Perseverance: Φωτογράφισε ένα λαμπρό φεγγάρι του Άρη!


Perseverance: Φωτογράφισε ένα λαμπρό φεγγάρι του Άρη!

Η NASA δημοσίευσε φωτογραφία που απαθανάτισε το rover Perseverance η οποία δείχνει ένα από τα φεγγάρια του Άρη.

Αστροφωτογραφία από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη! Να θυμίσουμε ότι το Perseverance της NASA “οργώνει” το έδαφος του πλανήτη από τις 18 Φεβρουαρίου του 2021. Μετά την ιστορική καταγραφή του σέλαος στον Άρη (δείτε εδώ περισσότερα για αυτό) απαθανάτισε το Δείμο, ένα από τα 2 φεγγάρια του Άρη λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου. Η εικόνα που θα δείτε παρακάτω δείχνει στο έδαφος τον κρατήρα Woodstock ο οποίος βρίσκεται περίπου 750 μέτρα από το rover.

Στο παρελθόν, το Perseverance έχει εντοπίσει ξανά το Δείμο στον ουρανό (Αύγουστο του 2021):

Η νέα εικόνα καταγράφηκε 1η Μαρτίου και είναι μια σύνθεση από 16 φωτογραφίες μακράς έκθεσης (long-exposure) την ώρα που το όχημα ξεκινούσε το ταξίδι του για το λόφο Witch Hazel Hill. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι ο συνολικός χρόνος έκθεσης για την τελική εικόνα είναι περίπου 52 δευτερόλεπτα. Ο Άρης έχει δύο δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο. Ο Δείμος είναι ο μικρότερος με διάμετρο 13 χιλιόμετρα. Βέβαια, λόγω του μικρού του βαρυτικού πεδίου έχει ακανόνιστο σχήμα και όχι σφαιρικό, ενώ απέχει από τον Άρη λίγο πάνω από 23 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ο χαμηλός φωτισμός σε συνδυασμό με τις μεγάλες εκθέσεις έχει ως αποτέλεσμα να έχει αρκετό ψηφιακό θόρυβο (noise) η εικόνα όπως είδατε. Πολλές από τις λευκές μικρές κηλίδες στη φωτογραφία είναι ψηφιακός θόρυβος, ενώ άλλες μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοσμικών ακτίνων. Ωστόσο, δύο φωτεινότερες κουκκίδες που επισημαίνονται στην παρακάτω εικόνα, είναι τα άστρα Algieba και Regulus, ένα ζευγάρι αστεριών που βρίσκονται στον αστερισμό του Λέοντα. Το πιο φωτεινό σημείο στον ουρανό είναι φυσικά το δεύτερο αρειανό φεγγάρι, ο Δείμος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για αυτού του είδους τις παρατηρήσεις από το Perseverance, πρέπει οι κάμερες του να θερμαίνονται (με χρήση ειδικών θερμαντικών σωμάτων) σε θερμοκρασίες άνω των -55 βαθμών Κελσίου για να λειτουργούν ομαλά. Επειδή οι κάμερες δεν έχουν κινούμενα μέρη (όπως μηχανικό κλείστρο), οι μεγάλοι χρόνοι έκθεσης επιτυγχάνονται ηλεκτρονικά. Η ομάδα επιστημόνων πίσω από την εν λόγω εικόνα είπε ότι έγιναν μικρές επεμβάσεις κυρίως διορθώσεις όσο αφορά το θόρυβο του αισθητήρα της Mastcam-Z του rover, καθότι τα RAW δεδομένα είχαν πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου (noise).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.