Έκθεση Φωτογραφίας “ΜΥΚΟΝΟΣ – Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ”


Έκθεση Φωτογραφίας “ΜΥΚΟΝΟΣ – Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ”

Στη Μύκονο παρουσιάζεται η Έκθεση Φωτογραφίας ΜΥΚΟΝΟΣ – Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Θανάση Μπαξόπουλου.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε από τις 11 μέχρι τις 20 Ιουνίου.

ΜΥΚΟΝΟΣ – Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τόπος : Μύκονος 2002-2017
“Οι θέσεις πολλών ιστορικών και ερευνητών συγκλίνουν στο ότι η έννοια του τόπου λειτουργεί ως ζωτική εστία μέσα από την οποία οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση συμμετέχουν άμεσα σε ένα δίκτυο βιωμάτων και εμπειριών , ενώ η έννοια του τοπίου συνιστά μια οπτική αφαίρεση, μια αναπαράσταση, ανεξάρτητα από το άν αφορά υπαρκτή τοποθεσία…

Η διάκριση τόπου και τοπίου ανάγεται λοιπόν ουσιαστικά στη διάκριση ανάμεσα στην έννοια του συμμέτοχου (insider) και του εξωτερικού παρατηρητή (outsider). Στο πλαίσιο αυτό ο συμμέτοχος δεν διακρίνει τον εαυτό του από τον τόπο καθώς όλα γι’ αυτόν γίνονται αντιληπτά ως αδιαίρετα μέρη ενός κύκλου ζωής που βιώνεται συλλογικά» (Ηρακλής Παπαϊωάννου – Η φωτογραφία του Ελληνικού Τοπίου).

Ο φωτογράφος εδώ ξεκάθαρα επιλέγει το ρόλο του συμμετόχου αν και δεν μπορεί να αρνηθεί τον πειρασμό της περιπέτειας, του παιγνίου, το τυχαίο, τη χιουμοριστική προσέγγιση που προκύπτει από το χαρακτήρα του ή την οφθαλμική λαγνεία (voyeurism) που συνδέεται με την ίδια τη φύση του φωτογραφικού μέσου. Στρέφει το ενδιαφέρον του στους ανθρώπους τους πρωταγωνιστές του τόπου ενός τόπου που δε σταματά να αλλάζει και μάλιστα με φρενήρεις ρυθμούς πληγώνοντας τον τόπο και τους ανθρώπους.

Στο παραπάνω πλαίσιο η έκθεση φωτογραφίας του Θανάση Μπαξόπουλου δε φιλοδοξεί βεβαίως να απαντήσει αλλά πιθανότερα οπτικοποιεί ερωτήματα όπως αυτά εσωτερικεύονται από εκείνον και τον ωθούν ως δημιουργό.

Οι εκτυπώσεις έχουν γίνει όλες από τον ίδιο το δημιουργό τόσο οι αριθμημένες αργυροτυπίες σε γερμανικό χαρτί βαρυτίνης που δεν βρίσκεται πια σε κυκλοφορία καθώς και σε ilford fb, όσο και οι ψηφιακές inkjet σε χαρτί Epson μουσειακών προδιαγραφών με φροντίδα που εγγυάται τη μακροβιότητά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Exhibitions
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!