Φωτογράφος απαθανάτισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), πάνω από τη Σελήνη!


Φωτογράφος απαθανάτισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), πάνω από τη Σελήνη!

Ο φωτογράφος Andrew McCarthy, απαθανάτισε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να περνά πάνω από ένα μεγάλο κρατήρα της Σελήνης.

Μια τέτοια απόπειρα, απαιτεί προγραμματισμό, κατάλληλο εξοπλισμό, ετοιμότητα και ικανότητα, διότι ο ISS κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και για να καταγραφεί το πέρασμά του μπροστά από τη Σελήνη, είναι ακόμη δυσκολότερο. Ο McCarthy λέει ότι η φωτογραφία αυτή, είναι μια από τις πιο σχολαστικά προγραμματισμένες λήψεις της καριέρας του. Αναφέρει το εξής:

Αυτή η λήψη ήταν η λύτρωση μου. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε προβλεφθεί μια παρόμοια διέλευση του ISS μπροστά από τη Σελήνη, αλλά όταν πήγα στην κατάλληλη τοποθεσία και ξεκίνησα να στήνω τον εξοπλισμό μου, ο φορητός υπολογιστής μου έσβησε περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν τη διέλευση και έχασα τη λήψη. Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που πέτυχε η νέα απόπειρα, διότι είχε πολλή δουλειά και το να ξανά έχανα τη λήψη θα ήταν αποκαρδιωτικό.

Ο McCarthy έπρεπε να απαθανατίσει πολύ γρήγορα τη στιγμή που ο ISS περνούσε με ταχύτητα τροχιάς 8 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η φωτογραφία δείχνει πεντακάθαρα τον ISS σε πρώτο πλάνο να περνάει μπροστά από τον μεγάλο κρατήρα Tycho της Σελήνης. Και το σημαντικό είναι ότι είναι καλά εστιασμένα και τα 2 αντικείμενα, και ο ISS και η Σελήνη, όπου φαίνεται με λεπτομέρεια ο κρατήρας Tycho. O συγκεκριμένος κρατήρας, πήρε το όνομά του από τον Δανό αστρονόμο Tycho Brahe. Υπολογίζεται ότι είναι 108 εκατομμυρίων ετών και έχει διάμετρο 85 χιλιόμετρα και βάθος 4.8 χιλιόμετρα.

Αυτός ο κρατήρας έχει πλάτος 85 χιλιόμετρα, οπότε ενώ ο ISS μοιάζει σχεδόν σαν να περιφέρεται γύρω από το φεγγάρι, είναι στην πραγματικότητα 1000 φορές πιο κοντά σε εμάς.

Δείτε πώς έμοιαζε η στιγμή της διέλευσης σε πραγματικό χρόνο στον φορητό υπολογιστή του McCarthy, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με την κάμερα του σε ένα τηλεσκόπιο. Προσέξτε την ταχύτητα με την οποία πέρασε αστραπιαία ο ISS πάνω από τον κρατήρα Tycho. Ο ISS βρίσκεται στο κάδρο μόνο για 1/10 του δευτερολέπτου:

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα απομακρυσμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου 79 στην έρημο Sonoran της Αριζόνα. Ο McCarthy υπολόγισε τη θέση παρακολούθησης μέσω της διέλευσης χρησιμοποιώντας το transit-finder.com. Έτσι, πήγε στο σημείο αυτό αργά τη νύχτα και στη συνέχεια έστησε το τηλεσκόπιό του μεγέθους 14 ιντσών με εστιακό μήκος 4000mm, για να επιτύχει αυτή την απίστευτη λεπτομέρεια, όταν η διέλευση έγινε στις 23:00.

Αυτές οι λήψεις απαιτούν σχολαστικό σχεδιασμό, διαφορετικά ο ISS δε θα περάσει ακριβώς από εκεί που νομίζετε. Αν είχα στήσει το τηλεσκόπιό μου στην άλλη πλευρά του ξέφωτου που βρισκόμουν, θα είχα χάσει εντελώς τη διέλευση.

Ο McCarthy δημοσίευσε μια ανάρτηση που μοιράζεται όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη φωτογραφία. Μπορείτε να τη δείτε εδώ. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης της συγκεκριμένης φωτογραφίας με όνομα “A Visit to Tycho” (στην ίδια σελίδα).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!