Πιγκουίνοι: Οι φωτογραφίες των τουριστών βοηθούν τους επιστήμονες να τους παρακολουθούν!
Οι επιστήμονες κατάφεραν να παρακολουθήσουν πιγκουίνους στην Ανταρκτική με τη βοήθεια smartphone φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από τουρίστες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stony Brook ανέπτυξαν μια μέθοδο που χρησιμοποιεί φωτογραφίες πιγκουίνων που τραβήχτηκαν στην Ανταρκτική για να μελετήσουν τις οικολογικές αλλαγές στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες των επισκεπτών από την περιοχή ακόμη και από smatphones είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά στο να μελετηθούν οι κινήσεις των πιγκουίνων.
Καθορίζοντας τις ακριβείς τοποθεσίες των αποικιών πιγκουίνων μέσω αυτών των εικόνων, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις αλλαγές στους πληθυσμούς και τις κινήσεις των πιγκουίνων με την πάροδο του χρόνου. Η επικεφαλής ερευνήτρια του πρότζεκτ Heather Lynch δήλωσε το εξής:
Υπάρχουν πολύ περισσότεροι τουρίστες στην Ανταρκτική παρά επιστήμονες, και σχεδόν όλοι έχουν μια κάμερα στην τσέπη τους και πολλοί βγάζουν φωτογραφίες τους πιγκουίνους. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τα δεδομένα που συλλέγονται από όλες αυτές τις φωτογραφίες για να παρακολουθήσουμε τους πληθυσμούς των πιγκουίνων.
Σύμφωνα με τη Heather, η αρχική πρόκληση των ερευνητών ήταν το να βρουν τρόπους για το πώς να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκονταν οι πιγκουίνοι σε μια φωτογραφία, ακόμα και αν δεν υπήρχαν πρόσθετες πληροφορίες για αυτήν (λεπτομέρειες για το πού τραβήχτηκε, τι ώρα κλπ). Η ερευνητική ομάδα ωστόσο συνδύασε δορυφορικές εικόνες με προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει τη γεωγραφική θέση των αποικιών των πιγκουίνων που αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες από επισκέπτες.
Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο ψηφιακό υψομετρικό μοντέλο σε υπολογιστή, οι ερευνητές προσδιόρισαν τη θέση και τον προσανατολισμό των καμερών που χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη των φωτογραφιών. Αυτό τους επέτρεψε να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια τα όρια των αποικιών των πιγκουίνων. Ωστόσο, αντιμετώπισαν δύο μεγάλα τεχνικά εμπόδια: Η οριοθέτηση των ορίων των αποικιών (τμηματοποίηση) και η “γεωαναφορά” (Georeferencing), που είναι το σύστημα συντεταγμένων μιας αεροφωτογραφίας σε σχέση με ένα συγκεκριμένο χώρο. Για αυτά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που λέγεται “Segment Anything Model” (SAM), για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανίχνευσης ορίων στη μελέτη τους.
Όσο αφορά το ζήτημα της γεωαναφοράς που αναφέρθηκε παραπάνω, αποδείχθηκε ένα δύσκολο ζήτημα καθότι τα φυσικά τοπία της Ανταρκτικής δε διαθέτουν τα κλασικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε αστικά περιβάλλοντα όπως τα κτίρια, που βοηθούν στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση. Οι ερευνητές το ξεπέρασαν όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα κατασκευάζοντας ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο των νησιών που κατοικούνται από πιγκουίνους. Σε αντίθεση με τους δορυφόρους ή τα drones τα οποία μπορεί να μην είναι πάντα προσβάσιμα, οι φωτογραφίες τουριστών μπορούν να παρέχουν πληθώρα αναξιοποίητων δεδομένων.
Θεωρητικά, αυτές οι πληροφορίες που συλλέγονται με τις μεθόδους μας μπορούν να συγκριθούν με άλλες παρόμοιες επεξεργασμένες εικόνες της Ανταρκτικής για να δούμε πώς αλλάζουν οι αποικίες πιγκουίνων με την πάροδο του χρόνου.
Πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις σχετικά με τη μέθοδο αυτή όπως οι διαφορές στην ποιότητα των εικόνων από τους επισκέπτες αλλά και η δυναμική φύση των περιβαλλόντων της Ανταρκτικής. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί για τη μελέτη και άλλων σημαντικών ζητημάτων όπως η υποχώρηση των παγετώνων. Με την αυξανόμενη επικράτηση των τουριστών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως η Ανταρκτική, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει πώς η τακτική φωτογράφιση στα μέρη αυτά από επισκέπτες μπορεί να συμβάλει στην επιστημονική γνώση.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- OM System: Έρχεται η νέα OM3 MTF κάμερα!
- Ραγδαίες εξελίξεις με το κλείσιμο του TikTok!
- Εξαιρετικά σπάνιος Nikon φακός εμφανίστηκε στο eBay με τιμή 250.00 δολάρια!
- James Webb: Απαθανάτισε ένα εργοστάσιο παραγωγής δομικού υλικού άστρων και πλανητών!
- Insta360 Flow 2 Pro: Ήρθε το ανανεωμένο smartphone gimbal με AI-tracking!
- Cosina: Ανακοινώθηκε ο νέος φακός Voigtlander NOKTON 28mm f/1.5 για Nikon Z!