Ο Πρεσβευτής της Nikon Joel Marklund καταγράφει τις ζωές του λαού των Σάμι στη Σουηδία


Ο Πρεσβευτής της Nikon Joel Marklund καταγράφει τις ζωές του λαού των Σάμι στη Σουηδία

Πολύ ενδιαφέρον το project του Joel Marklund στη Σουηδία, όπου κατέγραψε τον αυτόχθονα πληθυσμό, της κοινότητας των Σάμι.

Ο Πρεσβευτής της Nikon Joel Marklund καταγράφει τις ζωές του λαού των Σάμι στη Σουηδία

Μια σειρά εντυπωσιακών πορτρέτων που φανερώνουν την άγνωστη πλευρά του αυτόχθονα πληθυσμού της Σουηδίας που αναζητά ακόμα τη φωνή του

 Αθήνα, Ελλάδα, 16 Ιανουαρίου 2018 – Ο Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη Joel Marklund μόλις ολοκλήρωσε ένα ιδιαίτερο έργο με στόχο την καταγραφή της κοινότητας του λαού των Σάμι στη Σουηδία, ένα θέμα που τον ενδιαφέρει πολύ σε προσωπικό επίπεδο. Οπλισμένος με μια D5 και φακούς NIKKOR, ο Joel προσπάθησε να ξεπεράσει τα στερεότυπα με τα οποία συσχετίζονται συνήθως οι Σάμι, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή τους με μια σειρά από συγκινητικά πορτρέτα.

Οι Σάμι είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λαπωνίας (Sápmi), η οποία καλύπτει τις βορινές εκτάσεις της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της χερσονήσου Κόλα στη Ρωσία. Παρόλο που η πατρίδα τους χωρίζεται από τα επίσημα σύνορα αυτών των τεσσάρων κρατών, οι Σάμι υφίστανται ως ενιαίος λαός, με κοινή γλώσσα και πολιτισμική ταυτότητα. Ο Joel θέλησε να παρουσιάσει αυτήν ακριβώς την πραγματική τους ταυτότητα στο ευρύτερο κοινό και να σπάσει τα στερεότυπα που τους περιγράφουν ως «βοσκούς ταράνδων που ζουν στα βουνά».

«Τα καλύτερα θέματα δεν είναι πάντα αυτά που διαδραματίζονται στα πιο εξωτικά ή μακρινά μέρη του πλανήτη», σχολιάζει ο Marklund. «Ήμουν αποφασισμένος να ασχοληθώ με κάτι που με εκφράζει πραγματικά, κάτι που πιστεύω. Δεν έχουν ασχοληθεί πολλοί με την ιστορία των Σάμι, αλλά επειδή έχω μεγαλώσει στο Μπόντεν, κοντά στις περιοχές που κατοικούν πολλές από τις κοινότητές τους, είχα την υποχρέωση, αλλά και το προνόμιο, να την αφηγηθώ εγώ».

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Στην προσπάθειά του να καταγράψει με ακρίβεια πώς ζούνε οι Σάμι στη σημερινή Σουηδία, ο Joel έζησε έξι εβδομάδες ως μέλος της κοινότητας και έγινε μέρος της καθημερινής ζωής δώδεκα ατόμων – από τραγουδιστές και χορευτές μέχρι φοιτητές και κατασκευαστές τυμπάνων – ώστε να τους πείσει να του αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Για να φέρει εις πέρας το έργο του, συνδύασε τη φωτογραφική μηχανή D5 με τους φακούς AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G και AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Οι φωτογραφίες του Joel απεικονίζουν τον λαό των Σάμι τόσο στο παραδοσιακό τους περιβάλλον, φορώντας τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες γνωστές ως gákti, αλλά και στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στην επαγγελματική τους ζωή, όταν ενσωματώνονται στην τοπική κοινωνία. Αυτή η πολιτισμική αντίθεση είναι η ψυχή του έργου.

Για παράδειγμα, ο Joel γνώρισε τη Marika Renhuvud, η οποία βοηθούσε την οικογένειά της με τη σφαγή των ταράνδων. Αφού τη φωτογράφισε για μερικές ημέρες, έμαθε ότι φοιτούσε στην Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης.

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

Μια άλλη ιστορία είναι αυτή της Maxida Marak, η οποία μεγάλωσε στη Στοκχόλμη, έφυγε από την πόλη για να ζήσει με μια παραδοσιακή κοινότητα των Σάμι και μετά επέστρεψε στο αστικό περιβάλλον, όπου έγινε επιτυχημένη τραγουδίστρια, όπως και η ιστορία της Merethe Kuhmunen, μια φοιτήτρια που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT στη Λαπωνία.

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Μπορείτε να διαβάσετε όλες αυτές τις ιστορίες σε αυτό τον ιστότοπο: https://goo.gl/AX5ZK2

Ο Marklund καταλήγει: «Δεν ήθελα να αδικήσω αυτόν τον λαό, άρα η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού ήταν πολύ σημαντική. Οι φακοί AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G και AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II είναι ιδανικοί για φωτορεπορτάζ, ενώ ο AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G προσφέρεται ιδιαίτερα για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

«Έμαθα πολλά με αυτό το έργο – όχι μόνο ως φωτορεπόρτερ, αλλά και ως Σουηδός. Ήταν υπέροχο που είχα τη δυνατότητα να κάνω αυτή τη φωτογράφιση στην πατρίδα μου και να γνωρίσω από κοντά τον λαό των Σάμι. Ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου και θέλω να ευχαριστήσω τη Nikon που μου έδωσε την ευκαιρία».

Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη αποτελείται από ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες του κλάδου και αξιοποιούν τις κοινωνικές τάσεις για να αναπαραστήσουν τη σύγχρονη εποχή. Η Nikon έδωσε στον Joel την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα φωτογραφικό εγχείρημα που ήταν για αυτόν όνειρο ζωής, λόγω της παγκόσμιας αναγνώρισής του ως φωτογράφου και φωτορεπόρτερ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του Joel, επισκεφτείτε τη σελίδα: Ειδικό έργο.

Ο εξοπλισμός

Για αυτό το εγχείρημα, ο Joel χρησιμοποίησε τον ακόλουθο εξοπλισμό:

Πληροφορίες για τον Joel

Ο Joel Marklund είναι ένας διάσημος φωτογράφος που εξειδικεύεται στη φωτογράφιση σπορ. Με έδρα τη Στοκχόλμη, είναι σήμερα ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος στο νούμερο ένα φωτογραφικό πρακτορείο των σπορ της Σουηδίας, το Bildbyran. Ο Joel έχει δουλέψει σε πάνω από 45 διαφορετικές χώρες και έχει καλύψει αμέτρητες διεθνείς εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε Ολυμπιακών Αγώνων.        Η δουλειά του έχει εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τις φωτογραφίες του. Σε αυτά περιλαμβάνονται το διεθνές βραβείο «Φωτογραφία της Χρονιάς», το βραβείο του διαγωνισμού NPPA Best of Photojournalism και το σουηδικό βραβείο «Φωτογραφία της Χρονιάς».

Όλες οι φωτογραφίες © Joel Marklund

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NikonGR και στο Instagram: @nikongreece

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Nikon
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!