Ερευνητές αναπτύσσουν τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, χρησιμοποιώντας μια κάμερα και τεχνητή νοημοσύνη!


Ερευνητές αναπτύσσουν τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, χρησιμοποιώντας μια κάμερα και τεχνητή νοημοσύνη!

Μηχανικοί σχεδίασαν έναν τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI), με τη βοήθεια μιας κάμερας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος που αναπτύσσουν, μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες μεθόδους για τη μέτρηση της πίεσης με τον κλασικό ιμάντα που τυλίγεται γύρω από το χέρι ή τον καρπό του ασθενούς. Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και το Middle Technical University της Βαγδάτης, σχεδίασαν έναν τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης χωρίς καν σωματική επαφή, χρησιμοποιώντας μια κάμερα και τεχνητή νοημοσύνη (AI). Πώς όμως είναι εφικτό κάτι τέτοιο χωρίς καμία σωματική επαφή; Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη βίντεο ενός ατόμου από μικρή απόσταση για 10 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, αναλύονται τα καρδιακά σήματα από δύο περιοχές του μετώπου.

Αυτή η μέθοδος παρουσιάστηκε πρώτη φορά σε μια επίδειξη το 2017, όταν ένα Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και μια ιρακινή ερευνητική ομάδα, μπόρεσαν να αναλύσουν τον καρδιακό ρυθμό ενός ανθρώπου από ένα drone βίντεο. Από τότε, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν πολλαπλούς αλγόριθμους για τη μέτρηση ζωτικών σημείων από απόσταση έως και 50 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμών αναπνοής, κορεσμού οξυγόνου και θερμοκρασίας.

Ο καθηγητής και μηχανικός Javaan Chahl από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει το εξής:

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και τη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν κύρια αιτία της παγκόσμιας θνησιμότητας και ευθύνεται για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους μόνο το 2019. Επιπλέον, τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων με υπέρταση, έχει αυξηθεί από 650 εκατομμύρια σε 1.28 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο τομέας της υγείας χρειάζεται ένα σύστημα που να μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την αρτηριακή πίεση και να αξιολογήσει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους όταν η σωματική επαφή με ασθενείς είναι δύσκολη ή μη εφικτή, όπως κατά την περίοδο της έξαρσης του COVID. Εάν μπορέσουμε να τελειοποιήσουμε αυτή την τεχνική, θα βοηθήσει στη διαχείριση μιας από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Φυσικά, για μια τέτοια μέθοδο χρειάζονται κλινικές μελέτες. Για να δοκιμάσει το νέο αυτό σύστημα, η ομάδα δοκίμασε τη μέθοδο σε 25 διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικών αποχρώσεων δέρματος και σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, τα πειράματα κατέληξαν σε μετρήσεις που ήταν κατά 90% ακριβείς. Να λοιπόν που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί και οφείλει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της υγείας των ανθρώπων. Μακάρι να επισημοποιηθεί αυτή η μέθοδος και να τη δούμε να εφαρμόζεται ευρέως με ακρίβεια.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!