Pentax K-3, μηχανή παντός καιρού υψηλής ποιότητας (Review)


Pentax K-3, μηχανή παντός καιρού υψηλής ποιότητας (Review)

H Pentax K-3 είναι η νέα ναυαρχίδα της Ricoh Pentax στην κατηγορία των DSLR μηχανών και είχαμε την ευκαιρία να την δούμε από κοντά για μία προσεκτική αξιολόγηση.

Είχαμε δει μαζί τις Hands On φωτογραφίες της και τη Hands On video παρουσίαση και τώρα θα σας πούμε την γνώμη μας για τις δυνατότητες της και τις εντυπώσεις που μας άφησε η χρήση της (ξέρουμε ότι καθυστέρησε αυτό το review αλλά προτεραιότητα είχε ο μεγάλος μας διαγωνισμός φωτογραφίας “Κλικ στο δρόμο“).

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Pentax K-3 είναι η πρόταση της Ricoh Pentax για μία DSLR με δυνατότητες που την φέρνουν να ανταγωνίζεται σκληρά στην κατηγορία των μεγάλων. Η Pentax εκτός από το αδιάβροχο σώμα που συνηθίζουμε να βρίσκουμε στα DSLR μοντέλα της, καινοτομεί αφαιρώντας το AA φίλτρο (anti-aliasing) και βρίσκοντας παράλληλα τρόπο να επιτρέπει στον χρήστη της, να ρυθμίζει την κάμερα ώστε να μιμείται τα αποτελέσματα του φίλτρου (AA filter simulator) όταν αυτός θέλει (προσφέρονται δύο λειτουργίες του νέου συστήματος).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της η Pentax K-3 είναι:

– αισθητήρας CMOS, μεγέθους APS-C και ανάλυσης 24 megapixels

– απουσία του AA φίλτρου μπροστά από τον αισθητήρα

– επεξεργαστής εικόνας Prime III

– ISO 100-51200

– 27 σημεία εστίασης

– ταχύτητα συνεχούς λήψης 8.3 καρέ το δευτερόλεπτο

– σταθεροποιητής στο σώμα SR (Shake Reduction)

– Ενσωματωμένο Flash

– video Full HD video 1920×1080 (60i, 50i, 30p, 25p, 24p), μικρά κλιπάκια με ανάλυση 4K (3840×2160 pixels)

– υποδοχή για ακουστικά

– υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο

– οθόνη 3.2″, ανάλυσης 1.037.000 dots

– διπλή υποδοχή SD και συμβατότητα με τις ασύρματες κάρτες Pentax Flu SDHC

– μπαταρία λιθίου D-LI90

– υποδοχή USB 3.0

– αδιάβροχο σώμα

Ποιότητα κατασκευής και εργονομία

Η Pentax K-3 προκαλεί θετική εντύπωση και μόνο από το πιάσιμο της. Όσοι αγαπάτε τις στιβαρές κατασκευές και όχι την υπερβολική χρήση πλαστικού θα την λατρέψετε. Με βάρος 800 γραμμάρια (με την μπαταρία) ίσως σας φανεί βαριά στην αρχή, αλλά αν θέλετε υψηλή ποιότητα κατασκευής τότε είναι η μηχανή που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Επίσης το ανθεκτικό σε σκόνη και νερό σώμα είναι κάτι που φανταζόμαστε ότι θέλουμε όλοι στις μηχανές μας και είναι απορίας άξιο γιατί οι άλλες εταιρείες δεν ακολουθούν. Η αλήθεια είναι ότι μπήκαμε πολύ στον πειρασμό να την βάλουμε κάτω από την βρύση για να σας δείξουμε το εκπληκτικό του πράγματος αλλά κρατηθήκαμε. Άλλωστε αν θέλετε να δείτε πόσο στεγανή είναι η Pentax Κ-3 μπορείτε να δείτε το video που έχουμε παρακάτω από την ιστοσελίδα ThePhoblographer.

