Nikon Z 9: Όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Nikon σοβαρεύτηκε!


Nikon Z 9: Όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Nikon σοβαρεύτηκε!

Ανακοινώθηκε η νέα Nikon Z 9 και οι φίλοι της Nikon αναθάρρησαν καθώς η Nikon φαίνεται να παρουσίασε μία κάμερα που πραγματικά αξίζει μία παραπάνω ανάλυση.

Καταρχήν να πούμε ότι όλοι οι φωτογράφοι και φίλοι της εταιρείας άκουγαν και έβλεπαν την εξέλιξη των mirrorless συστημάτων των Canon και Sony και αναρωτιόνταν αν η Nikon θα μπορέσει να μείνει ανταγωνιστική.

Η Sony έμεινε για πολλά χρόνια μόνη της στον χώρο των Full Frame mirrorless συστημάτων, αναπτύσσοντας ένα εξαιρετικό σύστημα αυτόματης εστίασης για τις κάμερες της και δείχνοντας τον δρόμο στον ανταγωνισμό.

Το 2018 η Canon αποφάσισε να πάρει σοβαρά τις mirrorless και από τότε έχει αποδείξει ότι καταφέρνει να δικαιολογήσει τον τίτλο του ηγέτη της αγοράς, βγάζοντας δυνατές κάμερες, κάνοντας άλματα στην αυτόματη εστίαση και δίνοντας μας φακούς που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Έτσι η αναμενόμενη Nikon Z 9 είναι η κάμερα που θα αποδείκνυε σε όλους μας αν η Nikon μπορεί να ακολουθήσει τον σκληρό ανταγωνισμό.

Και μπορεί!

Η Nikon όχι μόνο προσπάθησε να “ισοφαρίσει” τον ανταγωνισμό, αλλά αποφάσισε ότι θα τον ξεπεράσει, τουλάχιστον σε μερικούς τομείς, στους οποίους σίγουρα θα δούμε εξελίξεις και στις Canon και Sony κάμερες. Η Nikon Ζ 9 φέρνει στο τραπέζι χαρακτηριστικά που εξελίσσουν την τεχνολογία των καμερών και θα δούμε σύντομα και στον ανταγωνισμό.

Μηχανικό κλείστρο τέλος!

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι η Nikon Z 9 σηματοδοτεί το τέλος του μηχανικού κλείστρου στις κάμερες. Και το λέμε αυτό γιατί αν έγινε μία τέτοια επιλογή στην ναυαρχίδα μίας σημαντικής εταιρείας όπως η Nikon, σε μερικά χρόνια αυτή η επιλογή θα είναι μονόδρομος για τις κάμερες μας.

Φυσικά, η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικού κλείστρου ενέχει τον κίνδυνο να έχουμε προβλήματα στην λήψη εικόνων σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού, με ορισμένο τύπο φωτιστικών και την παρουσία του banding, αλλά φανταζόμαστε ότι αυτό σιγά σιγά θα αντιμετωπιστεί από τις εταιρείες και θα εξαλειφθεί. Πόσο καλή είναι η Nikon Z 9 σε αυτό το σημείο μένει να το δούμε όταν θα χρησιμοποιηθεί η κάμερα πολύ από τους φωτογράφους και θα έχουμε feedback.

Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχουμε μηδενική παραμόρφωση κινούμενων θεμάτων καθώς η απουσία μηχανικού κλείστρου επιτρέπει την εξάλειψη του rolling shutter κάτι που μένει να δούμε σε ποιο βαθμό ισχύει.

8Κ βίντεο με λήψη για δύο ώρες χωρίς υπερθέρμανση!

Στην λήψη βίντεο η νέα Nikon Z 9 δείχνει τα δόντια της Nikon στον ανταγωνισμό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι Canon και Sony έχουν πολλά χρόνια στον χώρο της λήψης βίντεο με εξειδικευμένες βίντεοκάμερες και κινηματογραφικές κάμερες.

Η Νikon Z9 καταγράφει 8Κ με όλο τον αισθητήρα, στα 30fps που θα αναβαθμιστεί τα 60fps με μελλοντικό Firmware. Η δυνατότητα συνεχόμενης λήψης μέχρι 2 ώρες συντρίβει τις κάμερες των Canon και Sony βάζοντας την Nikon στην κορυφή αυτού του τομέα.

Ακόμα έχουμε και λήψη slow motion 4Κ 120fps με 2,3x crop ή στα 30p με όλο τον αισθητήρα. Φυσικά για να ζορίσει τον ανταγωνισμό η Nikon ενσωμάτωσε στην Nikon Z 9 λήψη σε φορμά Apple ProRes 422 HQ 10 bit (ή 12-bit με ενημέρωση Firmware που θα υποστηρίζει ProRes RAW HQ και τη νέα μορφή N-RAW της Nikon και το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την άνοιξη του 2022).

