Σύλληψη φωτογράφου που κατέγραφε τη ζωή μεταναστών εδώ και τέσσερα έτη


Σύλληψη φωτογράφου που κατέγραφε τη ζωή μεταναστών εδώ και τέσσερα έτη

Φωτογράφος που έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του καταγράφοντας ιστορίες μεταναστών, συνελήφθη στα σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, ο μεξικανοβρετανός φωτογράφος Pablo Allison βρέθηκε στο κέντρο κράτησης της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE). Στερούμενος τη φωτογραφική του μηχανή, κατέγραψε τους συγκρατούμενούς του σκιτσάροντάς τους και γράφοντας τις ιστορίες τους.

Ο Allison από το 2018 παρακολουθεί το ταξίδι των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν από την Κεντρική και Νότια Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Το πρώτο ταξίδι που έκανα, ήταν στο Ελ Σαλβαδόρ και άκουσα την ιστορία ενός παιδιού που στρατολογούνταν από τη συμμορία και δεν ήθελε να γίνει μέλος της συμμορίας MS-13. Αυτή ήταν μια ζωντανή και άμεση περιγραφή των όσων είχα διαβάσει στις ειδήσεις και στα βιβλία, ειδικά όταν εργαζόμουν στη Διεθνή Αμνηστία, όπου και γνώρισα περισσότερα για την κατάσταση στην Κεντρική Αμερική” λέει ο Allison στο PBS.

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι υπήρξαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια συλλήψεις στα νότια σύνορα τον τελευταίο χρόνο, αριθμός ρεκόρ.

Ο Άλισον λέει ότι έθεσε ως αποστολή του να βρει ιστορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θηριωδίες.

“Έχω ακούσει εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων που συνάντησα κατά μήκος της διαδρομής. Το μοτίβο είναι η βία έναντι της φτώχειας, αν και αυτά πάνε χέρι-χέρι”, λέει.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε στις προθέσεις του να επισκεφθεί κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ για το φωτογραφικό του πρότζεκτ, ο ίδιος βρέθηκε σε ένα τέτοιο το 2019.

“Όταν περνούσα από το μεταναστευτικό στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, πέρασα από εκεί, και χωρίς ερωτήσεις, χωρίς σφραγίδα στο διαβατήριό μου, επειδή είχα περάσει με την προηγούμενη είσοδό μου έτσι, όπως νόμιζα ότι ίσχυε. Ήταν ένα διοικητικό λάθος. Δεν γνώριζα πολύ καλά. Δεν μου εξήγησαν. Και στη συνέχεια κατέληξα να βρίσκομαι εκεί για σχεδόν ένα μήνα”.

Η Άλισον περιγράφει το κέντρο κράτησης ως ένα μέρος που “μυρίζει, μοιάζει και έχει γεύση φυλακής”.

“Η τρομερή κατάσταση του να βρίσκομαι μέσα σε ένα κέντρο κράτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, μου επέτρεψε τουλάχιστον να μπορέσω να επικεντρωθώ σε αυτή την πλευρά της ιστορίας, κάτι που ποτέ στη ζωή μου δεν θα πίστευα ότι θα κατέληγα να κάνω”.

Όσο βρισκόταν στο κέντρο κράτησης, ο Άλισον δεν είχε τη φωτογραφική του μηχανή και έτσι έκανε σκίτσα και ημερολογιακές καταγραφές ώστε να καταγράψει την εμπειρία του.

“Μου επέτρεψε να παραμείνω ήρεμος για το διάστημα που ήμουν εκεί, το οποίο ήταν σχεδόν ένας μήνας. Επικεντρώθηκα στα πορτρέτα των κρατουμένων (…). Ζήτησα επίσης από πολλούς ανθρώπους εκεί μέσα να γράψουν τις ιστορίες ή τις ιδέες τους που σχετίζονται με τη φυλάκιση, τη μετανάστευση, την οικογένεια, την ελευθερία κ.λπ.”, λέει στο PBS.

Ο Alisson συγκέντρωσε τις φωτογραφίες, τα σκίτσα και τα ημερολόγιά του σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο Detainee Handbook, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ.

Περισσότερα έργα του ίδιου μπορείτε να βρείτε στο site του.

Φωτογραφίες: Pablo Alisson

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Documentary

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!