Perseverance: Η NASA κατέγραψε μάχη μεταξύ ανεμοστρόβιλων στον Άρη!


Perseverance: Η NASA κατέγραψε μάχη μεταξύ ανεμοστρόβιλων στον Άρη!

Το rover Perseverance της NASA κατέγραψε 2 ανεμοστρόβιλους στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Απίθανο σκηνικό στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη! Να θυμίσουμε ότι το Perseverance της NASA “οργώνει” το έδαφος του πλανήτη από τις 18 Φεβρουαρίου του 2021. Οι 2 ανεμοστρόβιλοι που σηκώνουν έντονα άμμο και σκόνη (ονομάζονται και “dust devil”) καταγράφηκαν στις 25 Ιανουαρίου από απόσταση 1 χιλιομέτρου όταν το Perseverance ήταν κοντά σε μια τοποθεσία στον Άρη γνωστή ως “Witch Hazel Hill”. Η κάμερα του rover κατέγραψε έναν μεγαλύτερο ανεμοστρόβιλο 65 μέτρων (πλάτος) ο οποίος προσπερνά και “μάχεται” με έναν μικρότερο που ακολουθεί ακριβώς από πίσω του.

Στο βάθος φαίνονται επίσης αμυδρά άλλοι 2 ανεμοστρόβιλοι. Ωστόσο, ο μεγάλος που κατέγραψε το Perseverance “καταβρόχθισε” τον μικρό όταν συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα τη συγχώνευσή τους σε έναν μεγαλύτερο. Οι ανεμοστρόβιλοι στον Άρη μελετούνται διεξοδικά διότι είναι ένας από τους μηχανισμούς που μετακινούν και αναδιανέμουν τη σκόνη γύρω από την επιφάνειά του. Οι επιστήμονες τους μελετούν επίσης για να κατανοήσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η επιστήμονας Katie Stack Morgan της ομάδας του Perseverance από το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA (Νότια Καλιφόρνια) τονίζει ότι οι ανεμοστρόβιλοι παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του καιρού του Κόκκινου Πλανήτη ενώ πρόσθεσε το εξής:

Η μελέτη των ανεμοστρόβιλων είναι σημαντική γιατί αυτά τα φαινόμενα υποδεικνύουν ατμοσφαιρικές συνθήκες, όπως οι διευθύνσεις και η ταχύτητα του ανέμου που επικρατούν και ευθύνονται για περίπου τη μισή σκόνη στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Perseverance βρίσκεται στον κρατήρα Jezero από το 2021 και έχει καταγράψει ξανά ανεμοστρόβιλους. Στις 30 Αυγούστου 2023 για παράδειγμα, απαθανάτισε έναν μεγάλο ανεμοστρόβιλο να κινείται κατά μήκος του δυτικού χείλους του κρατήρα Jezero. Ο ανεμοστρόβιλος αυτός βρισκόταν σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το Perseverance και κινούνταν με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ είχε διάμετρο 60 μέτρα και ύψος 2 χιλιόμετρα! Το παρακάτω βίντεο που δημοσιεύθηκε από τη NASA επιταχύνθηκε 20 φορές, και αποτελείται από 21 καρέ που τραβήχτηκαν από την κάμερα του Perseverance με διαφορά 4 δευτερολέπτων.

Τα δεδομένα που συλλέγει το Perseverance δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιστημονική κατανόηση της ιστορίας και του κλίματος του Άρη. Θέτουν επίσης και τις βάσεις για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, αφού πρώτα προηγηθούν οι 2 επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές Artemis στη Σελήνη οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ετοιμότητα για το μεγάλο ταξίδι της ανθρωπότητας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.