Pentax K-1, αυτή είναι η πρώτη ψηφιακή Full Frame DSLR της Pentax


Pentax K-1, αυτή είναι η πρώτη ψηφιακή Full Frame DSLR της Pentax

H νέα Pentax K-1, ναυαρχίδα της σειράς Pentax K, διαθέτει CMOS αισθητήρα, Full Frame (35.9mm x 24.0mm), με ανάλυση 36.4 megapixels και τον επεξεργαστή PRIME IV, καταγράφοντας RAW αρχεία 14 bit, με ISO που φτάνει μέχρι 204.800.
Το Low Pass Optical φίλτρο (AA = anti-aliasing) έχει αφαιρεθεί και ειδικός εξομοιωτής αναλαμβάνει να εφαρμόσει στον αισθητήρα μικρές δονήσεις ώστε να πετύχει τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή την εξάλειψη του moire. Επιπλέον ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει πότε ο εξομοιωτής θα είναι σε λειτουργία και πότε όχι.

Δυστυχώς στον τομέα της ταχύτητας λήψεων κατά ριπάς, η νέα DSLR, πιάνει μόλις τις 4.4 εικόνες ανά δευτερόλεπτο με δυνατότητα λήψης 17 RAW αρχείων ή 70 JPEG κάθε φορά.

H νέα DSLR ναυαρχίδα της Pentax καταγράφει Full HD video, 1920 x 1080 στα 60i/30p σε φορμά H.264 και είναι εξοπλισμένη με υποδοχές για εξωτερικό μικρόφωνο και ακουστικά. Ακόμα υπάρχει και λειτουργία Time Lapse σε ανάλυση 4K (3840 x 2160).

O ενσωματωμένος σταθεροποιητής νέας γενιάς, πέντε αξόνων, SR II (Shake Reduction II), μειώνει τις κουνημένες φωτογραφίες κατά 5 stops, ενώ είναι υπεύθυνος και για το Pixel Shift Resolution System.
Το σύστημα Pixel Shift Resolution επιτρέπει την λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης, τραβώντας 4 φωτογραφίες, αφού μετακινήσει τον αισθητήρα κατά 1 pixel σε κάθε μία και συνθέτοντας μία τελική εικόνα. Με αυτό τον τρόπο κάθε pixel συλλαμβάνει αντί για ένα χρώμα (σύστημα Bayer) όλα τα χρώματα του RGB δίνοντας εικόνες πιο πλούσιες σε χρώμα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Επιπλέον σε αυτή την έκδοση του συστήματος που είχαμε δει και σε προηγούμενα μοντέλα της Pentax, υπάρχει και μία διορθωτική λειτουργία που επιτρέπει την ανίχνευση κινούμενων αντικειμένων και την μείωση των αρνητικών εφέ που δημιουργούνται κατά τη σύνθεση.

Η Pentax K-1 έχει το νέο σύστημα αυτόματης εστίασης SAFOX 12, το οποίο προσφέρει 33 σημεία εστίασης, από τα οποία τα 25 είναι σε σταυροειδή διάταξη. Από την άλλη ο αισθητήρας φωτομέτρησης των 86.000-pixel RGB προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στον υπολογισμό της έκθεσης για κάθε διαφορετική σκηνή.

Το οπτικό οφθαλμοσκόπιο προσφέρει 100% θέαση του κάδρου και 0.7 μεγέθυνση, ενώ διαθέτει την οθόνη εστίασης Natural Bright Matt III, η οποία βοηθάει στην επίτευξη εστίασης σε manual λειτουργία. Από την άλλη η οθόνη των 3.2″, ανάλυσης 1.037.000 dots, είναι αρθρωτή με δυνατότητα κίνησης κατά 35 μοίρες οριζοντίως και 44 μοίρες καθέτως.

H πρώτη ψηφιακή DSLR μηχανή της Pentax στην κατηγορία Full Frame έχει ενσωματωμένο WiFi, για μεταφορά εικόνων ή απομακρυσμένο έλεγχο μέσω smartphones/tablets (με δυνατότητα ρύθμισης των ISO, διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου), GPS για την καταγραφή των γεωγραφικών δεδομένων μίας λήψης και ψηφιακή πυξίδα. Φυσικά δεν λείπει η λειτουργία ASTRO TRACER η οποία ενώνει τις δυνάμεις του συστήματος σταθεροποίησης με το GPS για την φωτογράφιση ουράνιων σωμάτων.

