Αποχαιρετούμε την Olympus, την εταιρεία που άλλαξε πολλές φορές τα δεδομένα!
Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε την Olympus, μία από τις ιστορικότερες εταιρείες στον φωτογραφικό χώρο.
Δυστυχώς οι προβλέψεις μας το 2019, όταν ακούστηκαν οι πρώτες φήμες για πώληση του φωτογραφικού τμήματος, έπεσαν έξω και η επιθυμία που είχαμε πολλοί από εμάς η Olympus να συνεχίσει στον φωτογραφικό χώρο δεν εκπληρώθηκε.
Τα δεδομένα στην αγορά είναι δύσκολα για όλες τις εταιρείες και η είδηση της πώλησης του φωτογραφικού τμήματος της Olympus και ουσιαστικά η έξοδος της από τον φωτογραφικό χώρο έπεσε σαν βόμβα μέσα στο 2020, όχι μόνο για τους φίλους της εταιρείας αλλά και για τους ανταγωνιστές της.
Η Olympus είναι μία μεγάλη εταιρεία και έχει τεράστιο κύρος, ειδικά μέσα στην Ιαπωνία.
Η στρατηγική της αυτή κίνηση θορύβησε τους φωτογράφους ανά τον κόσμο (και όχι μόνο τους Olympians), που αγωνιούν για την εξέλιξη της αγοράς και την τύχη των φωτογραφικών εταιρειών των οποίων τον εξοπλισμό χρησιμοποιούν, αλλά και τις άλλες φωτογραφικές εταιρείες που ίσως βλέπουν στην κίνηση αυτή το μέλλον τους.
Βέβαια δεν θα μπορέσουν όλες οι εταιρείες να κάνουν μία παρόμοια κίνηση, γιατί μερικές δεν έχουν το μέγεθος της Olympus ως εταιρεία, μία εταιρεία που είναι κολοσσός στον ιατρικό εξοπλισμό και που πλέον έχει βάλει στόχο να γίνει το νο1 στον τομέα αυτό.
Η Olympus στην 100χρονη πορεία της έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές καθώς ήταν μία εταιρεία που ξεκίνησε από την κατασκευή μικροσκοπίων. Φυσικά το σημερινό της όνομα είναι δανεισμένο από τον δικό μας Όλυμπο, το βουνό των θεών.
Η εταιρεία ξεκίνησε με το όνομα Takachiho Seisakusho το 1919, με ιδρυτή τον Takeshi Yamashita.
Ο Takeshi Yamashita ήταν δικηγόρος καθώς αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Tokyo Imperial University το 1915. Μετά από ένα έτος στρατιωτικής θητείας, εντάχθηκε στην εταιρεία. Tokiwa Shokai. Εκεί έφερε σημαντικά κέρδη στην Tokiwa Shokai μέσω της εμπορίας ζάχαρης και έτσι του επιτράπηκε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση Takachiho Seisakusho με τον Shintaro Terada, φίλο του από τη νομική σχολή. Ο στόχος του Takachiho Seisakusho ήταν να ξεκινήσει εγχώρια παραγωγή μικροσκοπίων.
Ο κ. Terada ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που δημιούργησε μικροσκόπια χρησιμοποιώντας βιομηχανικές τεχνικές στη δεκαετία του 1910. Ένα μικροσκόπιο που κατασκευάστηκε από τον κ. Terada παρουσιάστηκε στην έκθεση Taisho Expo που πραγματοποιήθηκε το 1914 και κέρδισε το χάλκινο βραβείο. Ο κ. Matsumoto της Iwashiya, μια παγιωμένη εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, τον υποστήριξε οικονομικά να παράγει τα μικροσκόπια “M & KATERA”. Το όνομα αυτό δημιουργήθηκε συνδυάζοντας τα ονόματα των τριών ανθρώπων που συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτού του μικροσκοπίου: κ. Matsumoto, κ. Kato και κ. Terada.
Ο κ. Terada είχε κατασκευάσει κυρίως θερμόμετρα στο Hongo του Τόκιο. Έχει αποκτήσει επαρκή εμπειρία στα μικροσκόπια μέσω της κατασκευής του μοντέλου M & KATERA. Ο κ. Yamashita αποκάλυψε το όνειρό του να κατασκευάζει μικροσκόπια στον κ. Terada και του ζήτησε να έρθει να δουλέψει για την Takachiho Seisakusho. Ο παραγωγικός εξοπλισμός του Terada Seisakusho μεταφέρθηκε στην Takachiho Seisakusho και ο κ. Terada έγινε ο κύριος μηχανικός της εταιρείας. Το 1923, η επιχείρηση θερμόμετρων πωλήθηκε και τα περισσότερα από τα έσοδα επενδύθηκαν στην επιχείρηση μικροσκοπίων. Η εταιρεία που αγόρασε την επιχείρηση θερμόμετρων εξουσιοδοτήθηκε να χρησιμοποιεί την Olympus ως εμπορικό της σήμα.
Αρχικά όπως αναφέραμε η Takachiho Seisakusho παρήγαγε μικροσκόπια και το 1920 παρουσίασε το πρώτο μικροσκόπιο Asahi.
Το όνομα Olympus εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1921 και χρησιμοποιήθηκε για τα μικροσκόπια και άλλα προϊόντα της εταιρείας.
To 1936 η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή, την Semi-Olympus I, με τον πρώτο Zuiko φακό και την 1η Ιανουαρίου του 1949 η εταιρεία μετανομάστηκε σε Olympus Optical Co. Ltd.
Το 1972 παρουσιάστηκε η πρώτη Olympus OM-D, με την αρχική ονομασία M-1, μία μικρή και ελαφριά SLR.
