Φωτογράφος κάνει λήψεις φωτογραφιών με την χρήση 10000 καμερών ασφαλείας


Φωτογράφος κάνει λήψεις φωτογραφιών με την χρήση 10000 καμερών ασφαλείας

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα η τεχνολογία μας έχει προσφέρει αρκετούς τρόπους ώστε να βγάζουμε φωτογραφίες.

Αρκετοί από εμάς χρησιμοποιούμε DSLR, mirrorless, compact και άλλους τύπους φωτογραφικών μηχανών, αλλά πριν λίγες μέρες μας τράβηξε την προσοχή ένας διαφορετικός τρόπος φωτογράφισης τοπίων και τα αποτελέσματα μας εντυπωσίασαν.

Πρόκειται για την λήψη τοπίων με την χρήση καμερών ασφαλείας (surveillance landscape). Τον τρόπο αυτόν, διάλεξε ο φωτογράφος Marcus DeSieno για να αποθανατίσει κάποια τοπία.

Η αισθητική των φωτογραφιών του Marcus DeSieno μας θυμίζει την αισθητική των φωτογραφιών του Ansel Adams, μόνο που ο Marcus δεν χρειάστηκε να πάει στο κάθε μέρος που φωτογράφισε. Ο τρόπος για να φωτογραφίσει τα τοπία έγινε “χακάροντας” τις κάμερες ασφαλείας σε διάφορα σημεία στον κόσμο.

Ο Marcus σε συνέντευξη που έδωσε στο DIYP, ρωτήθηκε για το πώς του ήρθε η ιδέα γι’αυτό το project. Η απάντηση του ήταν η εξής: “Η εφεύρεση της φωτογραφίας του 19ου αιώνα δημιούργησε μια στροφή στο πως βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Εντύπωση μου έκανε το πώς η εξέλιξη της φωτογραφικής τεχνολογίας έχει αλλάξει την κατανόησή μας για το τοπίο, τον τόπο και τον φυσικό κόσμο.

Στην ερώτηση “Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο;”, η απάντηση του ήταν: “Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν ήταν το να χακάρω τις κάμερες ασφαλείας. Αποδεικνύεται ότι είναι σοκαριστικά εύκολο. Εμένα πραγματικά με έκανε καταλάβω πόσο ευάλωτη είναι σήμερα η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Δεν είμαι ειδικός στους υπολογιστές, αλλά υπάρχουν πληροφορίες βήμα-για-βήμα για το πώς να χακάρεις κάμερες ασφαλείας. Η βασική πρόκληση για εμένα ήταν η επιλογή και η επεξεργασία των εικόνων. Θα ήθελα να πω με σιγουριά ότι έχω χρησιμοποιήσει πάνω από 10.000 κάμερες τουλάχιστον. Όταν έχεις πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο επιτήρησης ο αριθμός των εικόνων είναι αφάνταστα μεγάλος.”

Τέλος αναφέρει ότι επιλέγει να πάρει εικόνες από απομονωμένα τοπία. Συγκεκριμένα αναζητά εικόνες με soft εστίαση, ψάχνοντας να βρει κάμερες των οποίων οι φακοί έχουν σταγόνες βροχής, βρωμιά ή σκόνη, ώστε να δίνουν μία ιμπρεσιονιστική αισθητική.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες του.

Marcus DeSieno8

Marcus DeSieno7

Marcus DeSieno6

Marcus DeSieno5

Marcus DeSieno4

Marcus DeSieno3

Marcus DeSieno2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

DIYP
author
Στράτος Καπετανάς

Ο Στράτος Καπετανάς είναι λάτρης της φωτογραφίας και του βίντεο. Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία από μικρή ηλικία. Αγαπημένο του είδος είναι να φωτογραφίζει τοπία, φύση, πορτραίτα άλλα και ζώα.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Μου άρεσε πολύ η αισθητική των φωτογραφιών του. Ανορθόδοξος τρόπος λήψης αλλά στην τέχνη όλοι οι τρόποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σημασία έχει η “παρουσία του φωτογράφου” στο “γεγονός”, να αντιλαμβάνεσαι -ως θεατής- την πρόθεσή του. Νομίζω ότι αυτό το έχει πετύχει.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!