Οι νικητές του National Geographic Photo Contest 2013


Οι νικητές του National Geographic Photo Contest 2013

Ο διαγωνισμός δέχτηκε περισσότερες από 7.000 συμμετοχές από 150 χώρες του πλανήτη στις τρεις κατηγορίες του (People, Places και Nature). Η φωτογραφία “The Ice Bear” που κατάφερε να ξεχωρίσει από αυτό το τεράστιο πλήθος εικόνων, ανήκει στον Paul Souders που κατάφερε να αιχμαλωτίσει την εικόνα μιας πολικής αρκούδας η οποία μόλις που φαίνεται κάτω από το πολύ λεπτό στρώμα πάγου στον κόλπο Hudson (Manitoba, στον Καναδά). Ο τοπικός πληθυσμός της πολικής αρκούδας είναι ο βορειότερος πληθυσμός του πλανήτη και κινδυνεύει από την αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων. Ο Souders κέρδισε το μεγάλο έπαθλο των 10.000 δολαρίων και ένα ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει το ετήσιο φωτογραφικό σεμινάριο του National Geographic, τον Ιανουάριο του 2014.

Στην κατηγορία People νικήτρια είναι η Cecile Baudier με μια φωτογραφία-πορτραίτο με τον τίτλο “Together, Alone“. Είναι το πορτραίτο των Nils και Emil, δύο δίδυμων αγοριών με την οποία η φωτογράφος θέλει να αποδώσει το διαφορετικό ρόλο του καθενός μέσα στην οικογένεια. Η φωτογραφία είναι μέρος από ένα project όπου η Baudier ασχολείται με ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται τόσο στενά μεταξύ τους, ώστε συχνά σκέφτονται ως ομάδα παρά ατομικά.

Ο Adam Tan βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας Places με την ατμοσφαιρική του φωτογραφία “Long Road to Daybreak” στην παλιά πόλη Laocheng, όπου βλέπουμε μια μητέρα που κουβαλάει το παιδί της σε ένα καλάθι και περπατάει μέσα σ’ ένα ομιχλώδες πρωινό του 2012.

Παράλληλα με τις φωτογραφίες των νικητών η επιτροπή επέλεξε και τους φιναλίστ του διαγωνισμού οι οποίοι μας κατέπληξαν με τις εικόνες τους. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίσαμε τη φωλιά μιας κουρούνας (Crows Nest) φτιαγμένη από μεταλλικές κρεμάστρες ρούχων, καθώς στην πόλη του Τόκιο τα δέντρα σπανίζουν. Στη φωτογραφία “Indian Rhino, Canadian Winter“, η εικόνα αυτού του λυπημένου ρινόκερου που βρέθηκε στο ζωολογικό κήπο του Τορόντο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη φυσική του κατοικία, καταφέρνει να μας μεταδώσει το συναίσθημα του.

Πολύ δυνατές είναι και οι εικόνες στην κατηγορία People. H εφτάχρονη “Ida” από τη Γροιλανδία αντιμετωπίζει προβλήματα από τη στιγμή που αυτή και η μητέρα της μετακόμισαν στη Δανία, καθώς εκεί οι κάτοικοι της Γροιλανδίας αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. H Arabic (Arabic in Gambia) γεννήθηκε και έζησε στη Νέα Υόρκη μέχρι τα 13 της, όταν ο πατέρας της αποφάσισε να τη στείλει πίσω στη Γκάμπια σε μια μικρή πόλη με το όνομα Baja kunda. Τώρα το σπίτι της δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και απέχει 2 ώρες με το λεωφορείο από την κοντινότερη πόλη. Η Arabic δουλεύει από το ξημέρωμα έως το σούρουπο και είναι παγιδευμένη στην καινούρια της ζωή, χωρίς ελπίδα για αλλαγή. Ο Laurentiu από την άλλη, αν και η ζωή του σε μια παράγκα στη Ρουμανία είναι γεμάτη αβεβαιότητα, είναι μέρος μιας χαρούμενης, δεμένης οικογένειας και αυτό αντανακλάται στη φωτογραφία του (Laurentiu).

Οι φωτογραφίες που συναντάμε στην κατηγορία Places είναι γεμάτες σουρεαλισμό. Στην εικόνα “Cows And Kites” η καυτή άμμος στην οποία είναι ξαπλωμένες οι αγελάδες μοιάζει με σύννεφο και το σύνολο φαίνεται σαν πίνακας ζωγραφικής ενώ στην “Graveyard“, το χρώμα της λίμνης σε συνδυασμό με τα ξερά δέντρα και τις αστραπές στον ορίζοντα δημιουργούν ένα μοναδικό, απόκοσμο σκηνικό.

Αφήσαμε για το τέλος την εικόνα με τον τίτλο “Life Along The Polluted River” όπου βλέπουμε τη φιγούρα ενός αγοριού που στέκεται σ΄ ένα σκουπιδότοπο, ενώ οι καπνοί που ξεπηδούν από παντού γύρω του καλύπτουν τον ουρανό και το ηλιοβασίλεμα. Αυτά συμβαίνουν δίπλα στον ποταμό Buriganga στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Είναι μια εικόνα που περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε κάποια σημεία του πλανήτη μέσα από ένα πρίσμα ελπίδας.

Δείτε τις φωτογραφίες των τριών νικητών όπως επίσης και των φιναλίστ στις τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία Nature, νικητής: Paul Souders, The Ice Bear (Hudson Bay, Manitoba, Canada)

National Geographic Photo Contest 2013 to 1

Κατηγορία People, νικήτρια: Cecile Baudier, Together, Alone (Fyn, Denmark)

National Geographic Photo Contest 2013 to 2

Κατηγορία Places, νικητής: Adam Tan, Long Road to Daybreak (Yuanyang, China)

National Geographic Photo Contest 2013 to 3

Κατηγορία Nature

Honorable Mention: Réka Zsirmon, Flying Egrets (Tidal area of the Danube in Hungary)

National Geographic Photo Contest 2013 to 4

Honorable Mention: Stephen De Lisle, Indian Rhino, Canadian Winter (Toronto, Ontario, Canada)

National Geographic Photo Contest 2013 to 5

Honorable Mention: Yosuke Kashiwakura, Crows Nest (Tokyo, Japan)

National Geographic Photo Contest 2013 to 6

Κατηγορία People

Honorable Mention: Bisig Maurin, Arabic in Gambia (Bajakunda, Gambia, West Africa)

National Geographic Photo Contest 2013 to 7

Honorable Mention: Michele De Punzio, Francesca (Rome, Italy)

National Geographic Photo Contest 2013 to 8

Honorable Mention: Aurélie Geurts, Laurentiu (Ghent Dampoort Belgium)

National Geographic Photo Contest 2013 to 9

Honorable Mention: Cecile Smetana Baudier, Ida (Aarhus, Denmark)

National Geographic Photo Contest 2013 to 10

Honorable Mention: Andrew Biraj, Life Along The Polluted River (Dhaka, Bangladesh)

National Geographic Photo Contest 2013 to 11

Κατηγορία Places

Honorable Mention: Andrew Lever, Cows And Kites (Tarifa Beach, Andalucia, Spain)

National Geographic Photo Contest 2013 to 12

Honorable Mention: Julie Fletcher, Graveyard (Menindee Lake Menindee remote New South Wales Australia)

National Geographic Photo Contest 2013 to 13

Μπορείτε να δείτε όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού και να διαλέξετε τις δικές σας αγαπημένες φωτογραφίες. Εναλλακτικά δείτε τις επιλογές της κριτικής επιτροπής εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!