Φωτογράφος τράβηξε τον ISS μπροστά από τον Ήλιο σε 35mm φιλμ!


Φωτογράφος τράβηξε τον ISS μπροστά από τον Ήλιο σε 35mm φιλμ!

Για πρώτη φορά καταγράφηκε το πέρασμα του ISS μπροστά από τον ήλιο σε φιλμ κάμερα από το φωτογράφο Jason De Freitas.

Από μόνη της η αστροφωτογραφία είναι μια δύσκολη κατηγορία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για καταγραφή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ο οποίος κινείται με αστραπιαία ταχύτητα. Το εγχείρημα έγινε ακόμη δυσκολότερο διότι καταγράφηκε για πρώτη φορά με φιλμ κάμερα και όχι με τις σύγχρονες ανέσεις μιας mirrorless ή DSLR. Ο φωτογράφος Jason De Freitas το τόλμησε χρησιμοποιώντας τη θρυλική 35mm φιλμ κάμερα Nikon F5 και μάλιστα το πέτυχε! Καθοριστικό ρόλο για αυτή την επιλογή είναι ότι η εν λόγω κάμερα μπορεί και τραβάει αρκετά γρήγορα για φιλμ (8 καρέ ανά δευτερόλεπτο). Για να γίνει εφικτό αυτό βέβαια χρειάστηκε η προσθήκη ενός Nikon MN-30 battery pack.

Για να καταφέρει να τραβήξει τον ISS να περνά μπροστά από τον Ήλιο, ο De Freitas χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο Celestron Edge HD 8 ιντσών που προσφέρει εστιακή απόσταση 2000mm, με την προσθήκη ενός ηλιακού φίλτρου Celestron Eclipsmart για να μπλοκάρει το έντονο ηλιακό φως. Ο De Freitas είπε το εξής:

Έκανα μερικές δοκιμαστικές λήψεις και διαπίστωσα ότι χρειαζόμουν ISO 1600 για να πετύχω αρκετά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου 1/2000s. Αυτό εξασφάλιζε ότι δε θα είχα θάμπωμα κίνησης (motion blur), αλλά έπρεπε να συμβιβαστώ με έντονο κόκκο λόγω υψηλής ευαισθησίας. Επέλεξα το φιλμ Kodak P3200 καθώς είχα καλά αποτελέσματα με αυτό στα 1600 ISO.

Φυσικά, δεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται και προγραμματισμός για μια τέτοια λήψη. Ο De Freitas χρησιμοποίησε το site “Transit Finder” για να εντοπίσει κατάλληλα σημεία για την αποτύπωση της διέλευσης του ISS και έτσι ταξίδεψε σε μια παράκτια περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας.

Το Transit Finder είναι σε θέση να προβλέψει διελεύσεις του ISS μπροστά από τον Ήλιο (και από τη Σελήνη) έως και ένα μήνα πριν. Έτσι, στις 9 Μαρτίου ο φωτογράφος έστησε τον εξοπλισμό του στην κατάλληλη τοποθεσία περιμένοντας τη διέλευση του ISS μπροστά από τον Ήλιο η οποία διήρκησε όμως μόνο 1 δευτερόλεπτο (0.98 του δευτερολέπτου για την ακρίβεια). Δείτε τη λήψη:

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φιλμ του ήταν 36άρι (36 εκθέσεις). Αυτό σημαίνει ότι για να τραβήξει με μέγιστη ταχύτητα 8 καρέ ανά δευτερόλεπτο ο De Freitas είχε μόνο 4,5 δευτερόλεπτα χρόνο λήψης. Οπότε ξεκίνησε να τραβάει φωτογραφίες περίπου 1,5 δευτερόλεπτο πριν από την προβλεπόμενη διέλευση του ISS μπροστά από τον Ήλιο (η οποία κράτησε περίπου 1 δευτερόλεπτο) για να σιγουρευτεί ότι θα καταγράψει τον Διαστημικό Σταθμό σωστά.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες εντυπωσιακές “φιλμάτες” αστροφωτογραφίες μπορείτε να ακολουθήσετε τον De Freitas εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!