Φωτογράφος απαθανατίζει το μαγευτικό κόσμο των άγριων καρχαριών!


Φωτογράφος απαθανατίζει το μαγευτικό κόσμο των άγριων καρχαριών!

Ο φωτογράφος Mike Coots, παρουσιάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες άγριων καρχαριών, από ένα ταξίδι του στα ανοιχτά της Γουαδελούπης στο Μεξικό.

Στις τελευταίες του εικόνες από ένα ταξίδι στα ανοιχτά της Γουαδελούπης στο Μεξικό, ο Coots καταφέρνει επιδέξια να μας μεταφέρει μέσα από τις φωτογραφίες του, πτυχές των άγριων καρχαριών, που συχνά παρερμηνεύονται, λόγω αρνητικών απεικονίσεων στα μέσα ενημέρωσης. Ο Coots αναφέρει:

Νιώθω ότι οι καρχαρίες έχουν απίστευτα κακή φήμη, που έχει δημιουργηθεί από το Χόλιγουντ. Στόχος μου ήταν να το αλλάξω αυτό μέσα από τις εικόνες μου. Οι καρχαρίες είναι όμορφοι, έξυπνοι και πολλά παραπάνω, από ένα σύνολο αιχμηρών δοντιών. Όταν βουτάς με καρχαρίες, γίνεται προφανές ότι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, και προσπαθώ να το αναδείξω αυτό στις φωτογραφίες μου. Την πρώτη φορά που είδα ένα υπέροχο λευκό καρχαρία, έμεινα έκπληκτος με το πόσο μπλε είναι τα μάτια τους, ενώ στις ταινίες του Χόλιγουντ είναι πάντα μαύρα και άψυχα.

Στόχος του Coots είναι να αναδείξει μια εντυπωσιακή, κοντινή και προσωπική συλλογή φωτογραφιών στους θεατές του. Ο ίδιος θέλει μέσω των εικόνων του, να μεταφέρει το μήνυμα της υπεράσπισης της προστασίας των ζώων, και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για κατανόηση και δράση, σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι καρχαρίες. Ο Coots έχει καλλιεργήσει από μικρός έναν βαθύ θαυμασμό και σεβασμό για τη φύση και τη θάλασσα. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος είχε ένα τραυματικό γεγονός στην εφηβεία του, όπου έχασε το δεξί του πόδι από έναν καρχαρία τίγρη. Αλλά αυτό αντί να τον εμποδίσει, μεγάλωσε το πάθος του, και άρχισε να κινηματογραφεί και να φωτογραφίζει σέρφερ, αλλά και τη ζωή στη θάλασσα. Καθώς περνούσε ο καιρός, ο Coots άρχισε να δραστηριοποιείται στη νομοθεσία για την προστασία και τη διατήρηση των καρχαριών.

Ο Mike Coots αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του.

Δεν είχα ιδέα πόσο σημαντικός είναι ένας υγιής πληθυσμός καρχαριών για έναν υγιή ωκεανό, και πόσοι σκοτώθηκαν άσκοπα για τα πτερύγια τους. Ένιωσα υποχρεωμένος από τη στιγμή που είμαι και επιζών από επίθεση καρχαρία, να μιλήσω για τους καρχαρίες, και ήμουν ενεργός για την ψήφιση νέων νόμων για τους καρχαρίες εδώ στη Χαβάη, αλλά και στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσκλήθηκα να πάω για κατάδυση με καρχαρία, έφερα τη φωτογραφική μηχανή μου μαζί, και αφού φωτογράφισα τον πρώτο μου καρχαρία, δεν υπήρχε άλλο θέμα στη Γη που να μαγνητίζει το ενδιαφέρον μου έτσι.

Είμαι πολύ συγκεντρωμένος στην προετοιμασία των πλάνων μου. Ξοδεύω πολύ χρόνο προετοιμάζοντας τον εξοπλισμό μου. Υπάρχει μια πολυπλοκότητα επειδή συχνά εμπλέκεται εξοπλισμός κατάδυσης, και υπάρχουν παράγοντες ασφαλείας, για να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι σε άριστη κατάσταση. Η ζωή σας πραγματικά εξαρτάται από αυτό.

Θεωρώ ότι όταν βρίσκεσαι κάτω από το νερό, είναι καλύτερα απλά να είσαι παρών, και να αφήνεις τις στιγμές να ξετυλίγονται γύρω σου. Το να είσαι σε μια ήρεμη, χαλαρή κατάσταση φέρνει πολύ καλύτερες εικόνες, από το να είσαι υπερβολικά ενθουσιασμένος και νευρικός. Οι καρχαρίες όπως όλα τα ψάρια, μπορούν να το αισθανθούν αυτό, και συχνά κρατούν μεγάλη απόσταση.

Ο Coots τονίζει επίσης ότι η γνώση της κατάδυσης είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, διότι βοηθάει το να γνωρίζετε το περιβάλλον των καρχαριών, και το πώς σκέφτεται η θαλάσσια άγρια ​​ζωή. Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι καρχαρίες είναι δύσκολοι στο να φωτογραφηθούν, και ορισμένα είδη είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Μόλις εμφανιστεί ένας καρχαρίας για να φωτογραφίσετε, μπορεί να είναι ντροπαλός και να κρατάει απόσταση, ή να κολυμπάει τόσο γρήγορα, που είναι μια πρόκληση το να κλειδώσετε την εστίαση πάνω του. Είναι ένα απίστευτα δύσκολο θέμα στη λήψη φωτογραφιών.

Ο φωτογράφος αναφέρει ότι για τις λήψεις του, χρησιμοποιεί μια Canon R5 προσαρμοσμένη σε ένα ειδικό προστατευτικό περίβλημα της Aquatech. Δε χρησιμοποιεί ποτέ φλας, και βουτάει πάντα σε καθαρά νερά.

Η υποβρύχια προσέγγισή μου είναι λίγο ανορθόδοξη, καθώς δεν τραβάω με ευρυγώνιο ή fisheye φακό όπως η πλειοψηφία των υποβρύχιων φωτογράφων. Φαντάζομαι ότι το θέμα μου ο καρχαρίας, είναι ένα πρόσωπο, και χρησιμοποιώ τον ίδιο φακό που θα χρησιμοποιούσα για ενα πορτραίτο. Προτιμώ έναν φακό 50mm f/1.2, ή έναν 24-70 f/2.8 κυρίως στα 70mm, και ακόμη έναν φακό ζουμ 70-200 f/2.8. Οι καρχαρίες είναι απίστευτα ογκώδεις. Φωτογραφίζω με ISO περίπου 400-800, ανάλογα με το βάθος και την ευκρίνεια, και με ταχύτητα κλείστρου περίπου από 1/500 έως 1/1000.

Όταν μιλάω σε παιδιά στα σχολεία, και τους δείχνω εικόνες που δεν είναι τρομακτικές αλλά συχνά κωμικές, φαίνεται να έχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία από τις παλαιότερες γενιές που μεγάλωσαν με ταινίες όπως το JAWS. Τα παιδιά φεύγουν ενθουσιασμένα βλέποντας έναν καρχαρία στην άγρια ​​φύση, και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος της δουλειάς μου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα από τη δουλειά του Coots, στην ιστοσελίδα του εδώ, και στο Instagram του εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!