Εννοείται πως έχουμε εγγραφή βίντεο σε H.265/HEVC (8 bit/10 bit), H.264/AVC (8 bit) και σε Ν-log και ΗLG. Τέλος, έχουμε εξαγωγή φωτογραφιών από πλάνα 8K σε αρχεία JPEG των περίπου 33 megapixel.

Μηδενικό black out (μαύρισμα) του σκοπεύτρου κατά την λήψη

Αυτό που είχαμε δει και μας είχε εντυπωσιάσει στην Sony a1 ήρθε και στην Nikon Z 9, καθώς κατά την λήψη φωτογραφιών το ηλεκτρονικό σκόπευτρο δεν μαυρίζει και έτσι ο φωτογράφος δεν χάνει την παρακολούθηση του θέματος του. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο σε αυτόν τον τομέα αν η Nikon ήθελε να δηλώσει ότι είναι εδώ και παλεύει με τους ανταγωνιστές της.

Αισθητήρας εικόνας σχεδιασμού και ανάπτυξης in house

H Nikon ισχυρίζεται ότι ο αισθητήρας των 45.7 megapixel είναι δικής της σχεδίασης και ανάπτυξης και αν και δεν ξέρουμε ποιος τον κατασκευάζει (μάλλον όχι η Nikon) θεωρούμε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να δώσει στην Nikon το πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού καθώς οι μέχρι τώρα επιδόσεις των αισθητήρων εικόνας στις κάμερες της έχουν αποδείξει ότι ξέρει τι κάνει (βλέπε Nikon D850 & Nikon Z 7 II).

H διπλή επίστρωση που έχει ο αισθητήρας για να απωθεί την σκόνη και την βρωμιά είναι μία προσθήκη που μένει να δούμε πόσο επηρεάζει την ποιότητα εικόνας, πάντως με την ύπαρξη του προστατευτικού καλύμματος του αισθητήρα φαίνεται περίεργη μία τέτοια επιλογή, ειδικά αφού τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες αποφεύγουν να βάζουν μπροστά στον αισθητήρα φίλτρα με σκοπό την μεγαλύτερη οξύτητα των εικόνων.

Ταχύτατος επεξεργαστής που αντέχει το βάρος της εστίασης και των λειτουργιών μίας κάμερας

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε και ακούμε και εκτός της Nikon, ο νέος επεξεργαστής στην κάμερα, Nikon Expeed 7, έρχεται να δώσει αυτό που έλειπε από τις πρώτες Full Frame mirrorless κάμερες της εταιρείας, υπολογιστική ισχύ κατάλληλη για να κάνει αυτά που πρέπει και που μέχρι τώρα βλέπαμε στον ανταγωνισμό και ίσως και παραπάνω.

Ο επεξεργαστής παίζει μεγάλο ρόλο στην λειτουργία των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όπως η αυτόματη εστίαση σε μάτια και αντικείμενα και έρχεται την καταλληλότερη στιγμή, καθώς η μάχη των εταιρειών στην απόδοση της αυτόματης εστίασης έχει φουντώσει και όλοι επικεντρώνονται εκεί.

Ο Expeed 7 είναι πολύ πιο γρήγορος από τον Expeed 6 και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Επιπλέον διαθέτει την τεχνολογία Dual Stream μέσω της οποίας τα δεδομένα που δέχεται από τον αισθητήρα εικόνας μεταβιβάζονται μέσω δύο καναλιών, ένα για την καταγραφή εικόνων και ένα για την παροχή δεδομένων στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο, μειώνοντας στο ελάχιστο την καθυστέρηση της εικόνας σε σχέση με την εξέλιξη της δράσης μπροστά από τον φωτογράφο.

Αυτόματη εστίαση που πιάνει τον ανταγωνισμό

Κακά τα ψέματα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Nikon έναντι των Sony και Canon ήταν η αυτόματη εστίαση, ειδικά οι τεχνολογίες εστίασης στα μάτια και το πρόσωπο. Όχι ότι ήταν κακή η τεχνολογία της Nikon αλλά ήταν σαφέστατα πιο αργή και όχι τόσο αξιόπιστη. Αυτό φαίνεται ότι οφειλόταν στον επεξεργαστή, τον Expeed 6, ο οποίος ίσως δεν παρείχε την κατάλληλη υπολογιστική δύναμη. Πλεόν από όσα βλέπουμε το σύστημα εστίασης φαίνεται πολύ πιο γρήγορο και αξιόπιστο. Παρόλο που τα σημεία εστίασης είναι μόλις 493, λιγότερα από των Sony a1 και Canon EOS R3, η εστίαση φαίνεται ότι είναι εκεί που πρέπει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι κάνει πολύ καλά την δουλειά της, αναγνωρίζοντας το θέμα, ανάμεσα σε ανθρώπους, ζώα και οχήματα και αναλαμβάνοντας να χρησιμοποιήσει την βέλτιστη λειτουργία ενώ και σε αυτή την κάμερα προστέθηκε και η γνωστή λειτουργία εστίασης 3D της εταιρείας από τις DSLR κάμερες της (Nikon D4, D5, D6).

