Η ONDU MkII είναι μια σειρά από χειροποίητες ξύλινες pinhole κάμερες


Η ONDU MkII είναι μια σειρά από χειροποίητες ξύλινες pinhole κάμερες

Αρχικά τοποθετήθηκαν μαγνήτες στην πλάτη της κάμερας, ώστε η πλάτη να κουμπώνει χωρίς κενά, εμποδίζοντας έτσι το φως να μπει κατά λάθος μέσα στο φιλμ. Άλλαξε επίσης το σύστημα κλείστρου για να λειτουργεί χωρίς κραδασμούς και στο πάνω μέρος τοποθετήθηκε ένα διάγραμμα για να ξέρουμε περίπου που στοχεύουμε.

Για να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη φωτογράφιση, στο σημείο της οπής τοποθετήθηκε μπρούτζινο δαχτυλίδι και τέλος βελτιώθηκε ο μηχανισμός προωθήσεως του φιλμ.

Οι κάμερες ONDU MkII κατασκευάζονται από ξύλο σφενδάμου και καρυδιάς, για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και εμποτίζονται με ειδικά λάδια και κερί μέλισσας για έξτρα προστασία. Τέλος οι κάμερες εφοδιάζονται με πουγγί για τη μεταφορά τους.

Υπάρχουν 10 διαφορετικές εκδόσεις των καμερών ONDU, για τη χρήση διαφορετικών διαστάσεων φιλμ και εφαρμογή διαφόρων εστιακών αποστάσεων. Η φθηνότερη από αυτές κοστίζει 60 δολάρια και χρησιμοποιεί φιλμ 135mm ενώ η ακριβότερη κοστίζει 300 δολάρια και χρησιμοποιεί φιλμ 8″x10″. Υπάρχει και το πακέτο των 1380 δολαρίων που περιλαμβάνει και τις 10 pinhole κάμερες.

Τις κάμερες ONDU MkII μπορείτε να τις βρείτε στο Kickstarter.

ONDU-2

ONDU-6

ONDU-5

ONDU-4

ONDU-3

ONDU-7

ONDU-8

ONDU-9

ONDU-10

ONDU-11

ONDU-12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Camera ONDU Pinhole Cameras

Πηγή:

Kickstarter
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

1 σχόλιο

  • #
    1

    Μου αρέσει η ιδέα της φωτογράφησης με «πρωτόγονο» τρόπο. Την πρώτη έκδοσή τους την είχα δει στο ebay. Φλερτάρω καιρό με την ιδέα, μια που προέρχομαι από την εποχή του φιλμ. Η πρώτες μου απόπειρες φωτογράφησης έγιναν περίπου το 1987 με μια Lubitel 166B (φιλμ 120) και ένα απλό φωτόμετρο χειρός. Αργότερα ξεκίνησα και την κατ’ οίκον εμφάνιση φιλμ σε tank και την εκτύπωση σ’ έναν μεγεθυντήρα Made in USSR, αγορασμένο από το τοπικό παζάρι (από ομογενείς Πόντιους, που είχαν έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την εποχή). Ωραίες εποχές! Στο απόγειο λοιπόν της ψηφιακής εποχής και του απόλυτου ελέγχου, έκανα την προπαραγγελία μιας ONDU 6X6 MkII, στην τιμή των 80 ευρώ (+7 ευρώ ταχυδρομικά). Θα την έχω κοντά στον Νοέμβριο και -φυσικά- την περιμένω με ανυπομονησία!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!