Andrew McCarthy: Καταστράφηκε ο φακός του κατά τη λήψη εκτόξευσης πυραύλου!


Andrew McCarthy: Καταστράφηκε ο φακός του κατά τη λήψη εκτόξευσης πυραύλου!

Ο αστροφωτογράφος Andrew McCarthy απαθανάτισε μοναδικές λήψεις από μια εκτόξευση πυραύλου αλλά καταστράφηκε ο φακός του στη διαδικασία.

Είναι ο ορισμός του “η τέχνη θέλει θυσίες”! Ο αστροφωτογράφος Andrew McCarthy απαθανάτισε στις 28 Απριλίου μια απίστευτη φωτογραφία της εκτόξευσης του πυραύλου Atlas V 551 σχεδόν από το σημείο εκτόξευσης. Ο φακός του όμως καταστράφηκε στη διαδικασία, αλλά η εικόνα που τράβηξε είναι εκπληκτική:

Ο McCarthy χρησιμοποίησε μια Sony a7 II με ευρυγώνιο φακό Rokinon 14mm σε μια περιοχή πολύ κοντά στην επιφάνεια εκτόξευσης (όπου δεν επιτρέπεται να βρίσκεται εκεί κανείς καθότι είναι απαγορευμένη περιοχή) στα πλαίσια του Project Kuiper. Το Project Kuiper είναι μια πρωτοβουλία για την αύξηση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας παγκόσμια μέσω ενός τεράστιου δικτύου από δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά (περισσότερων από 3.000). Ο πύραυλος με ονομασία Atlas V 551 εκτοξεύτηκε στις 7:01 μ.μ. EDT από το ακρωτήριο Canaveral, προσφέροντας ένα φοβερό θέαμα στους γύρω κατοίκους καθότι φώτισε έντονα τον απογευματινό ουρανό. Να αναφέρουμε ότι ο φωτογράφος πήρε άδεια από τη Space Force και την United Launch Alliance (ULA) για το εγχείρημά του.

Φυσικά, ο φωτογράφος βρισκόταν μακριά και τράβηξε τις φωτογραφίες από απόσταση χρησιμοποιώντας το σύστημα MiOPS+ που ενεργοποιούσε το κλείστρο όταν άκουγε τον ήχο της εκκίνησης των κινητήρων του πυραύλου.

Για να τραβήξει ακριβώς αυτό που ήθελε, ο McCarthy είπε ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει φίλτρα τα οποία ενδεχομένως να προστάτευαν αποτελεσματικά τον φακό από τις βρωμιές, τις φλόγες και τους καπνούς (όπως ένα φίλτρο UV ή πολωτικό). Το αποτέλεσμα ήταν να σωθεί το σώμα της κάμερας αλλά το μπροστινό οπτικό στοιχείο του φακού παρέμεινε εκτεθειμένο στο υδροχλωρικό οξύ που σχηματίζεται από τη διαδικασία εκτόξευσης, κάτι που τελικά κατέστρεψε τον φακό.

Δείτε πώς έγινε το μπροστινό μέρος του φακού:

Κατά την εκτόξευση, οι φλόγες από τον πύραυλο είναι ιδιαίτερα φωτεινές κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται προσεκτικές ρυθμίσεις στην κάμερα. Για να διατηρήσει το δυναμικό εύρος σωστό στις εικόνες, ο McCarthy χρησιμοποίησε το χαμηλότερο ISO (Native base ISO) που είναι 100 στην κάμερα του σε συνδυασμό με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου 1/2000s και διάφραγμα f/13. Φυσικά, όλα αυτά σε RAW, ώστε να επαναφέρει τις σκιές και τα highlights στην επεξεργασία:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.