Η φωτογραφία στο background του Apple iPhone 6 χρησιμοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζει ο φωτογράφος της


Η φωτογραφία στο background του Apple iPhone 6 χρησιμοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζει ο φωτογράφος της

Αυτό ακριβώς έγινε στην περίπτωση του φωτογράφου Espen Haagensen κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου Apple iPhone 6, όταν ένας συνάδελφος του τον ενημέρωσε ότι το φορτωμένο background στο νέο smartphone είναι μία εικόνα του.

Συγκεκριμένα πριν μερικούς μήνες η Apple είχε επικοινωνήσει με τον Espen για να αγοράσει τα δικαιώματα της συγκεκριμένη εικόνας και αργότερα επανήλθε για να αναβαθμίσει την άδεια χρήσης της και για χρήση broadcast. Ο Espen συμφώνησε χωρίς να γνωρίζει ακριβώς που θα χρησιμοποιηθεί η εικόνα του.

Η φωτογραφία δείχνει ένα βουνό της Νορβηγίας και δημιουργήθηκε κατά το ετήσιο ταξίδι για σκι του Norwegian Trekking Association στο Demmevass, το κτίριο το οποίο φαίνεται στην original φωτογραφία του Espen και αφαιρέθηκε από την εικόνα από την Apple. Ο Espen την είχε ανεβάσει στην σελίδα 500px.

“Φωτογραφίζω πολύ τον ουρανό και τον Γαλαξία αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα ένα καλό ευρυγώνιο φακό και ένα καλό τρίποδο στο Demmevass. Το φεγγάρι ήταν αρκετά μεγάλο και για αυτό ο Γαλαξίας αχνοφαινόταν, αλλά κατά τα μεσάνυχτα το φεγγάρι εξαφανίστηκε και μπόρεσα να βγάλω μερικές καλές εικόνες”, δήλωσε ο Espen.

Φυσικά αποτελεί μεγάλη υπόθεση για ένα φωτογράφο, μία εικόνα του να συνδέεται με μία τόσο δημοφιλή εταιρεία και ένα από τα πιο δυνατά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.
Θυμηθείτε την ιστορία της διάσημης φωτογραφίας “Bliss”, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως wallpaper στα Windows XP.

apple-iphone-6-background

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

BusinessInsider
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

11 σχόλια

  • #
    1

    O τίτλος του άρθρου είναι εντελώς παραπλανητικός. Διαβάζοντάς τον θα νόμιζε κάποιος πως η apple έκλεψε την φωτογραφία και την χρησιμοποίησε χωρίς να ξέρει ο δημιουργός της. Ενώ αυτό που έγινε είναι πως εκείνο την πούλησε μεν απλά δεν ήξερε για ποιο λόγο.

    • #
      1

      ο τίτλος λέει ακριβώς αυτό που έγινε…ο φωτογράφος δεν το ήξερε…τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο…

      • #
        1

        Στην πραγματικότητα το ήξερε αλλά δεν ήξερε που θα χρησιμοποιηθεί… έτσι πως το γράφεις είναι σαν να μην πήρε το δικαίωμα καν η Apple….έλεος

      • #
        1

        μαλλον εχετε συνηθιζει να σας παραπλανουν, το νεο ειναι οτι ο φωτογραφος δεν το ηξερε οτι η φωτογραφια του θα χρησιμοποιηθει εκει και το αρθρο αναφερει αναλυτικα τι εγινε…δεν ανηκουμε στα σιτε που βαζουν παραπλανητικους τιτλους…πιο απλα δεν γινεται να το εξηγησω…

      • #
        1

        Θα στο εξηγήσω Εγώ Νίκο.

        Για να μην ηταν παραπλανητικός ο τίτλος θα επρεπε να γράφει : Η φωτογραφία στο background του Apple iPhone 6 χρησιμοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζει ο φωτογράφος της,ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚΕΙ.

        ετσι,θα καταλαβαιναμε οτι ηξερε ο φωτογραφος,αλλα δεν ηξερε οτι θα χρησιμοποιηθουν για τον συγκεκριμενο σκοπό.

        Απλα το γραψατε ετσι,για να μπει κοσμος να το διαβάσει.So Simple.

      • #
        1

        δεκτή η κριτική αλλά διαφωνώ με την άποψη σου…

  • #
    1

    και εγώ παραπλανήθηκα πάντως περίμενα να ακούσω οτι δεν ήξερε τίποτα δεν είναι και τόσο εύστοχος ο τίτλος

  • #
    1

    Ο τίτλος που επιλέξατε να βάλετε κ. Βήτο, δίνει την εντύπωση στον αναγνώστη ότι η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδεια του φωτογράφου. Μπορεί να μην είχατε την πρόθεση να παραπλανήσετε, αλλά (καλώς ή κακώς) αυτό αντιλαμβάνεται αυτός που τον διαβάζει.
    Αντί να γκρινιάζετε για τις καλές προθέσεις σας (που πιστεύω ότι τις έχετε), δεν θα ήταν καλύτερο να προσαρμόσετε τον τίτλο σε κάτι πιο εύστοχο?

  • #
    1

    το θέμα είναι ότι η apple αγόρασε τα δικαιώματα της συγκεκριμένη εικόνας!!! Άλλα το χειρότερο είναι ότι την επεξεργαστικέ ώστε να αφαιρέσει το σπιτάκι!!!

    • #
      1

      Κώστα φαντάζομαι ότι στην συμφωνία με τον φωτογράφο υπήρχε πρόβλεψη για να το κάνει…απλά από την άλλη πιστεύω ότι ο φωτογράφος έπρεπε να ξέρει που θα χρησιμοποιηθεί η εικόνα του…μπορεί κάτι τέτοιο να άλλαζε το χρηματικό ποσό που θα ζητούσε…όπως και να έχει το έχουν κάνει και άλλες εταιρείες (βλέπε microsoft με την εικόνα bliss)…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!