Nature Photographer of the Year: Εντυπωσιάζουν οι φωτογραφίες των νικητών για το 2020!


Δες την εβδομαδιαία μας φωτογραφική εκπομπή Angle of View στο YouTube ή άκουσε την ως Podcast σε Spotify, Google ή Apple!

Πουλιά

Andreas Geh | Brambling Togetherness

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Olympus OM-D E-M1X
Φακός: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150 F2.8 PRO
EXIF: ISO 200, f3.5, 1/30 δευτ., -1 e / v, στο χέρι στα 70mm

Περίπου κάθε 5-7 χρόνια, τεράστια σμήνη αρκετών εκατομμυρίων σπίνων (bramblings) συγκεντρώνονται στο νότιο Μέλανα Δρυμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναπαύονται σε μια πολύ μικρή περιοχή για μερικές εβδομάδες. Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό. Το βίωσα για πρώτη φορά το 2015. Τον Ιανουάριο του 2019 υπήρχε ένα άλλο τεράστιο σμήνος στη νοτιοανατολική άκρη του Μαύρου Δάσους. Βρίσκεται κοντά στα ελβετικά σύνορα, όχι μακριά από εκεί που ζούσα εκείνη την εποχή, σε μια περιοχή που ονομάζεται Hegau στη λίμνη της Κωνσταντίας. Κάθε βράδυ, περίπου 5 εκατομμύρια σπίνους στο βουνό πετούσαν σε ένα μικρό πευκοδάσος στην κορυφή ενός λόφου νωρίς το πρωί. Για μέρες παρατήρησα τη συμπεριφορά των ζώων και σκαφτόμους πώς να τα καταγράψω.

Άλλα ζώα

Samantha Stephens | Nature’s Pitfall

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Canon 5D Mark III
Φακός: Μάκρο Laowa 15mm f / 4
EXIF: ISO 1250, f /?, 1/100 δευτ.

Τα φυτά Northern Pitcher (Sarracenia purpurea) έχουν εξελιχθεί σε σαρκοφάγα για να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα ελών που στερούνται εδάφους πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα φυτά παγιδεύουν ασπόνδυλα θηραματα (όπως σκώρους και μύγες), στα φύλλα τους σε σχήμα καμπάνας που γεμίζουν με νερό της βροχής. Ωστόσο, πρόσφατα οι ερευνητές στο Algonquin Wildlife Research Station ανακάλυψαν ένα νέο στοιχείο στο μενού για έναν συγκεκριμένο πληθυσμό αυτών των φυτών στο επαρχιακό πάρκο Algonquin: νεανικά Spotted Salamanders (Ambystoma maculatum)! Α

Την ημέρα που έφτιαξα αυτήν την εικόνα, συνόδευα τους ερευνητές για την καθημερινή τους έρευνα για τα φυτά, όπως είχα κάνει πολλές φορές πριν. Όταν βρήκαμε αυτό το φυτό με δύο σαλαμάνδρες παγιδευμένες ταυτόχρονα, και οι δύο στο ίδιο στάδιο αποσύνθεσης να επιπλέουν στην επιφάνεια του υγρού, ήξερα ότι ήταν μια ξεχωριστή στιγμή.

Φυτά και μύκητες

Radomir Jakubowski | Dead Forest

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Canon EOS 5DSR
Φακός: Canon EF 4,5-5,6 100-400mm L IS II
EXIF: ISO 160, f / 9, 1 / 100 δευτ. στα 330 mm

Αυτή η εικόνα λήφθηκε στο Εθνικό Πάρκο του Βαυαρικού δάσους. Φέτος είναι τα 50α γενέθλια του εθνικού πάρκου. Επισκέπτομαι αυτήν την περιοχή εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Πριν από περίπου 25 χρόνια, το σκαθάρι σκότωσε μεγάλες περιοχές αυτού του δάσους. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είδα πώς το δάσος αλλάζει από ένα νεκρό σε ένα πιο ζωντανό δάσος. Έβγαλα αυτήν την εικόνα κατά τη διάρκεια ενός φθινοπωρινού πρωινού. Το ύψος της ομίχλης ήταν τέλειο, κάλυπτε μόνο το δάσος. Έτσι το σχήμα των νεκρών δέντρων ξεπροβάλλει μέσα από την ομίχλη.

