Φωτογράφος απαθανατίζει συστοιχία από δορυφόρους Starlink στον ουρανό!


Φωτογράφος απαθανατίζει συστοιχία από δορυφόρους Starlink στον ουρανό!

Ο φωτογράφος Josh Dury κατέγραψε μια ομάδα από δορυφόρους Starlink που εκτοξεύθηκαν στον διάστημα για να αναπτυχθούν σε τροχιά.

Πολλές φορές οι αστροφωτογράφοι χρειάζεται να πάνε σε τοποθεσίες με όσο το δυνατόν λιγότερη φωτορύπανση μακριά από τα φώτα των πόλεων για να έχουν ελπίδες να καταγράψουν άστρα, πλανήτες, νεφελώματα και τον ουρανό γενικότερα. Ωστόσο, οι Starlink δορυφόροι του Elon Musk (SpaceX) έχουν βαλθεί να χαλάνε κάθε τόσο τον νυχτερινό ουρανό για τους αστροφωτογράφους, καθότι αριθμούν πλέον σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο φωτογράφος Josh Dury απαθανάτισε μια μεγάλη συστοιχία Starlink δορυφόρων να “περνάει” πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι συστοιχίες αποτελούνται συνήθως από 20 έως 30 δορυφόρους και “προσφέρουν” ένα πολύ φωτεινό “θέαμα”, καθότι εκτοξεύονται και ταξιδεύουν για να μπουν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Όταν ακόμη βρίσκονται χαμηλά, η φωτεινότητά τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Μια τέτοια περίπτωση κατέγραψε ο Dury στις 18 Ιανουαρίου (2024) που ήταν προγραμματισμένο να περάσουν οι δορυφόροι πάνω από την περιοχή που είναι το σπίτι του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Somerset της Αγγλίας και το άτομο που στέκεται στη φωτογραφία είναι ο ίδιος:

Η τελική φωτογραφία είναι σύνθεση 30 λήψεων με έκθεση 10 δευτερολέπτων η κάθε μια. Ενωμένες σε μία δείχνουν όλο το φωτεινό πέρασμα της συστοιχίας των Starlink δορυφόρων στον ουρανό. Οι αστρονόμοι πάντως έχουν εκφράσει τις ανησυχίες προειδοποιώντας ότι οι δορυφόροι Starlink θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί για την αστροφωτογραφία διότι εμπλουτίζουν τους ουρανούς με δυνατό φως και οι αστροφωτογράφοι δεν μπορούν να καταγράψουν τα ουράνια αντικείμενα σωστά καθότι “καίγονται” οι φωτογραφίες τους λόγω του φωτεινού περάσματος των δορυφόρων. Εξάλλου, προκειμένου να καταγράψουν μακρινά ουράνια σώματα που εκπέμπουν ελάχιστη φωτεινότητα, χρειάζονται απόλυτο σκοτάδι και μεγάλες εκθέσεις.

Είναι λογικό λοιπόν να διαμαρτύρονται ότι οι δορυφόροι καταστρέφουν την προσπάθεια τους για αποτελεσματική λήψη ουράνιων στόχων. Ο Dury δήλωσε το εξής:

Αυτό το θέμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη διεθνή αστρονομική κοινότητα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει σε όλους τους τύπους αστρονομικής παρατήρησης καθώς και στη διατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Κατανοώ τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτής της τεχνολογίας να παρέχει παγκόσμια διαδικτυακή κάλυψη, αλλά η διατήρηση του νυχτερινού ουρανού είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που πρέπει και αυτό να αντιμετωπιστεί.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!