Φωτογράφος έφτιαξε ένα τεράστιο κρανίο για να δείξει τούς κινδύνους του Bitcoin!


Φωτογράφος έφτιαξε ένα τεράστιο κρανίο για να δείξει τούς κινδύνους του Bitcoin!

Ο φωτογράφος Benjamin Von Wong, κατασκεύασε ένα κρανίο ύψους 3.3 μέτρων με ηλεκτρονικά απόβλητα, για να δείξει τον αντίκτυπο του Bitcoin στην κλιματική αλλαγή.

Το συγκεκριμένο έργο του φωτογράφου και ακτιβιστή Benjamin (Ben) Von Wong, ονομάζεται “Skull of Satoshi”. Ο Ben είναι γνωστός για τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες του και για τα έργα του που αφορούν πολύ συχνά περιβαλλοντικά και κοινωνιολογικά ζητήματα. Στο τελευταίο του έργο “Skull of Satoshi”, ο Ben επισημαίνει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει το Bitcoin στην κλιματική αλλαγή. Για το έργο αυτό, ο Ben και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ξύλο, ηλεκτρονικά απόβλητα και ανακυκλούμενο φελιζόλ, τα οποία συναρμολόγησαν όλα μαζί. Το αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο κρανίο ύψους περίπου 3.3 μέτρων με μάτια λέιζερ. Μετά από 1.000 ώρες επίπονης δουλειάς, το “Skull of Satoshi” ήταν έτοιμο. Φυσικά, η κατασκευή και κυρίως το σκάλισμα του φελιζόλ για το τελικό σχήμα, ήταν αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Η ομάδα αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις κατά την κατασκευή. Μια από αυτές ήταν η εύρεση πολλών ηλεκτρονικών αποβλήτων για το έργο. Μετά από αρκετές δυσκολίες, η τοπική μη κερδοσκοπική εταιρία Unirecycle, δώρισε στην ομάδα έξι γιγαντιαίες παλέτες με διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα για τον σκοπό αυτό:

Η κεντρική ιδέα του έργου αυτού όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι το αντίκτυπο που έχει το Bitcoin στο περιβάλλον. Για την εξόρυξη Bitcoin, χρειάζεται πολλή μεγάλη ισχύς και τόνοι ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Ο Ben, αναφέρει μια σύγκριση, ώστε να έχουμε μια ιδέα για ορισμένα μεγέθη. Λέει ότι μια απλή αναζήτηση στο Google απαιτεί ενέργεια 1080 Joules, ενώ μια ώρα streaming στο Netflix απαιτεί 288.000 Joules. Πάμε τώρα στο Bitcoin. Μια μεμονωμένη Bitcoin συναλλαγή απαιτεί 6.995.000.000 Joules. Υπάρχει μάλιστα μια διαδικασία που προστατεύει το Bitcoin δίκτυο, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ παγκοσμίως ετησίως από τις περισσότερες χώρες.

Επίσης, το Bitcoin δίκτυο καταναλώνει περίπου διπλάσια (ηλεκτρική) ενέργεια από το Amazon, το Google, τη Microsoft, το Facebook και την Apple μαζί. Αδιανόητο! Οι Bitcoin miners, (αυτοί που κάνουν εξόρυξη Bitcoin) άρχισαν επίσης να αγοράζουν παλιούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, συμβάλλοντας στην καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες που μεταφράζονται σε τεράστια κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκτός από αυτά, η εξόρυξη Bitcoin δημιουργεί επίσης μια τεράστια ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων, που σύμφωνα με έρευνα του 2021, είναι πάνω από 30.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο! Ο Ben ήθελε να δείξει όλες αυτές τις συνέπειες μέσα από το έργο του “Skull of Satoshi”.

Μέσω του “Skull of Satoshi”, ο Ben προσπαθεί να δείξει τη σύνδεση μεταξύ της εξόρυξης Bitcoin και των ηλεκτρονικών αποβλήτων, των ορυκτών καυσίμων αλλά και της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε πολλές πλακέτες κυκλωμάτων για να καλύψει το κρανίο. Οι μεγάλες καμινάδες στην κορυφή του κρανίου σε συνδυασμό με τα αμέτρητα καλώδια στο κάτω μέρος της κατασκευής, ολοκληρώνουν το έργο συμβολίζοντας και τα τρία σημαντικά ζητήματα (ορυκτά καύσιμα, ηλεκτρονικά απόβλητα και τεράστια κατανάλωση ενέργειας). Το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα λέιζερ μάτια. Ο Ben χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι από φώτα ντίσκο με μπαταρία σε συνδυασμό με μια μηχανή καπνού. Αυτό το έκανε λόγο της τάσης των υποστηρικτών του Bitcoin, να αλλάζουν τις φωτογραφίες προφίλ τους προσθέτοντας μάτια με λέιζερ. Δείτε ένα παράδειγμα:

Το τελικό έργο τοποθετήθηκε σε μια τεράστια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Ο Ben και η ομάδα του πήραν άδεια από την εταιρεία Delsan AIM Environmental Services, για να πραγματοποιήσουν μια ατμοσφαιρική φωτογράφιση με το “Skull of Satoshi” σε ένα από τα κτίρια της εταιρίας που ήταν προγραμματισμένο για κατεδάφιση. Αποδείχθηκε εκπληκτικό σημείο, διότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πολύ δυνατή δυστοπική cyberpunk ατμόσφαιρα. Δείτε εικόνες από τη συγκεκριμένη φωτογράφιση:

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Greenpeace, προσφέρθηκε να κάνει περιοδεία με το “Skull of Satoshi”, όπου θα διαμαρτυρηθεί για τον αντίκτυπο του Bitcoin στο περιβάλλον σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε μια προσπάθεια για αυξημένη ευαισθητοποίηση. Ο Ben αναφέρει το εξής:

Δεδομένου ότι το Bitcoin είναι πραγματικά αποκεντρωμένο, μια ουσιαστική αλλαγή κώδικα μπορεί να συμβεί μόνο εάν η πλειοψηφία της κοινότητας υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να δηλώσει την υποστήριξή του για έναν λιγότερο ενεργοβόρο κώδικα.

Μπορείτε μάλιστα αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στις προσπάθειες αυτές. Δείτε περισσότερα εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Still Life

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!