Δείτε την υπεριώδης απεικόνιση του πλανήτη Δία!


Δείτε την υπεριώδης απεικόνιση του πλανήτη Δία!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε τον πλανήτη Δία στο υπεριώδες φως και διακρίνεται η εμβληματική Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αυτής της υπεριώδους εικόνας είναι μέρος μιας έρευνας των αστρονόμων που μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble εξέταζαν τις δομές των βίαιων θυελλών του πλανήτη. Στην εικόνα διακρίνεται και η χαρακτηριστική εμβληματική, γιγάντια καταιγίδα που ονομάζεται “Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα” (η οποία απεικονίζεται με μπλε χρώμα λόγω της υπεριώδους απεικόνισης).

Φυσικά, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει το υπεριώδες φως, οπότε πρόκειται για μια χρωματική σύνθεση εικόνας υπεριωδών μηκών κύματος. Ως εκ τούτου, έγινε αντιστοίχηση χρωμάτων στο φάσμα του ορατού φωτός με τη βοήθεια διαφορετικών φίλτρων υπεριώδους απεικόνισης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χρώματα που αντιστοιχούν για κάθε φίλτρο είναι τα εξής: Μπλε για το φίλτρο F225W, Πράσινο για το φίλτρο F275W και Κόκκινο για το φίλτρο F343N. Αφορμή για τη δημοσίευση της εικόνας είναι το γεγονός ότι αυτές τις μέρες ο Δίας βρίσκεται στο περίγειο της τροχιάς του (βρίσκεται δηλαδή στην πλησιέστερη απόστασή του από τη Γη για φέτος). Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Δια έτσι:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 3 Νοεμβρίου 2023 η απόσταση του από τη Γη έφτασε περίπου τα 596 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ ο Δίας βρίσκεται σε αντίθεση (αντίθεση σημαίνει ότι ο πλανήτης και ο Ήλιος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ουρανού). Σε αυτή την περίπτωση (της αντίθεσης) οι συνθήκες παρατήρησης του εντυπωσιακού αέριου γίγαντα είναι ευνοϊκές. Οπότε αν διαθέτετε τηλεφακό ή τηλεσκόπιο αξίζει να του ρίξετε “μια ματιά” αυτή την περίοδο διότι είναι σε κοντινότερη απόσταση από ότι συνήθως και η φωτεινότητά του είναι επίσης αυξημένη. Ιδανική παρατήρηση μπορεί να γίνει σε μέρος όσο γίνεται μακριά από τη φωτορρύπανση των πόλεων.

Οι δυνατότητες παρατήρησης του Hubble στο υπεριώδες φως επιτρέπουν στους αστρονόμους να μελετήσουν τα μικρά και υψηλής ενέργειας μήκη κύματος του φωτός πέραν του ορατού φάσματος. Το υπεριώδες φως μας αποκαλύπτει συναρπαστικά κοσμικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένου του φωτός από τα πιο θερμά και νεότερα άστρα, ενώ μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τη σύνθεση, τις πυκνότητες και τις θερμοκρασίες του υλικού μεταξύ των άστρων. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να μας βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Nasa
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!