To 1991 η εταιρεία λάνσαρε την compact μηχανή μ [mju:] / Infinity Stylus, η οποία ήταν μία από τις μηχανές με τις καλύτερες πωλήσεις για την εταιρεία.
To 2009 παρουσιάζει την πρώτη Micro Four Thirds μηχανή, την ψηφιακή Olympus PEN E-P1 και το 2012 την πρώτη ψηφιακή OM-D, την Olympus OM-D E-M5.
Το πρώτο εταιρικό λογότυπο, το 1919, ήταν το “TOKIWA“. Το “TOKIWA” προήλθε από την Tokiwa Shokai, την εταιρεία την οποία είχε εργαστεί ο ιδρυτής, Takeshi Yamashita. Η Tokiwa Shokai κατείχε μετοχικό κεφάλαιο στην Takachiho Seisakusho και ήταν υπεύθυνη για την εμπορία των προϊόντων Takachiho.
Το λογότυπο αναφέρει “TOKIWA TOKYO”. Τα σημάδια “G” και “M” από πάνω πιστεύεται ότι είναι τα αρχικά του Goro Matsukata, του προέδρου της Tokiwa Shokai.
Η μάρκα Olympus εισήχθη το Φεβρουάριο του 1921. Το λογότυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε για μικροσκόπια και άλλα προϊόντα. Φυλλάδια και διαφημίσεις εφημερίδων για φωτογραφικές μηχανές έφεραν και αυτό το λογότυπο. Το λογότυπο “OLYMPUS TOKYO” εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα.
Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το OIC στο λογότυπο αντί του TOKYO. Το OIC σημαίνει Optical Industrial Company (Οπτική Βιομηχανική Εταιρεία), η οποία ήταν τότε μετάφραση του ιαπωνικού εταιρικού ονόματος της Olympus. Το λογότυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για τα ενδοσκόπια GT-I και GT-II.
To 1970 δημιουργήθηκε το λογότυπο που γνωρίζουμε σήμερα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 2000.
Το λογότυπο του 1970 τροποποιήθηκε το 2001, όταν προστέθηκε η κίτρινη γραμμή από κάτω, πέρνοντας το όνομα Olympus CommunicationSymbol.
Η κίτρινη γραμμή κάτω από το λογότυπο ονομάζεται «οπτικο-ψηφιακό μοτίβο» (Opto-Digital Pattern) και αντιπροσωπεύει το φως και τις απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Συμβολίζει τη δυναμική και καινοτόμο φύση της Opto-Digital Technology και της Olympus Corporation.
Στο pttlgr δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια με την Olympus και το γραφείο της εταιρείας υπεύθυνο για την χώρα μας και κυρίως μετά την ανάληψη της αντιπροσωπείας από την εταιρεία Zegetron.
Ως site είχαμε πρόσβαση στις κάμερες και τους φακούς της Olympus και είδαμε από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συστήματος Micro Four Thirds (τελευταίο τεστ στα τέλη του 2019 με το vlog μας από τον Γράμμο).
Με την Olympus κάναμε την παρουσίαση της Olympus OM-D E-M1 II (με τον εξαιρετικό φακό 300mm f/4) στην Θεσσαλονίκη, κληρώσαμε την Olympus OM-D E-M10 II στους αναγνώστες μας, ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία με την οποία διοργανώσαμε τον πρώτο μας φωτογραφικό διαγωνισμό στην πλατφόρμα LensView.gr, οι νικητές του οποίου ανακοινώθηκαν μέσα στο 2020 και λίγο πριν την ανακοίνωση της πώλησης του φωτογραφικού τμήματος.
Το 5% που κράτησε η Olympus στην νέα ανεξάρτητη πλέον εταιρεία OM Digital Solutions, υπό την διαχείριση της JIP, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να ελπίζουμε σε μελλοντική επανείσοδο της εταιρείας στον φωτογραφικό χώρο, ποτέ όμως μην λες ποτέ.
Το βάρος πλέον πέφτει στα πρώην στελέχη και εργαζόμενους της Olympus που μεταφέρθηκαν στην OM Digital Solutions, στο χέρι των οποίων και μόνο είναι να συνεχίσουν την πορεία που είχε το φωτογραφικό τμήμα της Olympus.
Η χρήση του ονόματος Olympus από την OM Digital Solutions για τα προϊόντα της, για όσο διάστημα αυτό έχει συμφωνηθεί, είναι μία σημαντική παρακαταθήκη που έχει η νέα εταιρεία.
Πλέον μόνο ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η πορεία της νέας εταιρείας και φυσικά όλοι οι φωτογράφοι ελπίζουμε να είναι ανοδική και να προσφέρει στον χώρο όσα μας έδωσε τόσες δεκαετίες η Olympus.
Όπως και να έχει Olympus σε ευχαριστούμε για όσα έκανες στον φωτογραφικό χώρο και για τον εξοπλισμό που παρείχες για πάνω από 80 χρόνια στους φωτογράφους σε όλο τον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν μοναδικές εικόνες!
Πριν φύγετε δείτε
- Οι όρκες “φορούν” νεκρούς σολωμούς ως καπέλο!
- Εταιρεία αναπτύσσει AI τεχνολογία που εντοπίζει προϊόντα απομίμησης από μία φωτογραφία!
- Άνδρας φρέναρε απότομα για να απαθανατίσει μια πινακίδα και προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα!
- Τρεις άντρες σκοτώθηκαν επειδή ακολούθησαν τις οδηγίες του Google Maps!
- Caye 200mm f/3.5: Ήρθε ο νέος τηλεφακός που κοστίζει 21 δολάρια!
- SanDisk: Ανακοίνωσε τη νέα κάρτα SD Extreme Pro UHS-II με χωρητικότητα 512GB!