New York Times: Διορθώνουν λάθος φωτογράφου τους που αφαίρεσε ένα κάδρο από δωμάτιο πριν τη λήψη


New York Times: Διορθώνουν λάθος φωτογράφου τους που αφαίρεσε ένα κάδρο από δωμάτιο πριν τη λήψη

Η τήρηση των ηθικών κανόνων του φωτορεπορτάζ είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα και για μερικά ΜΜΕ πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο.

Στην περίπτωση των New York Times αυτό ίσχυσε όσο αφορά το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τους, με τίτλο “The Perfect Weapon: How Russian Cyberpower Invaded the U.S.” και το οποίο έχει ως εικόνα του μία φωτογραφία από μία αρχειοθήκη του 1972 από την υπόθεση Watergate, που βρίσκεται στα γραφεία της Democratic National Committee στην Ουάσινγκτον, δίπλα σε ένα Η/Υ.

Με αυτή την εικόνα οπτικοποιείται το θέμα του άρθρου που είναι η σύγκριση των παλιών μεθόδων κατασκοπίας μέσω κλοπής εγγράφων και του σύγχρονου τρόπου χακαρίσματος Η/Υ.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος Justin T. Gellerson με την οδηγία να κάνει μία εικόνα όσο πιο ποιητική γίνεται. Ο φωτογράφος πριν την λήψη αφαίρεσε ένα κάδρο που βρισκόταν πάνω από την αρχειοθήκη, με σκοπό να αποφύγει τις αντανακλάσεις από το flash που χρησιμοποίησε. Η φωτογραφία του κάδρου έδειχνε ένα εξώφυλλο της Washington Post σε σχέση με το Watergate.
Όπως λέει ο ίδιος ο φωτογράφος στο Washingtonian αντιμετώπισε την σκηνή σαν να τραβάει μία still life φωτογραφία και όχι μία ειδησεογραφική φωτογραφία.

Αυτή η πράξη του, η επέμβαση σε μία σκηνή πριν από τη φωτογράφιση, η οποία δεν επιτρέπεται από τους ηθικούς κανόνες του φωτορεπορτάζ, δεν πέρασε απαρατήρητη και μόλις ένας από τους editor των New York Times αντιλήφθηκε το γεγονός έπραξε ανάλογα.

Οι New York Times ζήτησαν από τον φωτογράφο να επιστρέψει στο σημείο και να ξαναβγάλει τη φωτογραφία με το κάδρο στη θέση του, φωτογραφία που δημοσιεύτηκε online στην θέση της προηγούμενης και η οποία δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα.

New York Times

Μάλιστα κάτω από το online άρθρο μπήκε και η διόρθωση:
Correction: December 13, 2016
Editors’ Note: An earlier version of the main photograph with this article, of a filing cabinet and computer at the Democratic National Committee headquarters, should not have been published. The photographer had removed a framed image from the wall over the filing cabinet — showing a Washington Post Watergate front page — because it was causing glare with the lighting. The new version shows the scene as it normally appears, with the framed newspaper page in place.
Διόρθωση: 13 Δεκεμβρίου 2016
Σημείωση Συντάκτη: Μια προηγούμενη έκδοση της κύριας φωτογραφίας του άρθρου, της αρχειοθήκης και του υπολογιστή στα κεντρικά γραφεία της Democratic National Committee, δεν θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί. Ο φωτογράφος είχε αφαιρέσει ένα κάδρο από τον τοίχο πάνω από την αρχειοθήκη – το οποίο δείχνει ένα πρωτοσέλιδο της Washington Post για το Watergate – επειδή προκαλούσε αντανάκλαση. Η νέα έκδοση παρουσιάζει τη σκηνή όπως εμφανίζεται κανονικά, με το κάδρο της εφημερίδας στη θέση του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!