Μελετάται νέος τρόπος ώστε κάθε κάμερα να “αντιλαμβάνεται” τα υπέρυθρα χρώματα;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανέπτυξαν σύστημα κάμερας που βλέπει χρώματα του υπέρυθρου φάσματος!
*H φωτογραφία του άρθρου είναι του Γιώργου Τσάφου.
Οι επιστήμονες λένε ότι η τεχνολογία τους δίνει τη δυνατότητα να απεικονίζουν αέρια και ουσίες όπως το υδρογόνο, ο άνθρακας και το νάτριο, καθώς και βιολογικές ενώσεις που βρίσκονται στη φύση και οι οποίες είναι συνήθως αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και στους περισσότερους αισθητήρες των καμερών.
Η έρευνα διεξήχθη από τους Dr. Michael Mrejen, Yoni Erlich, Dr. Assaf Levanon και τον καθηγητή Haim Suchowski του Τμήματος Physics of Condensed Material.
Το ανθρώπινο μάτι, και οι περισσότερες κάμερες, λαμβάνουν εικόνες του φωτός σε μήκη κύματος μεταξύ 400 και 700 νανομέτρων, μεταξύ μπλε και κόκκινου. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Κάτω από τα 400 νανόμετρα κάνουνε λόγο για υπεριώδη ακτινοβολία και πάνω από τα 700 για υπέρυθρη.
Ο καθηγητής Suchowski λέει:
Εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ κόκκινου και μπλε. Αν μπορούσαμε να δούμε στην υπέρυθρη περιοχή, θα βλέπαμε ότι στοιχεία όπως το υδρογόνο, ο άνθρακας και το νάτριο έχουν ένα μοναδικό χρώμα.
Έτσι, ένας δορυφόρος περιβαλλοντικής παρακολούθησης θα μπορούσε να “δει” έναν ρύπο που εκπέμπεται από ένα εργοστάσιο, ή ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος θα έβλεπε πού κρύβονται εκρηκτικά ή ουράνιο.
Επιπλέον, δεδομένου ότι κάθε αντικείμενο εκπέμπει θερμότητα στο υπέρυθρο, όλες αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές ακόμη και τη νύχτα.
Αυτό που κατάφεραν οι ερευνητές του TAU, είναι μια φθηνότερη και πιο αποτελεσματική τεχνολογία που μπορεί να τοποθετηθεί σε μια τυπική φωτογραφική μηχανή και επιτρέπει τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής υπέρυθρης ακτινοβολίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει ορατή σε συχνότητες που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι, μέσω της κάμερας.
Η ανίχνευση υπερύθρων υπάρχει ήδη, αλλά αυτό που κάνει αυτή την έρευνα ιδιαίτερα συναρπαστική είναι ότι κάνει ορατά τα «χρώματα» του φάσματος πολύ πιο οικονομικά από πριν. Για παράδειγμα, στην ιατρική απεικόνιση, έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα που λαμβάνουν υπέρυθρες εικόνες που μετατρέπονται σε ορατό φως για την αναγνώριση καρκινικών κυττάρων, αλλά η μετατροπή απαιτούσε εξαιρετικά εξελιγμένες και ακριβές κάμερες που απλώς δεν ήταν εφικτές ή προσβάσιμες για γενική χρήση.
Η ερευνητική έκθεση έχει δημοσιευτεί στο Wiley και η ομάδα έχει ήδη υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Πολλές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία.
Διαβάστε τη σχετική έκθεση εδώ.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Viltrox: Έρχονται άλλοι 3 “LAB” φακοί μέσα στο 2025!
- Λος Άντζελες: Πλάνα από drones δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών!
- LG: Παρουσίασε την πρώτη οθόνη με ανάλυση 6K και Thunderbolt 5!
- Εικόνα του Street View βοήθησε στον εντοπισμό γυναίκας που είχε εξαφανιστεί!
- Dark Energy Camera: Εκπληκτική εικόνα ενός τεράστιου συμπλέγματος γαλαξιών!
- Meta: Θα αρχίσετε να βλέπετε AI εκδοχές του εαυτού σας!