Η ιστορική Olympus κλείνει σήμερα τα 100 της χρόνια! Χρόνια πολλά Olympus!


Η ιστορική Olympus κλείνει σήμερα τα 100 της χρόνια! Χρόνια πολλά Olympus!

12 Οκτωβρίου 2019. Η ημέρα που η ιστορική Olympus γιορτάζει τα πρώτα της 100 χρόνια! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Η εταιρεία ξεκίνησε με το όνομα Takachiho Seisakusho το 1919, με ιδρυτή τον Takeshi Yamashita.

Takeshi Yamashita

Ο Takeshi Yamashita ήταν δικηγόρος καθώς αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Tokyo Imperial University το 1915. Μετά από ένα έτος στρατιωτικής θητείας, εντάχθηκε στην εταιρεία. Tokiwa Shokai. Εκεί έφερε σημαντικά κέρδη στην Tokiwa Shokai μέσω της εμπορίας ζάχαρης και έτσι του επιτράπηκε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση Takachiho Seisakusho με τον Shintaro Terada, φίλο του από τη νομική σχολή. Ο στόχος του Takachiho Seisakusho ήταν να ξεκινήσει εγχώρια παραγωγή μικροσκοπίων.

Ο κ. Terada ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που δημιούργησε μικροσκόπια χρησιμοποιώντας βιομηχανικές τεχνικές στη δεκαετία του 1910. Ένα μικροσκόπιο που κατασκευάστηκε από τον κ. Terada παρουσιάστηκε στην έκθεση Taisho Expo που πραγματοποιήθηκε το 1914 και κέρδισε το χάλκινο βραβείο. Ο κ. Matsumoto της Iwashiya, μια παγιωμένη εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, τον υποστήριξε οικονομικά να παράγει τα μικροσκόπια “M & KATERA”. Το όνομα αυτό δημιουργήθηκε συνδυάζοντας τα ονόματα των τριών ανθρώπων που συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτού του μικροσκοπίου: κ. Matsumoto, κ. Kato και κ. Terada.

Ο κ. Terada είχε κατασκευάσει κυρίως θερμόμετρα στο Hongo του Τόκιο. Έχει αποκτήσει επαρκή εμπειρία στα μικροσκόπια μέσω της κατασκευής του μοντέλου M & KATERA. Ο κ. Yamashita αποκάλυψε το όνειρό του να κατασκευάζει μικροσκόπια στον κ. Terada και του ζήτησε να έρθει να δουλέψει για την Takachiho Seisakusho. Ο παραγωγικός εξοπλισμός του Terada Seisakusho μεταφέρθηκε στην Takachiho Seisakusho και ο κ. Terada έγινε ο κύριος μηχανικός της εταιρείας. Το 1923, η επιχείρηση θερμόμετρων πωλήθηκε και τα περισσότερα από τα έσοδα επενδύθηκαν στην επιχείρηση μικροσκοπίων. Η εταιρεία που αγόρασε την επιχείρηση θερμόμετρων εξουσιοδοτήθηκε να χρησιμοποιεί την Olympus ως εμπορικό της σήμα.

Αρχικά όπως αναφέραμε η Takachiho Seisakusho παρήγαγε μικροσκόπια και το 1920 παρουσίασε το πρώτο μικροσκόπιο Asahi.

Το όνομα Olympus εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1921 και χρησιμοποιήθηκε για τα μικροσκόπια και άλλα προϊόντα της εταιρείας.

Η Olympus ακόμα και σήμερα είναι μία εταιρεία με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα υγείας, με ειδικά διαγνωστικά μηχανήματα.

To 1936 η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή, την Semi-Olympus I, με τον πρώτο Zuiko φακό και την 1η Ιανουαρίου του 1949 η εταιρεία μετανομάστηκε σε Olympus Optical Co. Ltd.

Φυσικά το όνομα είναι δανεισμένο από τον δικό μας Όλυμπο, το βουνό των θεών.

Το όνομα Olympus επιλέχτηκε γιατί όπως και το βουνό Takachiho της Ιαπωνίας φιλοξενούσε θεούς. Στην περίπτωση του ιαπωνικού βουνού υπήρχαν στην κορυφή του 8.000 θεοί και θεές.

Το 1959 παρουσιάζει την πρώτη PEN μηχανή. Η πρώτη Olympus Pen, λειτουργούσε με ένα φιλμ των 24 στάσεων και έβγαζε 48 φωτογραφίες. Η λήψη δεν χρησιμοποιούσε όλη την επιφάνεια του καρέ του φιλμ που ήταν 24×36 χιλιοστά, αλλά το μισό της μίας διάστασης δίνοντας ένα καρέ στα 18×24 χιλιοστά.

Το 1972 παρουσιάστηκε η πρώτη Olympus OM-D, με την αρχική ονομασία M-1, μία μικρή και ελαφριά SLR.

To 1991 η εταιρεία λάνσαρε την compact μηχανή μ [mju:] / Infinity Stylus, η οποία ήταν μία από τις μηχανές με τις καλύτερες πωλήσεις για την εταιρεία.

Την 1η Οκτωβρίου του 2003 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Olympus Corporation και την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη ψηφιακή SLR με δυνατότητα αλλαγής φακού, Olympus E-1.

To 2009 παρουσιάζει την πρώτη Micro Four Thirds μηχανή, την ψηφιακή Olympus PEN E-P1 και το 2012 την πρώτη ψηφιακή OM-D, την Olympus OM-D E-M5.

Σημαντικά στοιχεία για την εταιρεία:

  • Απασχολεί 35.124 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, από τους 83 που απασχολούσε το 1919.
  • Ο σημερινός της πρόεδρος, κ.Yasuo Takeuchi, είναι ο 17ος πρόεδρος της
  • Έχει 188 λογαριασμούς στα social media
  • Έχει 92 εταιρείες σε 39 χώρες
  • Έχει 20.000 πατέντες σε όλο τον κόσμο
  • Από το 1966 έχει πάρει 275 βραβεία
  • Από τη πρώτη γενιά της κάμερας [mju:] / Infinity Stylus του 1991 πουλήθηκαν 5.000.000 μονάδες

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ OLYMPUS!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Olympus
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Άρα το micro 4/3 σύστημά της η (αγαπητή μας) Olympus το λανσάρισε πρώτη φορά το 1959, με την πρώτη PEN!
    Αν δεν κάνω λάθος στην έδρα της εταιρείας υπάρχει το ιδιόχειρο σημείωμα του ιδρυτή της που περιγράφει κάποιες από τις αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν στον σχεδιασμό των προϊόντων της, μεταξύ αυτών το μικρό (όσο είναι δυνατόν) σχήμα και το να κάνει η εταιρεία ότι δεν κάνουν οι άλλοι, να προσπαθεί δηλαδή συνεχώς να διαφοροποιείται. Και πιθανώς η φιλοσοφία αυτή να “ζει” και σήμερα στην εταιρεία καθώς μας έφερε τις mirrorless (με την Panasonic επένδυσαν πολύ σ’ αυτό), τη σταθεροποίηση στο σώμα κ.λπ.
    Αναμφίβολα η Olympus βοήθησε πολύ στην εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών και μακάρι να συνεχίσει την πορεία της με ανάλογα αποτελέσματα και τα επόμενα 100 χρόνια!
    ΥΓ. Επί προσωπικού: Ήμουν κάτοχος της Ε-620 η οποία (σε αρκετές περιπτώσεις -εσωτερικοί χώροι) έδινε στις φωτογραφίες μια υφή ζωγραφική, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούσα τον φακό Helios των 58mm!
    Χρόνια πολλά Olympus, κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!