Φυσικά, μένει να δούμε δείγματα και απόψεις φωτογράφων που θα χρησιμοποιήσουν την κάμερα και δεν θα βασιστούμε προς το παρόν 100% σε ότι βλέπουμε.

Προστατευτικό κάλυμμα για τον αισθητήρα, απλό αλλά απαραίτητο

Επιτέλους έχουμε την Nikon να σκέφτεται κάποια απλά πράγματα που είχε ο ανταγωνισμός και να τα προσφέρει, όπως την προστασία του αισθητήρα από σκόνη και βρωμιά κατά την αλλαγή φακού και όχι μόνο.

Στην νέα Nikon Z 9 όταν η κάμερα κλείνει, ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα σφραγίζει τον αισθητήρα και επιτρέπει να αλλάξουμε φακό χωρίς άγχος αυτός να βρωμίσει (σημαντικό και για το βίντεο όπου ένας κόκκος σκόνης μπορεί να καταστρέψει μία σημαντική λήψη).

Μεγάλες ταχύτητες συνεχής λήψης φωτογραφιών

Ως η ναυαρχίδα της εταιρείας και μία κάμερα κυρίως για φωτορεπόρτερ, φωτογράφους σπορ και άγριας ζωής, η νέα κάμερα κάνει καλή δουλειά στις συνεχείς λήψεις, αλλά ίσως θα μπορούσε και καλύτερα (ο ανταγωνισμός προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και σε ασυμπίεστο Raw αρχείο).

Συγκεκριμένα προσφέρει έως 120 καρέ το δευτερόλεπτο σε αρχείο JPEG των 11mp ( κανονικό/μικρό) μόνο σε φορμά FX, ενώ υπάρχει και δυνατότητα λήψης 30 fps,στα 45MP, σε αρχείο JPEG (κανονικό/μεγάλο) και σε ταχύτητα 20 fps (RAW και JPEG) σε φορμά FX ή DX. Η πλήρης παρακολούθηση AF/AE είναι διαθέσιμη σε όλες τις ταχύτητες καρέ και μεγέθη αρχείου.

Δυνατό είναι και το buffer (η δυνατότητα συνεχών λήψεων που αντέχει να κρατάει η κάμερα στην προσωρινή μνήμη καθώς τις αποθηκεύει στην κάρτα μνήμης) επιτρέπει την λήψη 1000 εικόνων σε πλήρη ανάλυση στα 20 fps (RAW και JPEG) σε φορμά FX ή DX, όταν χρησιμοποιούνται κάρτες ProGrade Digital Cobalt CFexpress.

Χαμηλό ISO, ιδανικό και για βίντεο

Η ρύθμιση του ISO είναι από 64 μέχρι 25.600 επεκτάσιμο και πιο πάνω, αλλά το χαμηλό ISO θα αρέσει σε όσους κάνουν βίντεο ή στούντιο λήψεις και θέλουν όσο πιο καθαρές εικόνες γίνεται.

Δύο κάρτες CFExpress Type B

Η επιλογή διπλών καρτών CFExpress Type B, δείχνει ότι η Nikon οδηγεί και εδώ τις εξελίξεις στα επαγγελματικά σώματα, δίνοντας την απόλυτη ταχύτητα στους επαγγελματίες. Η μη επιλογή μίας υποδοχής CFExpress και μίας υποδοχής SD μπορεί να μην αρέσει σε όσους έχουν συνηθίσει την αμεσότητα που προσφέρει η χρήση μίας SD κάρτας στην μεταφορά δεδομένων σε ένα laptop χωρίς την ανάγκη card reader αλλά είναι σίγουρο ότι αποζημιώνει από τις υψηλές ταχύτητες εγγραφής κατά την λήψη και κατά την μεταφορά.

Καλή οθόνη αλλά όχι η ιδανική

Η οθόνη της κάμερας αλλάζει θέση και μπορεί να ανακλίνεται κατά 90 μοίρες από οριζόντια ή κατακόρυφη θέση λήψης κάτι που είναι βολικό αλλά όχι ίσως όπως μία flip οθόνη που βγαίνει στο πλάι (βέβαια αυτό είναι προσωπική εκτίμηση βάση των λήψεων που κάνουμε στο pttlgr). Από την άλλη η οθόνη πληροφοριών περιστρέφεται αυτόματα όταν επιλέγετε κατακόρυφες λήψεις κάτι που είναι ωραίο και δεν προσφέρεται από την Sony (η Canon το έχει).