Τοπία

Stanislao Basileo | Il bosco incantato

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Nikon D5
Φακός: Nikon 70-200 f2.8
EXIF: ISO 100, f22, 0,6 δευτ. στα 200mm

Ένα χειμωνιάτικο πρωί τον Ιανουάριο εκμεταλλευόμενος το θέαμα του παγετού πήγα για μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Po ψάχνοντας για συγκεκριμένες λήψεις. Σε ένα σημείο παρατηρούσα μια θεαματική κατάσταση που δημιουργήθηκε από πολλά κλαδιά αγριόπευκων που πέφτουν στο έδαφος καλυμμένα πλήρως από παγετό. Μου φαινόταν “Il bosco incantato”

Υποβρύχια

Miloš Prelević | In The Hiding

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Canon 5D Mark III
Φακός: Tokina 10-17mm f / 3.5-4.5 AT-X 107 AF DX NH Fisheye
EXIF: ISO 250, f11,1 / 80 δευτ. στα 17 mm

Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία σε μια λίμνη δίπλα σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Bela Crkva στη Σερβία. Η ορατότητα μπορεί να είναι έως και 5 μέτρα όταν οι συνθήκες είναι σωστές, αλλά η αναζήτηση ενός λούτσου σε μια λίμνη που ξεχειλίζει από ζιζάνια μπορεί να είναι δύσκολη. Ήταν μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, και ποιος καλύτερος τρόπος να την ξοδέψεις, παρά να κάνεις μια βουτιά. Βύθισα τον εαυτό μου στα σκοτεινά νερά, κινήθηκα αργά και έδωσα προσοχή σε οποιοδήποτε σημάδι καμουφλαρισμένου αρπακτικού. Ξαφνικά, είδα το ψάρι κάτω από μένα, να ακουμπάει στη λίμνη. Έκανα αμέσως πίσω, για να μην το τρομάξω. Για να βυθιστώ στο ύψος του ψαριού, άδειασα τους πνεύμονές μου, ενώ ήμουν πολύ προσεκτικός για να μην ανακατεύω λάσπη και στη συνέχεια κινήθηκα προς το ψάρι. Έβαλα τη φωτογραφική μου μηχανή όσο το δυνατόν χαμηλότερα για να καταγράψω την όμορφη ατμόσφαιρα. Το ψάρι κυνηγούσε, οπότε ήταν ευκολότερο να πλησιάσω και να κάνω μερικές λήψεις.

Natural Art

Andrea Pozzi | Trapped

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Canon EOS 6D Φακός:
Φακός Canon 24-70mm f / 4
EXIF: ISO 100, f13, 1,6 δευτ

Έβγαλα αυτήν την εικόνα κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμερινού πρωινού στην απίστευτη επιφάνεια της παγωμένης λίμνης. Η λίμνη Βαϊκάλη είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού κατ ‘όγκο στον κόσμο, που περιέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των γλυκών υδάτων στον κόσμο. Επιπλέον, είναι η βαθύτερη λίμνη του κόσμου και θεωρείται η παλαιότερη. Σε αυτήν την εικόνα βλέπετε ένα μικρό ψάρι κολλημένο στον πάγο που μετατρέπεται σε έργο τέχνης, σαν ένα έντομο παγιδευμένο στο κεχριμπάρι. Οι θερμοκρασίες του χειμώνα σε αυτήν την περιοχή υπερβαίνουν τους -40 ° C τις πιο κρύες ημέρες του Ιανουαρίου. Είναι σχεδόν σουρεαλιστικό όταν σκέφτεστε τη δυναμική που οδήγησε αυτό το μικρό ζώο σε σχεδόν παράλογο θάνατο…

Άνθρωπος και Φύση

Jo-Anne McArthur | Hope in a Burned Forest

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Nikon D4S
Φακός: Sigma 120mm-400mm, f4.5-5.6
EXIF: ISO 2500, f5.6 στα 1 / 500 δευτ.

