Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές του Nikon European Film Festival


Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές του Nikon European Film Festival

Μεγάλη νικήτρια είναι η Cicile Ragot (Γαλλία) με το “Not A Pizza Order”, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες ξεχώρισαν οι Martin Taube (Σουηδία), Pierre le Gall (Γαλλία) και Tormi Torop (Εσθονία).

Ανάμεσα στους φιναλίστ είναι και ο Έλληνας, Μιχαήλ Φελάνης, με το εξαιρετικό film “Google it”. Δείτε όλους τους φιναλίστ εδώ.

Η NIKON ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ο διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους σε συνεργασία με τον οργανισμό ανεξάρτητου κινηματογράφου Raindance και υπό την προεδρεία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Asif Kapadia ανακοινώνει ότι το πρώτο βραβείο Grand Prix απονέμεται στην ταινία ‘Not a Pizza Order’

Αθήνα, Ελλάδα, 26 Απριλίου 2016 – Η Nikon ανακοινώνει σήμερα τους νικητές του Φεστιβάλ της σε συνεργασία με τον οργανισμό ανεξάρτητου κινηματογράφου Raindance και τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Asif Kapadia.

Η ταινία ‘Not A Pizza Order’ (Δεν είναι μια παραγγελία πίτσας) της Cicile Ragot, Γαλλία, κέρδισε το πρώτο βραβείο Grand Prix. Η Cecile θα εξασφαλίσει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D810 και ένα ταξίδι δικτύωσης μίας εβδομάδας με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2016.

Περισσότεροι από 550 εκκολαπτόμενοι σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους από ολόκληρη την Ευρώπη δήλωσαν συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών Nikon, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά. Διερευνώντας το θέμα ‘Καθημερινές στιγμές’, λάτρεις της κινηματογράφησης και επαγγελματίες σκηνοθέτες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 140 δευτερολέπτων, η οποία θα μετέτρεπε μια καθημερινή στιγμή σε μια δημιουργική αφήγηση.

Οι νικητές επιλέχθηκαν από την Επιτροπή, με πρόεδρο τον σκηνοθέτη του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ ‘Amy’, Asif Kapadia. Μέλη της Επιτροπής ήταν επίσης ο φωτογράφος και σκηνοθέτης Pieter ten Hoopen που επελέγη από την Emmy, ο ιδρυτής του οργανισμού ανεξάρτητου κινηματογράφου Raindance, Elliot Grove, και ο Dirk Jasper από τη Nikon Europe.

Η Cicile Ragot με την ταινία ‘Not A Pizza Order’ επελέγη ως νικήτρια του πρώτου βραβείου Grand Prix από την Επιτροπή κατά την τελική συνεδρίαση αξιολόγησης στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Όλα τα μέλη της Επιτροπής εντυπωσιάστηκαν από αυτή τη δυνατή ταινία που αναδεικνύει τον αγώνα κατά της οικογενειακής βίας. Μετατρέποντας μια φαινομενικά καθημερινή κλήση σε μια συναρπαστική ιστορία στην οθόνη, έλαβε εξαιρετικά θετικά σχόλια για τη συναρπαστική αφήγηση της ταινίας της, σε συνδυασμό με τις απίστευτες τεχνικές δεξιότητές της.

Οι νικητές των άλλων κατηγοριών που επελέγησαν από την Επιτροπή είναι οι εξής:
– Best Narrative (Καλύτερη αφήγηση) – ‘Bad Luck’ (Κακή τύχη) του Martin Taube, Σουηδία

– Technical Excellence (Τεχνική υπεροχή) – ‘Evasion’ (Απόδραση) του Pierre le Gall, Γαλλία

– Best Student Entry (Καλύτερη συμμετοχή σπουδαστή) – ‘Diamondjaw’ (Αδαμάντινα σαγόνια) του Tormi Torop, Εσθονία

Το βραβείο για την κατηγορία People’s Choice (Βραβείο κοινού), το οποίο κρίνεται από τις μεμονωμένες επισημάνσεις «μου αρέσει» και τις κοινοποιήσεις που συγκεντρώνει η κάθε ταινία στον ιστότοπο του Φεστιβάλ ταινιών Nikon, απονεμήθηκε στην ταινία ‘At Night They Work’ (Τη νύχτα δουλεύουν) του Ad van Brunschot από τις Κάτω Χώρες.

Ο Asif Kapadia, Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon, σχολίασε: “Οι ταινίες που διακρίθηκαν είχαν πραγματικά δυνατές ιδέες και ιστορίες που με ταξίδεψαν λιγάκι. Προσωπικά, ένιωσα ότι το ‘Not a Pizza Order’ ήταν μια απίστευτα δυνατή ταινία μικρού μήκους. Ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για μια κωμωδία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σοβαρό έργο που αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Αναζητώ πάντοτε ταινίες που μου αφήνουν ένα αποτύπωμα, είτε πρόκειται για μια εικόνα, είτε για μια στιγμή, είτε για κάτι που όταν φεύγω από την αίθουσα με κάνει να θυμάμαι αυτή την ταινία. Θεωρώ ότι οι ταινίες που κέρδισαν τα βραβεία είναι έξοχες.”

Ο Elliot Grove, ιδρυτής του Raindance και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon, προσέθεσε: “Εντυπωσιαστήκαμε από το υψηλό επίπεδο των ταινιών που υποβλήθηκαν και κυρίως από την ποικιλία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκε το θέμα ‘Καθημερινές στιγμές’. Ως σκηνοθέτης κι εγώ και ως υποστηρικτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου εν γένει, χαίρομαι ιδιαίτερα που η Nikon ενθαρρύνει φιλόδοξους σκηνοθέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο να αναπτύξουν το ταλέντο τους, ανταμείβοντάς τους με την τεχνολογία που χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.”

Η Cicile Ragot, νικήτρια του φετινού πρώτου βραβείου Grand Prix, δήλωσε: “Αυτό το βραβείο με ενθαρρύνει να συνεχίσω να προσπαθώ και να κινηματογραφώ ταινίες. Ευχαριστώ πολύ τα μέλη της Επιτροπής. Γυρίζω ταινίες με την ελπίδα ότι ίσως θα έχουν κάποιον αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων ή στις προοπτικές τους και αυτό το βραβείο σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορώ να πραγματώσω την ελπίδα μου.”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο νικητής του πρώτου βραβείου Grand Prix θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D810 και ένα ταξίδι δικτύωσης μίας εβδομάδας με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2016 ως ειδικός καλεσμένος της Raindance.
Οι δύο νικητές των επιμέρους κατηγοριών ‘Best Narrative’ (Καλύτερη αφήγηση) και ‘Technical Excellence’ (Τεχνική υπεροχή) θα λάβουν μια Nikon D750 και 3.000 ευρώ μετρητά, ενώ ο νικητής της κατηγορίας ‘Best Student Entry’ (Καλύτερη συμμετοχή σπουδαστή) θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 και 2.000 ευρώ μετρητά. Ο σκηνοθέτης για την κατηγορία ‘People’s Choice’ (Βραβείο κοινού) θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!