Η Panasonic αναπτύσσει νέα μέθοδο που διορθώνει την Fisheye παραμόρφωση στις φωτογραφίες!


Η Panasonic αναπτύσσει νέα μέθοδο που διορθώνει την Fisheye παραμόρφωση στις φωτογραφίες!

Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Panasonic, είναι ικανή να διορθώσει γρήγορα την Fisheye παραμόρφωση σε μια εικόνα.

Ένας μηχανικός της Panasonic έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο που αναλύει την παραμόρφωση (από fisheye φακό) μιας φωτογραφίας, και στη συνέχεια τη διορθώνει. Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι τώρα, για την εξάλειψη της παραμόρφωσης ήταν απαραίτητο να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες του ίδιου τοπίου ή μιας σκηνής, προκειμένου να ληφθούν αρκετά δεδομένα ώστε στη συνέχεια ένας υπολογιστής να “καταλάβει” κατά πόσο παραμορφώθηκε. (Ως προς την κλίση ή την παραμόρφωση που προκαλείται από ένα φακό τύπου fisheye). Το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία, είναι ότι υπάρχουν αποκλίσεις στα αποτελέσματα και το κατά πόσο μπορεί να γίνει η διόρθωση γρήγορα και με ακρίβεια. Φυσικά, όσες περισσότερες είναι οι εικόνες τόσο πιο εύκολα και γρήγορα ένας υπολογιστής μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση. Με λίγες εικόνες όμως είναι ουσιαστικά αδύνατο.

Η νέα μέθοδος τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει μηχανική εκμάθηση που δημιούργησε ο μηχανικός της Panasonic Nabuhiko Wakai, αφαιρεί εντελώς τις αποκλίσεις και τα σφάλματα από τη διαδικασία, η οποία είναι ακριβής και σημαντικά ταχύτερη. Η νέα έρευνα της ομάδας του Wakai, καταχωρήθηκε με τίτλο “Rethinking Generic Camera Models for Deep Single Image Camera Calibration to Recover Rotation and Fisheye Distortion”. Δείτε ένα παράδειγμα με διορθώσεις παραμορφώσεων παρακάτω:

Ο Wakai αναφέρει το εξής:

Αν και οι πρόσφατες μέθοδοι που βασίζονται στη μηχανική εκμάθηση μπορούν να προβλέψουν αρκετές παραμέτρους της κάμερας από μια μεμονωμένη εικόνα, οι μέθοδοι αυτές δε λειτουργούν αποτελεσματικά στις εικόνες με παραμόρφωση από fisheye φακούς. Αυτή η μειωμένη αποτελεσματικότητα προκαλείται από ασυμφωνία μεταξύ της πραγματικής προβολής και της αναμενόμενης προβολής σε μια fisheye εικόνα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προτείνουμε ένα γενικό (generic) μοντέλο κάμερας που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει διάφορους τύπους παραμόρφωσης. Το μοντέλο κάμερας μας χρησιμοποιείται για μεθόδους που βασίζονται στη μηχανική εκμάθηση μέσω ενός αριθμητικού υπολογισμού κλειστής μορφής της προβολής της κάμερας (closed-form numerical calculation). Ταυτόχρονα, για την ανάκτηση της περιστροφής και της fisheye παραμόρφωσης, προτείνουμε μια μέθοδο καλιμπραρίσματος, που βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση που χρησιμοποιεί το (generic) μοντέλο της κάμερας.

Επιπλέον, ο Wakai και η ομάδα του, προτείνουν μια προσθήκη στη μηχανική εκμάθηση που θα αντισταθμίζει τα σφάλματα της διαδικασίας με βάση 4 εξωτερικές και εγγενείς παραμέτρους της κάμερας. Εκτεταμένα πειράματα απέδειξαν ότι η προτεινόμενη μέθοδος της ομάδας του Wakai ξεπέρασε τις συμβατικές μεθόδους διόρθωσης των παραμορφώσεων σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από εικόνες που καταγράφηκαν με fisheye φακούς. Η Panasonic σκοπεύει να επαληθεύσει τη νεα μέθοδο με διάφορες πρακτικές δοκιμές, προτού αποφασίσει την τελική ανάπτυξη της νέας μεθόδου. Εάν λειτουργήσει όπως αναμένεται από τον Wakai και την ομάδα του, η εταιρεία λέει ότι θα πουλήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο σε οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Fisheye Fisheye Lenses Panasonic

Πηγή:

Petapixel Arxiv
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!