Φωτογραφίες από παγετώνα στον Άρη, υποδεικνύουν ύπαρξη νερού κάτω από το έδαφός του!


Φωτογραφίες από παγετώνα στον Άρη, υποδεικνύουν ύπαρξη νερού κάτω από το έδαφός του!

Ερευνητές από το Ινστιτούτο SETI και το Ινστιτούτο του Άρη, ανακάλυψαν σημάδια σύγχρονου παγετώνα που υποδηλώνει ύπαρξη νερού με τη μορφή θαμμένου πάγου στον κόκκινο πλανήτη.

Μέχρι σήμερα, είχαμε πολλές αναφορές επιστημόνων για ενδείξεις μεγάλων ποσοτήτων νερού, κυρίως κάτω από τον πόλο του Άρη. Αυτή τη φορά, ερευνητές από το Ινστιτούτο SETI και το Ινστιτούτο του Άρη, ανακάλυψαν απομεινάρια σύγχρονου παγετώνα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ύπαρξη νερού με τη μορφή θαμμένου πάγου στον κόκκινο πλανήτη. Η σπουδαία αυτή επιστημονική ανακοίνωση, έλαβε χώρα στο 54ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Woodlands του Τέξας, στις 15 Μαρτίου. Στη σχετική μελέτη που δημοσίευσε μαζί με άλλους συνεργάτες, ο Δρ Pascal Lee εξηγεί το εξής:

Αυτό που ανακαλύψαμε δεν είναι πάγος, αλλά ένα κοίτασμα αλατιού με τα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός παγετώνα. Αυτό που πιστεύουμε ότι συνέβη, είναι ότι το αλάτι σχηματίστηκε στην κορυφή ενός παγετώνα ενώ διατηρούσε το σχήμα του πάγου από κάτω, με σημαντικές λεπτομέρειες όπως ρωγμές και ξεχωριστές λωρίδες στο έδαφος.
Ο παγετώνας που ανακαλύφθηκε, κοντά στον Ισημερινό του Άρη.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Επιστημονικό Πείραμα Απεικόνισης Υψηλής Ανάλυσης (HiRISE) στο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA. Το High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), στην ουσία είναι μια κάμερα στο δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter που βρίσκεται σε τροχιά και μελετά τον Άρη από το 2006. Οι ερευνητές εντόπισαν εδαφικές περιοχές ανοιχτού τόνου (LTD) στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούνται από ανοιχτόχρωμα θειικά άλατα, πεδία με ρωγμές και λωρίδες, τα οποία είναι σημάδια ενός αρχαίου παγετώνα, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος έως 4 χιλιόμετρα. Όσο για το υψόμετρο, φτάνει έως 1,7 χλμ.

Όσο η τεχνολογία γίνεται ισχυρότερη, σε συνδυασμό με τις νέες μελέτες για το έδαφος του Άρη που αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, τόσο πλησιάζει και η ώρα που ο άνθρωπος θα συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα που απαιτούνται πριν από μια μεγάλη επανδρωμένη μελλοντική αποστολή στον Άρη. Οι επιστήμονες λένε ότι η νέα ανακάλυψη, υπονοεί την παρουσία επιφανειακών υδάτων στον Άρη τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κοντά στον ισημερινό. Αυτό σημαίνει ότι ο πάγος μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει σε μικρά βάθη στην περιοχή, κάτι που σίγουρα αλλάζει όλα όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Αυτό, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!