Έκθεση Φωτογραφίας στο Ρέθυμνο με θέμα, Critical Archives III: Identities


Έκθεση Φωτογραφίας στο Ρέθυμνο με θέμα, Critical Archives III: Identities

Στο Ρέθυμνο παρουσιάζεται η Έκθεση Φωτογραφίας Critical Archives III: Identities, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας 2017-2018|Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος
22 Δεκεμβρίου 2017 – 10 Μαρτίου 2018,  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32 – Ρέθυμνο
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 13 Ιανουαρίου, 20.30

Από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 10 Μαρτίου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και η KOLEKTIV8 διοργανώνουν την έκθεση Critical Archives III: Identities, στo πλαίσιo του 2ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, Παύλου Φυσάκη, Δημήτρη Κεχρή και Γιώργου Καραηλία.

Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ διερευνά τις νέες ταυτότητες/ετερότητες που δημιουργούνται εντός της ραγδαία μετασχηματιζόμενης σήμερα ευρωπαϊκής επικράτειας καθώς και το αν έχει νόημα να μιλάμε για μια ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ένα μωσαϊκό φωτογραφικών και video projects ψηλαφεί αυτή  τη νέα Ευρώπη  που διαμορφώνεται. Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο έρχονται με τα έργα τους να αναδείξουν τη νέα ανθρωπογεωγραφία που ζυμώνεται μέρα με τη μέρα σε έναν τόπο που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να δημιουργείται μέσα από τη συνύπαρξη και τη ρήξη μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών, γλωσσών, φυλών, λαών.

Η έκθεση Critical Archives III: Identities προτείνει ένα συλλογικό καλλιτεχνικό πείραμα, στο οποίο εμπλέκονται τα ίδια τα έργα και η κειμενική τους πλαισίωση, η διαδρομή τους μέσα στο χρόνο, οι καλλιτέχνες και ο λόγος τους, ο λόγος των φωτογραφιζόμενων, η «γυμνή» παρουσίαση των φωτογραφιών χωρίς κάδρο, τα ποικίλα εκφραστικά μέσα, η συσχέτιση της εικόνας με το βιβλίο ως πλαίσιο παρατήρησής της˙ όλα συστατικά στοιχεία ενός νέου ενιαίου έργου.

Στην έκθεση, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, παρουσιάζονται έργα των:

Julián Barón, Lewis Bush, Turi Calafato, Federico Clavarino, Giovanna Del Sarto, Rineke Dijkstra, Çağdaş Erdoğan, George Georgiou, Jim Goldberg, Paul Graham, Robin Hammond, Nick Hannes, Jovana Hasimi, Alessandro Imbriaco, Davide Monteleone, Simon Norfolk, Mark Power, Georges Salameh, Jérôme Sessini, Άνιας Βουλούδη, Θάλειας Γαλανοπούλου, Γεράσιμου Δομένικου, Πέτρου Ευσταθιάδη, Γιάννη Καρπούζη, Δημήτρη Κοιλαλού, Χαράλαμπου  Κυδωνάκη, Γιώργου Μάκκα, Νίκου Μάρκου, Μάρι Μασουρίδου, Στεφανίας Ορφανίδου, Νίκου Πηλού, Κοσμά Σταθόπουλου και Δάφνης Τόλη.

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ 2017-2018 ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο στο Ρέθυμνο και συνεχίζει μέχρι και τον Απρίλιο με διάφορες εκθέσεις, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, όπως η δημιουργία νομαδικής φωτογραφικής βιβλιοθήκης, η οποία θα αρχίσει τη διαδρομή της από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου τον Φεβρουάριο και μετά από λίγους μήνες θα συνεχίσει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο θα παραδώσει σεμινάριο ο φωτογράφος του Magnum, Alec Soth.

Η Κρήτη γίνεται για δεύτερη χρονιά η αφετηρία του MedPhoto, καθώς αποτελεί πολιτισμικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο της Μεσογείου με σημαίνοντα ρόλο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης. Η ένωση του Δία και της Ευρώπης στο Δικταίον Άντρο (ή, κατά άλλους, στη Γόρτυνα) της Κρήτης σηματοδοτεί την πρόσμιξη διαφορετικών πολιτισμών, τη μετακίνηση ανθρώπων, την τόλμη του ανθρώπου να αγγίξει τον ουρανό και να αλλάξει τη γη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και την KOLEKTIV8. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και χορηγία της MOTOR OIL.

Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.

Μέγας Χορηγός: MOTOR OIL
Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί: ΑΝΕΚ/Blues Star Ferries, Atrium, Theartemis, Grecotel, Βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης, Quick Photo
Χορηγοί βιβλιοθήκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller, VOID, Futura, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Davide Monteleone MedPhoto Festival

George Georgiou MedPhoto Festival

Giovanna Del Sarto MedPhoto Festival

Nick Hannes MedPhoto Festival

Petros EfstathiadisCAN-GALLERY MedPhoto-Festival

Robin Hammond NOOR MedPhoto Festival

Stefania Orfanidou MedPhoto Festival

Thalia Galanopoulou MedPhoto Festival

Turi Calafato MedPhoto Festival

*H φωτογραφία του άρθρου είναι του Cagdas Erdogan

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Medphoto Photo Exhibitions
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!