Στις λοιπές λειτουργίες τις Pentax K-1 έχουμε:
– σώμα ανθεκτικό σε νερό και χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι -10°C) με 87 σφραγισμένα σημεία
– ζωή κλείστρου 300.000 λήψεις
– σύστημα απομάκρυνσης της σκόνης από τον αισθητήρα DRII (Dust Removal II)
– crop mode για λήψη εικόνων σε APS-C μέγεθος
– δυνατότητα λήψης HDR (μεγάλου δυναμικού εύρους) εικόνων
– διπλή υποδοχή SD καρτών μνήμης
– συμβατότητα με το λογισμικό ελέγχου σε σύνδεση με Η/Υ (tethering), PENTAX Image Transmitter 2
– 4 LED, στο mount του φακού, την υποδοχή της κάρτας μνήμης, πίσω από την οθόνη και στην υποδοχή των καλωδίων, για εύκολη χρήση

Η Pentax K-1 θα είναι διαθέσιμη τον Απρίλιο στην τιμή των 1800 δολαρίων μόνο για το σώμα. Μαζί της θα κυκλοφορήσει και το Battery Grip, Pentax D-BG6, το οποίο εκτός από το κουμπί λήψης διαθέτει και κουμπιά ρύθμισης του ISO, της αντιστάθμισης της έκθεσης και κουμπί για το κλείδωμα του AF και της AE.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τύπος DSLR
Αισθητήρας-Επεξεργαστής
Τεχνολογία αισθητήρα CMOS
Μέγεθος αισθητήρα Full frame (35.9 x 24 mm)
Ανάλυση αισθητήρα 7360 x 4912 (36.4 megapixels)
Επεξεργαστής PRIME IV
ISO 100-204.800
Ταχύτητα λήψης 4.4 καρέ το δευτερόλεπτο
Μέγιστη ταχύτητα κλείστρου 1/8000 του δευτ.
Manual ρυθμίσεις Ναι (P, A, S, M)
Υποστήριξη RAW Ναι
Σημεία εστίασης 33
Σταθεροποιητής Ναι
Οφθαλμοσκόπιο – Οθόνη
Οφθαλμοσκόπιο Ναι, οπτικό
Κάλυψη Οφθαλμοσκοπίου 100%
Μεγέθυνση Οφθαλμοσκοπίου 0.7x
Μέγεθος οθόνης 3.2″
Οθόνη αφής Όχι
Δυνατότητα αλλαγής θέσης της οθόνης Ναι, 35 μοίρες οριζοντίως και 44 μοίρες καθέτως
Ανάλυση οθόνης 1.040.000 dots
Flash
Ενσωματωμένο Flash Όχι
Εξωτερικό Flash Ναι
Λήψη video
Format αρχείου MPEG-4, H.264
Ανάλυση 1920 x 1080 (60i, 50i, 30p, 25p, 24p), 1280 x 720 (60p, 50p)
Ενσωματωμένο μικρόφωνο Stereo
Ηχείο Mono
Υποδοχή εξωτερικού μικροφώνου Ναι
Υποδοχή ακουστικών Ναι
Συνδεσιμότητα
USB USB 2.0
HDMI Ναι
WiFi Ναι
NFC Όχι
Άλλα στοιχεία
Τύπος κάρτας μνήμης SD/SDHC/SDXC (διπλή υποδοχή)
Τύπος μπαταρίας Λιθίου, D-LI90
Διάρκεια μπαταρίας 760 (CIPA Rating)
GPS Ναι
Φυσικά στοιχεία
Βάρος (με μπαταρία) 1010 γραμ.
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ) 13.7 x 11 x 8.6 εκατοστά

Pentax K-1

Pentax K-1

Pentax K-1

Pentax K-1

Pentax K-1

Pentax K-1

Pentax K-1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Ricoh
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Ωραία χαρακτηριστικά και προσιτή τιμή για αυτά που προσφέρει.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!