Red Sprites: Αστροφωτογράφος κατέγραψε το απίστευτο φαινόμενο!


Red Sprites: Αστροφωτογράφος κατέγραψε το απίστευτο φαινόμενο!

Ο αστροφωτογράφος Dong Shuchang απαθανάτισε το εκπληκτικό μυστηριώδες φαινόμενο “Red Sprites” στο Θιβέτ.

Ο νυχτερινός ουρανός του Θιβέτ φωτίστηκε πρόσφατα από ένα εξαιρετικό φυσικό και σπάνιο θέαμα που προκάλεσε αντιδράσεις στον κόσμο καθότι παραμένει μυστήριο ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό το φαινόμενο έλαβε χώρα μεταξύ 31 Μαΐου και 1ης Ιουνίου στην περιοχή Shannan City της Αυτόνομης Περιφέρειας Xizang (Θιβέτ) της νοτιοδυτικής Κίνας, προκαλώντας θαυμασμό σε όσους ήταν αρκετά τυχεροί να το παρακολουθήσουν.

Τι ακριβώς είναι το φαινόμενο “red sprites”; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζονται κόκκινοι κεραυνοί πάνω από την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης! Γνωρίζουμε ότι οι κεραυνοί έχουν συνήθως άσπρο έντονο χρώμα, αλλά υπάρχει μια ασυνήθιστη κατηγορία όπου εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα και είναι λιγότερο εμφανείς. Οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές εκκενώσεις γίνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτης μας.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν πάντως να μην καταλαβαίνουν πλήρως το γιατί εμφανίζονται, αλλά συμβαίνουν περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από τις κλασικές καταιγίδες που σχηματίζονται στη μεσόσφαιρα. Οι επιστήμονες τους ονομάζουν “red sprites” (κόκκινα ξωτικά σε ελεύθερη απόδοση). Ο 27χρονος κινέζος αστροφωτογράφος Dong Shuchang κατέγραψε σε slow motion (αργή κίνηση) το φαινόμενο χρησιμοποιώντας ειδική κάμερα (που καταγράφει σε πολύ υψηλό ρυθμό καρέ). Κατάφερε να κινηματογραφήσει το φευγαλέο φαινόμενο από υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Απρίλιο 2 αστροφωτογράφοι συνεργάστηκαν με επιστήμονες για να λύσουν το μυστήριο σχετικά με το φαινόμενο “red sprites”. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Dong Shuchang ενώ ο άλλος ήταν ο επίσης Κινέζος αστροφωτογράφος Angel An. Συνεργάστηκαν με επιστήμονες σχετικά με την ανάλυση φωτογραφιών που τράβηξαν τη νύχτα της 19ης Μαΐου 2022. Αυτή τη βραδιά απαθανάτισαν το σπάνιο φαινόμενο πάνω από τα Ιμαλάια, σε μια τοποθεσία που βρίσκεται στο νότιο οροπέδιο του Θιβέτ κοντά στη λίμνη Pumoyongcuo. Δείτε την απίστευτη εικόνα παρακάτω.

Δείτε μια ακόμη εικόνα του Dong παρακάτω:

Πριν μελετήσουν τα φαινόμενα αυτά στις εικόνες των 2 αστροφωτογράφων, υπήρχε η εξής πρόκληση: οι εικόνες αυτές του 2022 δεν είχαν χρονικές σημάνσεις. Χωρίς να γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο των ασυνήθιστων ηλεκτρικών εκκενώσεων, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τα συγκεκριμένα red sprites με τους κεραυνούς που τους προκάλεσαν. Για να το λύσουν αυτό, οι ερευνητές προσδιόρισαν τις θέσεις των red sprites στο νυχτερινό ουρανό και τις αντιστοίχησαν με δορυφορικές διαδρομές και χάρτες αστεριών. Έτσι, προσδιόρισαν το χρόνο εμφάνισης κάθε εκκένωσης (red sprite) με περιθώριο σφάλματος ενός δευτερολέπτου.

Αυτό τους επέτρεψε να συνδέσουν περίπου το 70% των sprites με τα αντίστοιχα συμβάντα κεραυνών για περαιτέρω μελέτη. Ο καθηγητής και υπεύθυνος της μελέτης Gaopeng Lu είπε το εξής:

Αναλύοντας τις μητρικές εκκενώσεις κεραυνών, ανακαλύψαμε ότι τα red sprites πυροδοτήθηκαν από κεραυνούς από σύννεφο σε έδαφος με ρεύμα υψηλής έντασης μέσα σε ένα τεράστιο σύστημα μεταφοράς εκκενώσεων μεσαίας κλίμακας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταιγίδες στην περιοχή των Ιμαλαΐων έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μερικές από τις πιο περίπλοκες και έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Το τελευταίο βίντεο του Shuchang από την πρόσφατη καταγραφή του φαινομένου στις 31ης Μαΐου έγινε viral με πάνω από 1,64 εκατομμύρια προβολές σε λιγότερο από 24 ώρες (στο Weibo που είναι γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας). Για τους φωτογράφους και τους επιστήμονες, το φαινόμενο “Red Sprites” δεν είναι μόνο οπτικά εκπληκτικό. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον πολύπλοκο τρόπο λειτουργίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Έτσι, κάθε νέα παρατήρηση συμβάλλει στην κατανόησή μας για τις μυστηριώδεις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεγάλου υψομέτρου και την ευαίσθητη ισορροπία των ατμοσφαιρικών αερίων.

Το φαινόμενο αυτό πάντως ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 από ερευνητές που μελετούσαν την ανώτερη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η εμφάνισή τους παραμένει απρόβλεπτη, καθιστώντας κάθε νέα λήψη ένα σημαντικό επίτευγμα. Ο σχολαστικός σχεδιασμός και η εμπειρία του Shuchang στην αστροφωτογραφία έχουν βοηθήσει στην προσέγγιση αυτού του φαινομένου σε ένα ευρύτερο κοινό, εδραιώνοντας τη θέση του ως ενός από τους κορυφαίους φωτογράφους στον τομέα του. Ο Shuchang αναφέρει ότι είναι αφοσιωμένος στο να συνεχίζει να καταγράφει το φαινόμενο βοηθώντας την επιστημονική κοινότητα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.