Όσο αφορά τα χειριστήρια και τα κουμπιά της η Pentax K-3 είναι εξοπλισμένη με όσα θα έπρεπε να υπάρχουν σε μία DSLR μηχανή αυτού του επιπέδου. Για αρχή έχουμε δύο επιλογείς στα δεξιά, ένα μπροστά και ένα πίσω για γρήγορη ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου και του διαφράγματος του φακού αντίστοιχα. Να παρατηρήσουμε στο σημείο αυτό ότι ο επιλογέας στο πίσω μέρος της μηχανής βρίσκεται πολύ αριστερά και μπορεί να δυσκολέψει όσους έχουν μεγάλα χέρια. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο συγκεκριμένος επιλογέας ήταν αρκετά πιο δεξιά.
Το ειδικό πάνελ με τις ενδείξεις των ρυθμίσεων στο πάνω δεξιό μέρος της μηχανής δίνει επαγγελματική πινελιά στο σώμα, για να μπορούμε να αλλάξουμε τις βασικές ρυθμίσεις χωρίς να μπούμε στο menu μέσω της οθόνης, αν και έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το έντονο πράσινο φως που βγάζει είναι λιγάκι υπερβολικό και θα το θέλαμε λίγο πιο ντιμαρισμένο.
Στο πάνω αριστερό μέρος (όπως κοιτάμε από πίσω τη μηχανή) ο επιλογέας προγράμματος έχει ειδική ασφάλεια για να μην αλλάξουμε κατά λάθος πρόγραμμα, ασφάλεια την οποία ευτυχώς μπορούμε αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε με τον ειδικό διακόπτη που υπάρχει στη βάση του επιλογέα. Ανάμεσα στα προγράμματα που μπορούμε να επιλέξουμε μας άρεσε πολύ η ύπαρξη προγράμματος προτεραιότητας ISO.
Στα δεξιά και λίγο πιο πίσω από τον διακόπτη ενεργοποίησης On/Off έχουμε το dedicated κουμπί για τη ρύθμιση του ISO και το dedicated κουμπί για την ρύθμιση της αντιστάθμισης της έκθεσης τα οποία είναι απαραίτητα στους περισσότερους.
Τέλος τόσο το οφθαλμοσκόπιο όσο και η οθόνη είναι αρκετά άνετα κατά τη λήψη και θα ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς χρήστες. Το οφθαλμοσκόπιο είναι αρκετά φωτεινό και καλύπτει το 100% του κάδρου ενώ η οθόνη είναι αρκετά καλή ακόμα και σε φωτιστικές συνθήκες όπου έχουμε πολύ φως.

Πηγαίνοντας στις υποδοχές η Pentax πολύ σωστά εξόπλισε την Pentax K-3 με υποδοχή για ακουστικά και μικρόφωνο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα λήψης video επαγγελματικών προδιαγραφών, ενώ η προσθήκη USB 3.0, ειδικά αφού έχουμε ανάλυση εικόνων 24 megapixels, κρίνεται απαραίτητη.
Δυστυχώς η απουσία ενσωματωμένου WiFi, που θα μας επέτρεπε τον απομακρυσμένο έλεγχο της μηχανής και την άμεση κοινοποίηση εικόνων μέσω smartphone, είναι μία έλλειψη που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, ειδικά όταν όλο και περισσότερες μηχανές (DSLR ή mirrorless) προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Το Menu της Pentax K-3 έχει επιλογή προβολής στην ελληνική γλώσσα και είναι αρκετά εύχρηστο με πολλές επιλογές για την ρύθμιση της μηχανής.

Pentax DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR SMC

Ο φακός του κιτ της Pentax K-3 δεν είναι άλλος από τον Pentax DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR SMC. Με το κλασσικό εστιακό μήκος για φακό κιτ 18-55mm (27mm-82.5mm σε φορμά 35mm) ο φακός είναι αδιάβροχος, συμπληρώνοντας την Pentax K-3 και επιτρέποντας την χρήση της μηχανής ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Δυστυχώς αν και ο φακός εστιάζει ικανοποιητικά, το μοτέρ κάνει αρκετό θόρυβο, κάτι που η Pentax θα πρέπει να βελτιώσει στις επόμενες εκδόσεις του φακού.

