Οι δορυφόροι του Elon Musk θα καταστρέψουν την αστροφωτογραφία;


Οι δορυφόροι του Elon Musk θα καταστρέψουν την αστροφωτογραφία;

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε αστρονόμους και αστροφωτογράφους το νέο δίκτυο δορυφόρων του Elon Musk.

Το σχέδιο του Elon Musk σχετικά με το δίκτυο δορυφόρων Starlink είναι να φέρει το ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά για να κάνει αυτό χρειάζεται να βάλει σε τροχιά γύρω από τη Γη 12.000 δορυφόρους.

Ήδη οι πρώτοι 60 εκτοξεύτηκαν με την βοήθεια ενός SpaceX Falcon 9 και είναι σε τροχιά και αν όλα πάνε βάση προγράμματος αναμένουμε άλλους 1.600 δορυφόρους μέχρι το 2020.

Όλα αυτά ενώ σε τροχιά γύρω από την Γη έχουμε ήδη περίπου 5.000 δορυφόρους, με μόλις τους 2.000 να είναι σε λειτουργία.

Επιπλέον ακόμα μία εταιρεία με το όνομα OneWeb έχει ήδη 6 δορυφόρους σε τροχιά και σκοπεύει να θέσει σε τροχιά συνολικά 2.000 δορυφόρους δημιουργώντας το δικό της δίκτυο, ενώ η Amazon με το Project Kuiper θέλει να θέσει σε τροχιά άλλους 3.000 δορυφόρους (όλες αυτές οι εταιρείες λαμβάνουν άδεια για τα project τους από υπηρεσίες των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα από το International Telecommunications Union και την U.S. Federal Communications Commission).

Πολλοί είναι αυτοί που θέτουν θέμα σχετικά με την ύπαρξη τόσων δορυφόρων γύρω από τη Γη, οι οποίοι μετά το πέρας της λειτουργικής τους ζωής θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε τροχιά, πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης και καταστραφούν.

Το πρόβλημα που δημιουργείται για τους αστρονόμους και τους αστροφωτογράφους είναι ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία, αντανακλάντως με τους ηλιακούς συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που ίσως τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι, σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την αστροφωτογράφηση, κατά την οποία έχουμε εικόνες μακράς έκθεσης, οι δορυφόροι καταγράφονται ως φωτεινές γραμμές που χαλάνε την τελική εικόνα.

Ο Musk, θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τους δορυφόρους του δήλωσε ότι η επίπτωση τους στην αστρονομία είναι μηδενική, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ούτως ή άλλως τα τηλεσκόπια θα πρέπει να μεταφερθούν σε τροχιά, ώστε να μην επηρεάζονται από την ατμόσφαιρα της Γης.
Βέβαια η τοποθέτηση τηλεσκοπίων σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι δύσκολο και δαπανηρό εγχείρημα. Για παράδειγμα η NASA εργάζεται στο να θέσει σε τροχιά το μεγαλύτερο της τηλεσκόπιο εδώ και πολλά χρόνια, με το κόστος του εγχειρήματος να έχει φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε άλλο του Tweet ο Musk αναφέρει ότι έχει καθοδηγήσει την ομάδα του να σκεφτεί τρόπους μείωσης της ανακλαστικότητας των δορυφόρων για να μην είναι ορατοί από τη Γη.

Το πρόβλημα της παρεμβολής των δορυφόρων στην αστρονομία και την αστροφωτογράφιση είναι υπαρκτό αν και οι αστρονόμοι αναμένουν τους δορυφόρους να μπουν στην τελική τους τροχιά, πιο ψηλά στον ουρανό, κάτι που θα τους κάνει να είναι λιγότερο φωτεινοί.

Τέλος οι αστρονόμοι φαίνεται να έχουν πρόβλημα και όσο αφορά τις παρεμβολές που θα κάνουν οι δορυφόροι στη μελέτη των ραδιοκυμάτων που έρχονται από διάφορα αντικείμενα του σύμπαντος, με τον Musk να υποστηρίζει ότι οι δορυφόροι είναι ρυθμισμένοι να μην εκπέμπουν σε ορισμένες συχνότητες για να μην ενοχλούν τους επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Astrophotography Elon Musk Starlink
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!