OpenAI: Απέτυχε να παραδώσει το “σύστημα εξαίρεσης” για τους φωτογράφους!


OpenAI: Απέτυχε να παραδώσει το “σύστημα εξαίρεσης” για τους φωτογράφους!

Η OpenAI ακόμη δεν έφτιαξε το εργαλείο που θα επέτρεπε στους φωτογράφους να εξαιρούν τη δουλειά τους από τα δεδομένα εκπαίδευσης AI της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάιο, η OpenAI ανακοίνωσε ότι εργαζόταν σε ένα εργαλείο με την ονομασία Media Manager, το οποίο θα αναγνώριζε περιεχόμενο (κείμενα, εικόνες, ήχους και βίντεο) που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτό υποτίθεται ότι θα έδινε τη δυνατότητα στους φωτογράφους να εξαιρούν τη δουλειά τους από τα δεδομένα εκπαίδευσης αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI) της εταιρείας. Η OpenAI δεν κατάφερε να τηρήσει την προθεσμία του 2025 που είχε αρχικά υποσχεθεί για το Media Manager για το οποίο δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο της εταιρίας πάντως, αυτό δεν ήταν ψιλά στις προτεραιότητες της OpenAI δηλώνοντας το εξής:

Για να είμαι ειλικρινής, δε θυμάμαι κανέναν να εργάζεται πάνω σε αυτό.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται μεγάλους όγκους δεδομένων προκείμενου να εκπαιδεύσουν τα συστήματα τους. Η χρήση δεδομένων για την εκπαίδευση AI αποτελεί πλέον σοβαρό ζήτημα, με πολλούς φωτογράφους και δημιουργούς περιεχομένου να αισθάνονται ότι τα έργα τους χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη προϊόντων χωρίς την άδειά τους ή χωρίς να αποζημιώνονται. Το Media Manager αρχικά προτάθηκε ως ένας τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων και παροχής μιας εύκολης μεθόδου εξαίρεσης για τους φωτογράφους. Μετά την ανακοίνωση του DALL-E 3, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι οι φωτογράφοι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τα δεδομένα εκπαίδευσης για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της προσθέτοντας το εξής:

Κατανοούμε ότι ορισμένοι δημιουργοί περιεχομένου μπορεί να μην επιθυμούν τα δημόσια διαθέσιμα έργα τους να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των ΑΙ μοντέλων μας.

Ωστόσο, για να εξαιρεθεί η δουλειά τους οι φωτογράφοι έπρεπε να αναφέρουν κάθε έργο που ήθελαν να εξαιρέσουν μαζί με λεπτομερείς περιγραφές, μια διαδικασία που ήταν σκέτη ταλαιπωρία. Το Media Manager που υποτίθεται ότι ετοίμαζε η εταιρία θα έθετε την ευθύνη στους δημιουργούς ώστε να το χρησιμοποιούν σωστά για να αφαιρέσουν τα έργα τους από εκπαίδευση AI αλγόριθμων. Ο ιδρυτής του Fairly Trade Ed Newton-Rex το θεωρεί άδικο πάντως όλο αυτό, τονίζοντας ότι “οι περισσότεροι δημιουργοί δε θα το μάθουν καν, πόσο μάλλον να το χρησιμοποιήσουν”. Ο Ed λέει ότι το Media Manager όμως θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση δημιουργικών έργων ενάντια στις επιθυμίες των δημιουργών.

Το Media Manager βέβαια ακόμη δεν έχει βγει, ενώ η τελευταία ενημέρωση για αυτό ήταν τον Αύγουστο, όταν ένας εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε στο TechCrunch ότι το εργαλείο ήταν “ακόμα σε ανάπτυξη”.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI OpenAI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]