Εστίαση

Η Pentax K-3 διαθέτει 27 σημεία εστίασης και φυσικά παρέχει τις τρεις βασικές λειτουργίες εστίασης AF-S, AF-A και AF-C, ενώ διαθέτει και το απαραίτητο κουμπί κλειδώματος της εστίασης. Όταν βρισκόμαστε στην λειτουργία Live View θέλει μερικά δευτερόλεπτα για να εστιάσει, αλλά σε γενικές γραμμές εστιάζει πιο γρήγορα από την Pentax K-5. Η αυτόματη αναγνώριση προσώπων λειτουργεί αρκετά καλά μπορώντας να αναγνωρίσει μέχρι 16 πρόσωπα σε ένα κάδρο. Στη Manual εστίαση με την χρήση της οθόνης (Live View) μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί “OK” για να ζουμάρουμε στο κάδρο μας μέχρι 10 φορές, ώστε να εστιάσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τέλος κατά τη λήψη video παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του συστήματος αυτόματης εστίασης (αν και καλύτερα είναι σε όλες τις DSLR να χρησιμοποιούμε manual εστίαση).

Ταχύτητα λήψης

Με ταχύτητα 8.3 καρέ το δευτερόλεπτο, η οποία είναι διαθέσιμη και στο Live View, η Pentax K-3 επιτρέπει την απρόσκοπτη σύλληψη θεμάτων που κινούνται με σχετικά μεγάλη ταχύτητα, όπως παιδιά, κατοικίδια, άγρια ζώα και μηχανοκίνητα οχήματα.

ISO και ψηφιακός θόρυβος

Οι εικόνες που δημιουργήσαμε με την Pentax K-3 και τον φακό Pentax DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR SMC, έγιναν σε Raw αρχείο (.PEF), με μέσο όρο ανά εικόνα 32 MB και διαστάσεις 6016×4000 pixels. Η απόδοση της μηχανής κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μας άφησε ικανοποιημένους.
Όσο αφορά τον ψηφιακό θόρυβο η Pentax K-3 απέδωσε εξαιρετικά μέχρι 3200, ενώ στα 6400 ο θόρυβος άρχισε να αυξάνεται. Σε ISO 12800, 25600 και 51200 οι εικόνες έχουν αρκετό ψηφιακό θόρυβο, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για ανέβασμα στο ίντερνετ ή εκτυπώσεις σε μικρά μεγέθη.
Όλες τις εικόνες που δημιουργήσαμε μπορείτε να τις δείτε, με τα EXIF στοιχεία τους, στο αντίστοιχο set που δημιουργήσαμε στην σελίδα του pttl.gr στο Flickr, εδώ.
ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

ISO 25600

ISO 51200

Συμπεράσματα

Η Pentax K-3 είναι μία DSLR μηχανή η οποία απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μία μηχανή ανωτέρου επιπέδου με άριστη ποιότητα κατασκευής.

Μας άρεσε

– η ποιότητα φωτογραφιών και videos
– η ποιότητα κατασκευής του σώματος
– η αντοχή σώματος και φακού σε σκόνη και νερό
– το dedicated κουμπί ISO
– οι υποδοχές για ακουστικά και εξωτερικό μικρόφωνο

Θα θέλαμε

– τον πίσω επιλογέα πιο δεξιά
– πιο αθόρυβο σύστημα αυτόματης εστίασης στον φακό του κιτ
– ενσωματωμένο WiFi

H Pentax συνεχίζει τον σιωπηλό της δρόμο παρέχοντας μας DSLR μηχανές, που μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε κάθε κατηγορία. Η παρουσίαση της Pentax K-3 συνεχίζει την παράδοση των αδιάβροχων DSLR της εταιρείας και το υλικό κατασκευής του σώματος είναι ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δει σε DSLR μηχανή. Ο αισθητήρας της Pentax K-3 καταφέρνει να καταγράψει εικόνες υψηλής ποιότητας, ενώ η καινοτομία προσομοίωσης του AA φίλτρου μέσω του menu είναι ένα πολύ ωραίο χαρακτηριστικό. Όσον αφορά την εργονομία της μηχανής και αν εξαιρέσουμε την θέση του πίσω επιλογέα για την ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου, θεωρούμε ότι είναι παραπάνω από ικανοποιητική.
Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η Pentax ενσωμάτωσε βασικά χαρακτηριστικά για την λήψη video, όπως είναι οι υποδοχές για ακουστικά και εξωτερικό μικρόφωνο.
Τέλος αν και θα θέλαμε ενσωματωμένο WiFi τουλάχιστον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες ασύρματες κάρτες μνήμης Pentax Flu SDHC και να έχουμε τον έλεγχο μέσω browser.

Την Pentax K-3 μπορείτε να τη βρείτε στην ελληνική αγορά με τον φακό Pentax DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR SMC στην τιμή των 1349 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!