Καθώς οι αυστραλιανές κλιματικές πυρκαγιές ξέσπασαν, ήξερα ότι ήταν μια ιστορία που έπρεπε να τεκμηριώσω. Συγκεκριμένα, οι ιστορίες των ζώων, τόσο κατοικίδιων όσο και άγριων, που υπέφεραν και πέθαναν ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών. Όταν πήραν την απόφαση, ήμουν σε αεροπλάνο λιγότερο από 24 ώρες. Πετώντας πάνω από την Αυστραλία, μπορούσα να δω μια ήπειρο να καπνίζει. Πέρασα δύο εβδομάδες δουλεύοντας πολλές ώρες με μια υπέροχη ομάδα για να αποκτήσω πρόσβαση στις περιοχές των πυρκαγιών, τις διασώσεις, τις κτηνιατρικές αποστολές. Ήταν τιμή και χαρά να συνεργαστώ με τον οργανισμό Animals Australia, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παροχή πρόσβασης εκεί που έπρεπε να είμαι.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Mallacoota, Victoria. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή είναι η πολύ μικρή πόλη όπου μεγάλωσε ο πατέρας μου. Γνώρισα ακόμη και έναν από τους παιδικούς του φίλους, ο οποίος βοηθούσε να παρέχει χώρο για ζωοτροφές για τα ζώα της περιοχής που κινδυνεύουν από πείνα κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφής. Όταν είδα αυτό το καγκουρό με το μικρό του, ήμουν περίπου 100 μέτρα μακριά από το σημείο που ήξερα ότι θα μπορούσα να βγάλω μια φανταστική φωτογραφία. Οποιοσδήποτε φωτογράφος μπορεί να φανταστεί πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές, καθώς περπατούσα αργά στο σημείο που ήξερα ότι έπρεπε να είμαι, για να τραβήξω αυτό το πλάνο. Περπατούσα αργά και με κοίταξε. Προετοίμασα την κάμερα με τις ρυθμίσεις που ήθελα και τελικά έφτασα στο σημείο μου. Τράβηξα μερικές φωτογραφίες. Είχα χρόνο να σκύψω και να τραβήξω αυτήν τη φωτογραφία, αυτή που είχα οραματιστεί. Τότε…το καγκουρό έφυγε. Ήταν μια από τις τυχερές επιζώντες. Εκτιμάται ότι 3 δισεκατομμύρια ζώα πέθαναν από αυτές τις πυρκαγιές.

Ασπρόμαυρη

Henley Spiers | Constellation of Eagle Rays

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Nikon D850
Φακός: Nikon 28-70mm
EXIF: ISO 800, f6.3, 1/60 δευτ. στα 28mm

Ένα σχολείο με μοναδικά Aetobatus narinari περνάει κάτω μου σε μια αξέχαστη βουτιά στις Μαλδίβες. Προς το τέλος της κατάδυσης, η σχολή των Aetobatus narinari πέρασε από κάτω και αυτή ήταν μια από τις σπάνιες στιγμές τεράστιου θαυμασμού και τεράστιας έμπνευσης. Θα μπορούσα να απεικονίσω την εικόνα που ήθελα και, ενώ οι Aetobatus narinari γλίστρησαν αβίαστα, κολύμπησα προσπαθώντας να βρω την επιθυμητή γωνία. Οι Aetobatus narinari συνέχισαν προς τα εμπρός και βαθύτερα, δίνοντάς μου λίγα λεπτά για να καταγράψω αυτό το κάδρο. Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι το μοτίβο από βούλες κάθε Aetobatus narinari είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το αντίστοιχο του ανθρώπινου δακτυλικού αποτυπώματος. Μου αρέσει το μαύρο και άσπρο που ενισχύει αυτήν τη μοναδικότητα, εμφανίζοντας έντονα το διακριτικό μοτίβο με τις βούλες, καθώς και τις λεπτές διαφορές σκίασης μεταξύ κάθε ατόμου.

Πορτραίτα ζώων

Adriana Claudia Sanz | I Can Pass?

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Nikon D500
Φακός: AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f / 2.8G IF-ED
: ISO 640, f14, 1 / 200 δευτ. σε (-1,0 EV)

Οι βάτραχοι συνδέονται συνήθως με παραμύθια με μάγισσες και κατάρες, και αυτό μας κάνει να τους βλέπουμε υποτιμητικά. Τα παιδιά λένε: «αν αγγίξεις έναν βάτραχο, τα χέρια σου θα καλυφθούν με κονδυλώματα…». Αυτό δημιουργεί έναν θλιβερό μύθο που προωθεί την περιφρόνηση, την κατάχρηση και τον αφανισμό τους. Σήμερα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των βατράχων μειώνεται ανησυχητικά και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτά τα όμορφα όντα, τόσο σημαντικά στα οικοσυστήματά μας, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια.

