James Webb: Φωτογράφος κατέγραφε για 15 χρόνια τη διαδικασία κατασκευής του τηλεσκοπίου!


James Webb: Φωτογράφος κατέγραφε για 15 χρόνια τη διαδικασία κατασκευής του τηλεσκοπίου!

Ο Chris Gunn φωτογράφιζε για 15 χρόνια τα στάδια κατασκευής του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Χωρίς αμφιβολία, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια. 30 χρόνια χρειάστηκαν συνολικά από την αρχική σύλληψη της ιδέας του τηλεσκοπίου μέχρι τον τελικό σχεδιασμό του και τα στάδια κατασκευής του μέχρι τη λειτουργία του στο σημείο Lagrange point (L2) που βρίσκεται σε τροχιά 1,5 εκατομμυρίων χιλιόμετρων από τον Ήλιο.

Ο Chris Gunn αφότου δούλεψε ως φωτογράφος στην αποστολή Hubble, εντάχθηκε στην ομάδα του JWST το 2009. Έκτοτε πέρασε 15 χρόνια μαζί με την ομάδα φωτογραφίζοντας όλα τα στάδια κατασκευής του ισχυρού διαστημικού τηλεσκοπίου που είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό επιστημονικό επίτευγμα.

Το πρώτο τμήμα από τον καθρέφτη του James Webb.

Μηχανικοί καθαρίζουν έναν από τους καθρέφτες με ειδικό χιόνι διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρώτη φορά που το JWST συναρμολογήθηκε πλήρως.

Ο Gunn είπε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του να καταγράψει τα στάδια ολοκλήρωσης του JWST ήταν η συνεχώς εξελισσόμενη φύση του έργου, ενώ πρόσθεσε το εξής:

Το να βλέπω μέρη του τηλεσκοπίου να ενώνονται ήταν καταπληκτικό, αλλά ο σκοπός ήταν να διατηρήσω μια συνέπεια όσο αφορά την εμφάνιση και αίσθηση στις φωτογραφίες μου σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Οι ειδικές “θερμικές κουβέρτες” του Webb είναι δεμένες με μακριά κορδόνια.

Κατά τη διάρκεια φωτογράφισης της διαδικασίας, ο Gunn αναφέρει ότι άρχισε να δίνει ολοένα και περισσότερη προσοχή στα περιβάλλοντα που βρισκόταν και στόχος του ήταν να αποτυπώνει στοιχεία από αυτά τα περιβάλλοντα στις φωτογραφίες του.

Όταν μπορούσα να φωτίσω τα θέματά μου, φρόντιζα να το κάνω διακριτικά. Τελικά, συνειδητοποίησα ότι η γεωμετρία του JWST φωτογραφήθηκε όμορφα. Με τον καιρό έγινα πιο επιλεκτικός στις φωτογραφίες μου με περισσότερη αυτοσυγκράτηση.
Τα πρωτεύοντα κάτοπτρα του JWST προετοιμάζονται για εγκατάσταση.

Οι φωτογράφοι της NASA Chris Gunn και Desiree Stover ποζάρουν μπροστά από έναν τεράστιο καθρέφτη του James Webb.

Ο μηχανικός Yingrui “Zao” Huang στέκεται μπροστά σε ένα μεγάλο τοίχο από φίλτρα που βοηθούν να διατηρείται καθαρός ο χώρος.

Ανάπτυξη του δευτερεύοντος καθρέφτη του Webb.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Gunn κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τις φωτογραφίες του με ονομασία “Inside the Star Factory”, το οποίο συνοδεύεται από μια επισκόπηση του JWST από τον επιστημονικό συγγραφέα Christopher Wanjek.

Οι αγαπημένες μου στιγμές περιλαμβάνουν την άφιξη των πρώτων καθρεφτών, την πρώτη φορά που είδα το οπτικό σύστημα να αναπτύσσεται μέσα στον θάλαμο δοκιμών της NASA και το ζευγάρωμα του οπτικού συστήματος με το προστατευτικό εξάρτημα για την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και το κύριο κομμάτι του διαστημικού σκάφους.

Για όλες αυτές τις φωτογραφίες ο Gunn χρησιμοποίησε μια Nikon D3, μια Nikon D4 και μια Hasselblad-H medium format. Μπορείτε να δείτε περισσότερα από τον Chris Gunn εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.