Το διαστημικό σκάφος Athena προσσεληνώθηκε στραβά!


Το διαστημικό σκάφος Athena προσσεληνώθηκε στραβά!

Μια φωτογραφία του σκάφους Athena από τη σεληνιακή επιφάνεια επιβεβαίωσε ότι το διαστημόπλοιο προσσεληνώθηκε στραβά.

Το διαστημικό σκάφος Athena της Intuitive Machines εκτοξεύτηκε με επιτυχία με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από τη Φλόριντα στις 26 Φεβρουαρίου. Μεταφέρει επιστημονικά όργανα στη σεληνιακή επιφάνεια, ένα μικρό ρόβερ, αλλά και διάφορα άλλα μικρά ρομποτικά οχήματα που θα κινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης συλλέγοντας δεδομένα. Το σκάφος, αφού μπήκε σε σεληνιακή τροχιά στος 3 Μαρτίου, λίγες μέρες αργότερα επιχείρησε να προσσεληνωθεί σε μια περιοχή κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Στόχος ήταν η προσσελήνωση σε ένα οροπέδιο πλάτους 100 χιλιομέτρων που ονομάζεται Mons Mouton, περίπου 160 χιλιόμετρα από τον σεληνιακό νότιο πόλο. Η προσσελήνωση μεταδόθηκε live από τη NASA μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά τώρα δεν είναι σαφές που ακριβώς βρίσκεται το σκάφος καθότι υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η ομάδα της αποστολής ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στον προορισμό του που είναι το Mons Mouton, αλλά είναι περίπου 244 μέτρα μακριά από το σημείο που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Μια φωτογραφία που τράβηξε το σκάφος δημοσιεύθηκε και ρίχνει φως στην υπόθεση. Δυστυχώς, το διαστημικό σκάφος Athena προσσεληνώθηκε στραβά! Στη φωτογραφία που τράβηξε φαίνεται το έδαφος της Σελήνης, η Γη στο βάθος αλλά και ένα μέρος του σκάφους που αποδεικνύει ότι έχει πέσει στο πλάι και όχι με το σωστό τρόπο. Δείτε τη:

Αυτό είναι καταστροφικό διότι σύμφωνα με την Intuitive Machines, οι ηλιακοί συλλέκτες του δεν έχουν το σωστό προσανατολισμό και αυτό σε συνδυασμό με τις ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες στον σημείο του θα το αποτρέψει από το να συλλέξει ενέργεια για να επαναφορτιστεί. Το σκάφος που μετέφερε τη σεληνάκατο μετέφερε μεταξύ άλλων και έναν δορυφόρο της NASA με ονομασία Lunar Trailblazer που είναι σχεδιασμένος για να εντοπίσει και να χαρτογραφήσει την παρουσία νερού κοντά στην επιφάνεια της Σελήνης. Η παρουσία νερού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στο φεγγάρι (Έρχονται οι επόμενες αποστολές Artemis της NASA).

Οι επιστήμονες της NASA προσπάθησαν να τονίσουν τις θετικές πτυχές της αποστολής. Ο Nicola Fox, αναπληρωτής διαχειριστής για τη διεύθυνση επιστημονικών αποστολών της NASA είπε ότι αυτές οι εμπορικές αποστολές χρησιμεύουν ως “εμπειρία μάθησης”. Ωστόσο, η New York Times αναφέρει ότι η αποτυχία αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της στρατηγικής της NASA για την αποτελεσματική εξερεύνηση της Σελήνης.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

moon NASA space Space Photography SpaceX
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.