Αντοχή σώματος σε επίπεδα τανκ αλλά βάρος DSLR

Για την αντοχή σώματος όπως πάντα η Nikon την διαφημίζει ως την πιο δυνατή της κάμερα. Μπορεί η κάμερα να έχει 20% μικρότερο μέγεθος από την Nikon D6 (έχει αφαιρεθεί από την πλάτη της Nikon Z 9 η οθόνη που υπάρχει στο κάτω μέρος και πάνω στο grip της Nikon D6) αλλά πλησιάζει το βάρος των μεγάλων DSLR (έχει βάρος 1340 γραμμάρια ενώ η D6 έχει 1450 γραμμάρια) οπότε είναι μία κάμερα που απαιτεί παρόμοιες υποχωρήσεις στην χρήση της με τις DSLR, όσο αφορά μέγεθος και βάρος.

Τεράστια αυτονομία μπαταρίας

Το μέγεθος του σώματος επιτρέπει στην Nikon Z 9 να χρησιμοποιεί μπαταρία που βρίσκουμε στην ναυαρχίδα των DSLR, δηλαδή την ΕΝ-ΕL18D (δέχεται και τις μπαταρίες της σειράς που υπάρχουν στις DSLR, EN-EL18c, EN-EL18b, EN-EL18a, EN-EL18), με αυτονομία μέχρι 770 εικόνες και 170 λεπτά βίντεο. Φυσικά γνωρίζουμε ότι η ονομαστική αυτονομία δεν ισχύει αλλά οι κάμερες συνήθως αποδίδουν μέχρι και δύο φορές αυτό που υπάρχει στα χαρτιά, οπότε αναμένουμε με μία μπαταρία να μπορείς να βγάζει πάνω από 1.500 φωτογραφίες.

Αναμενόμενη συνδεσιμότητα

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την Nikon Z 9 με HDMI έξοδο πλήρους μεγέθους, Ethernet θύρα, θύρα για ακουστικά και μικρόφωνο, ενσωματωμένο WiFi και Bluetooth και θύρα USB-C.

Συμπεράσματα

Χωρίς να έχουμε δει την κάμερα από κοντά καταλαβαίνουμε ότι η Nikon κάνει αντεπίθεση ελπίζοντας να ανακόψει την σημαντική άνοδο της Sony και να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς των επαγγελματιών φωτογράφων, που είναι σημαντικό για όλες τις εταιρείες.

Περιμένουμε να δούμε την κάμερα από κοντά και να την χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε μία καλύτερη άποψη για τις δυνατότητες της.

Πάντως είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε την Nikon να παλεύει δυνατά και ως φωτογράφοι θεωρούμε ότι αυτά που προσφέρει οδηγούν όλη την βιομηχανία σε βελτιώσεις που είναι μόνο προς όφελος μας. Άλλωστε πολλά από τα χαρακτηριστικά των πολύ ακριβών ναυαρχίδων των εταιρειών (που δεν είναι για όλους) μελλοντικά μπαίνουν και στις κάμερες χαμηλότερων κατηγοριών!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Nikon Nikon Z 9
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1

    Πράγματι, φαίνεται πολύ δυνατή και υπόσχεται πολλά. Θα φανεί και στην πράξη.

    Επίσης φαίνεται πολύ καλός κι ο καινούργιος φακός της (25-120). Επιστρέφει δυνατά!

    • #
      1

      ναι και οι φακοί είναι δυνατοί!

    • #
      1

      Εαν εσαι ακριβοπληρωμενος φωτογραφος φυσης η σπορτς και τυπωνεις,μπορεις να χωσεις τα χρηματα και να την παρεις.
      Εαν εισαι χομπιστας που θα στριμωξεις τα οικονομικα της οικογενειας σου η θα ξεπουληθεις για να ανεβαζεις μετα τις συμπιεσμενες φωτογραφιες σου στο fb,τοτε εισαι ενα ακομα θυμα!

      • #
        1

        οι χομπίστες που θα την πάρουν έχουν τα χρήματα και δεν είναι στο μεροκάματο…
        ακριβοπληρωμένος δεν χρειάζεται να είσαι ως επαγγελματίας για να την πάρεις…6.000 κάνει όχι 60.000…είναι εργαλείο για τον επαγγελματία με άλλα λόγια θα το κάνει απόσβεση…
        όπως πολύ αγοράζανε την σειρά Nikon Dx έτσι θα πάρουν και αυτή…να σκεφτόμαστε γενικά και όχι βάση των δικών μας οικονομικών και αναγκών…

        μιλάμε για ένα ολόκληρο πλανήτη που υπάρχει πολύς κόσμος που θα την πάρει…

        πρέπει κάποτε να καταλάβεις ότι δεν απευθύνονται όλες οι κάμερες σε όλους…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!