Στη φωτογραφία μου, ο βάτραχος εμφανίζεται ντροπαλά στη σκηνή, ακόμα και με φόβο, ελπίζοντας ότι θα αρχίσουμε να τον αγαπάμε επιτέλους. Πρέπει να αγαπάμε όλα τα ζωντανά όντα, είναι όλα αριστουργήματα της φύσης που πρέπει να γίνονται σεβαστά και να τα αγαπάμε όσο αγαπάμε τον εαυτό μας.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Οκτώβριο, στο Misiones (ΒΑ της Αργεντινής), μια νύχτα της άνοιξης την εποχή του ζευγαρώματος. Ο βάτραχος (Phyllomedusa tetraploidea) είναι ένας βάτραχος δέντρου που κινείται πολύ αργά. Αυτό το θηλυκό μετέφερε το αρσενικό στην πλάτη του, που το έκανε ακόμη πιο αργό. Χρειάστηκε μόνο ένα φλας για να την φωτίσω ελαφρώς καθώς κινήθηκε πολύ αργά μέσα στη βλάστηση.

Ζώα του “DE LAGE LANDEN”

Bart Siebelink | The apocalypse

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Nikon D810
Φακός: NIKKOR 200-500mm
EXIF: ISO 800, f5.6, 1 / 25 δευτ. στα 200mm

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Friesland, μια βόρεια επαρχία των Κάτω Χωρών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα συγκεντρώθηκε ένα εντυπωσιακό σμήνος Ψαρονιών (Sturnus vularis).Η λήψη έγινε τα τελευταία λεπτά πριν πέσουν τα ψαρόνια. Για λίγες στιγμές, τα σμήνη φτάνουν στη μέγιστη πυκνότητά τους και μαυρίζουν τον ουρανό.

Νέοι φωτογράφοι 10-17 ετών

Lili Sztrehárszki | Tiny details

Τεχνικές πληροφορίες
Κάμερα: Nikon D500
Φακός: Φακός Tamron 60mm f2.0
EXIF: ISO 400, f16, 1/200 δευτ

Τράβηξα τη φωτογραφία μου την τελευταία μέρα του χειμώνα, σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο του Börzsöny Hills στην Ουγγαρία. Είναι μόνιμα κλειστό για τους επισκέπτες για την προστασία των κατοίκων του. Μου επιτράπηκε να μπω συνοδευόμενη από έναν επαγγελματία οδηγό. Ήταν μια πολύ κρύα νύχτα. Η φωτογραφία δείχνει τη μικρότερη νυχτερίδα της Ευρώπης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε στο σκοτάδι, χρησιμοποίησα μόνο έναν φακό με μεγάλη προσοχή προσπαθώντας να μην ενοχλήσω το θηλαστικό από τη νάρκη. Ο οπίσθιος φωτισμός δίνει έμφαση στις φλέβες κάτω από το λεπτό δέρμα και στις λεπτές τρίχες στα μικρά πόδια. Η νυχτερίδα (Rhinolophus hipposideros) μπορεί να βρεθεί σε πολλά εγκαταλελειμμένα ορυχεία του Börzsöny Hills, αλλά ο πληθυσμός μειώνεται σε όλη την Ευρώπη, οπότε το είδος θεωρείται σήμερα απειλούμενο.

FRED HAZELHOFF PORTFOLIO AWARD

Alejandro Prieto | Border wall project

Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μήκους σχεδόν δύο χιλιάδων μιλίων διασχίζουν μερικές από τις πιο βιολογικά διαφορετικές περιοχές της ηπείρου. Αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα φιλοξενεί ένα διαφορετικό πληθυσμό θηλαστικών, ερπετών, πουλιών και φυτών. Πολλά είδη μεταναστεύουν στα νότια και βόρεια της ηπείρου. Θα επηρεαστούν ιδιαίτερα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφαρμόσει τα σχέδιά της για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Αυτή η συνοριακή υποδομή όχι μόνο περιορίζει τις τοπικές μετακινήσεις άγριων ζώων, αλλά και κατακερματίζει τους βιότοπους τους και διακόπτει τις παραδοσιακές οδούς μετανάστευσης που χρησιμοποιούσαν πάντα. Μια εικόνα ενός άγριου ιαγουάρου προβάλλεται συμβολικά σε ένα τμήμα του συνοριακού τείχους ΗΠΑ-Μεξικού. Οι ιαγουάροι έχουν εξαφανιστεί από τις ΗΠΑ τον περασμένο αιώνα, κυρίως λόγω της απώλειας των οικοσυστημάτων τους και των προγραμμάτων ελέγχου που προορίζονται για την προστασία των ζώων. Η κατασκευή ενός τείχους θα σημαίνει την εξαφάνιση αυτού του είδους στις ΗΠΑ, καθώς απομένουν λίγα άτομα.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό εδώ.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!