Νέος smartphone αισθητήρας επιτρέπει αποτελεσματικό πάγωμα της κίνησης στις φωτογραφίες!


Νέος smartphone αισθητήρας επιτρέπει αποτελεσματικό πάγωμα της κίνησης στις φωτογραφίες!

Η γαλλική startup Prophesee σε συνεργασία με την Qualcomm, αναπτύσσει smartphone αισθητήρα που θα παγώνει την κίνηση στις φωτογραφίες αποτελεσματικότερα.

Στην τεχνολογία των αισθητήρων για smartphones, οι εξελίξεις τρέχουν διαρκώς. Η γαλλική startup εταιρία Prophesee με έδρα το Παρίσι, δουλεύει πάνω σε ένα νέο αισθητήρα εικόνας για smartphones που ονομάζει Metavision, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο “πάγωμα” της κίνησης στις φωτογραφίες (αυτό που αποκαλείται και ως freeze motion ή freeze action). Η Qualcomm αποφάσισε να συνεργαστεί με την Prophesee ώστε να ενσωματώσει την τεχνολογία της στα τσιπ της. Να αναφέρουμε ότι η Qualcomm δεν κατασκευάζει η ίδια αισθητήρες εικόνας. Ο νέος Metavision αισθητήρας, θα απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να καταγράψουν σκηνές γρήγορης δράσης όπως σκηνές από μηχανοκίνητο αθλητισμό ή γρήγορα αθλήματα. Μέχρι στιγμής, οι σκηνές γρήγορης δράσης είναι δύσκολο να παγώσουν όταν φωτογραφίζετε με smartphones χωρίς να υπάρχει θάμπωμα. Η Prophesee λέει ότι θέλει να το διορθώσει αυτό με το να “σπάει” τις αλλαγές σε μια σκηνή σε κάθε pixel.

Η εταιρία αναφέρει ότι o αισθητήρας Metavision και ο αλγόριθμος του, προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο μάτι και ο εγκέφαλος λειτουργούν για να αφαιρέσουν το θάμπωμα κίνησης. Ο αισθητήρας ενσωματώνει έναν πυρήνα που του επιτρέπει να λειτουργεί ως νευρώνας, ο οποίος θα αναλύει και θα ενεργοποιεί κάθε pixel σε μια εικόνα. Για να αποτρέψει το θάμπωμα, o Metavision θα συγχρονίζεται με τη λήψη εικόνας από έναν παραδοσιακό αισθητήρα εικόνας και θα αναλάβει να γεμίσει τα κενά μεταξύ (και εντός) των γρήγορων καρέ με παρεμβάσεις του πυρήνα (που λειτουργεί ως νευρώνας). Στη συνέχεια θα εξάγει μέσου αλγόριθμου καθαρές πληροφορίες κίνησης (δεδομένα), ώστε να επιδιορθώνει το θάμπωμα λόγω κίνησης. Δείτε ένα συγκριτικό παράδειγμα:

Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε το αποτέλεσμα του Metavision, όπου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις διόρθωσε το θόλωμα στο χέρι του τενίστα, στη ρακέτα, αλλά και στο διερχόμενο μπαλάκι του τένις. Η διαφορά δείχνει να είναι πολύ μεγάλη. Η Prophesee αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή, εστιάζει μόνο σε αλλαγές σε μια σκηνή που γίνονται με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ταχύτητας. Ο Metavision αισθητήρας αγνοεί τα pixel που δε δείχνουν κίνηση, ώστε να μην παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο ο παραδοσιακός αισθητήρας του τηλεφώνου καταγράφει μια εικόνα. Το παραπάνω παράδειγμα πάντως δείχνει εντυπωσιακό.

Δεν είναι όμως σαφές εάν αυτή η τεχνολογία θα λειτουργεί με φωτογραφίες RAW ή λήψεις που έχουν γίνει με χειροκίνητο έλεγχο (ISO, κλείστρο, διάφραγμα, κλπ). Ίσως ενσωματωθεί μέσω μιας ειδικής λειτουργίας. Η Prophesee λέει ότι θα κυκλοφορήσει ένα development κιτ (πρωτότυπο κιτ ανάπτυξης), συμβατό με την νέα τεχνολογία αισθητήρα κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Ίσως έχουμε εξελίξεις σύντομα, ώστε να δούμε την νέα αυτή τεχνολογία στα μελλοντικά smartphones.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!