scott.”

Με τον συγκεκριμένο φακό δημιουργήθηκαν 293 φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 15.

ZEISS Lens NASA

ZEISS Lens NASA

ZEISS Lens NASA

O φακός συνοδεύεται από γράμμα του Scott που εξηγεί ότι είναι από τη προσωπική του συλλογή (του τον χάρισε η NASA) και ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τους 4 περιπάτους που έκανε στην επιφάνεια της Σελήνης.

H δημοπρασία αυτού του μοναδικού φακού κλείνει στις 21 Απριλίου και αυτή τη στιγμή η τιμή του βρίσκεται στα 60.500 δολάρια. Μπορείτε να τον διεκδικήσετε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PR Auction
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!