“Οι Δρόμοι του Κουδουνιού” από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης


“Οι Δρόμοι του Κουδουνιού” από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το ΦΚΘ έχει ετοιμάσει συνολικά 6 εκθέσεις (2 ατομικές και 4 ομαδικές) οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού. Η Θεσσαλονίκη Υποδέχεται Τα Κουδούνια».

Η δράση διοργανώνεται από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και σύμφωνα με το δελτίο τύπου “επιχειρεί να συνδέσει την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας της Ελλάδας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου. Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Οι Δρόμοι του κουδουνιού αναζητούν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την καταγραφή της ποικιλομορφίας τους”.

Από τις 15 έως τις 23 Φεβρουαρίου μπορούμε να παρακολουθήσουμε:
– 2 ατομικές και 4 ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας,
– ένα υπαίθριο παλιομοδίτικο στούντιο φωτογραφίας όπου οι περαστικοί και οι επισκέπτες της έκθεσης θα φωτογραφίζονται από τους φωτογράφους δωρεάν,
– μία επιστημονική ημερίδα με θέμα Θέμα «Κουδούνι: ήχος, χορός, δρώμενα.
– ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – εργαστήριο για παιδιά και
– ένα αναλόγιο με τη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη
Στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα συναντήσουμε μία μεγάλη πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίες θα παρελάσουν με κατάληξη την πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα αναπαραστήσουν τα έθιμά τους. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) έχει κάνει την παραγωγή σε όλες τις εκθέσεις φωτογραφίας. Ακολουθεί το σημείωμα του επιμελητή των εκθέσεων και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βασίλη Καρκατσέλη:

Λίγα λόγια για την ανάγκη εμπλοκής των φωτογράφων στην αναδημιουργία των παραδοσιακών δρώμενων.

Μία έκθεση στο μεταίχμιο της δημιουργίας, στο μεταίχμιο της συνεργασίας του παλαιού με το καινούργιο, στο μεταίχμιο της εναλλαγής, με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις.

Η νεώτερη των εικαστικών τεχνών (η φωτογραφία) με θεματογραφία κάποια από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής υπαίθρου, τόσο ίδια, και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Η σημερινή φωτογραφική δημιουργία σε συνομιλία με το πολιτιστικό ένστικτο του Έλληνα, οι σύγχρονες δημιουργικές αξίες σε διάλογο με την μέθεξη της συν- μετοχής στην ανα-βίωση.
Οι φωτογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ανά την επικράτεια τοπικές πρωτοβουλίες διαφυγής ή εμπλουτισμού του λεξιλογίου έκφρασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διερεύνησης του εγώ. Η έκθεση που δημιουργείται έχει κεντρικούς ήρωες, αυτούς που ενδιαφέρονται και εργάζονται ακατάπαυστα για να περισυλλέξουν τα σκόρπια κομμάτια της παλαιάς και της νέας πολιτιστικής μας παράδοσης ή κληρονομιάς.
Οι φωτογράφοι, με μία παραδοσιακή τεχνική/αποστολή του μέσου (αυτή της αδιαμεσολάβητης καταγραφής των όσων συμβαίνουν γύρω τους) με τη συμμετοχή τους στα δρώμενα, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα προς νέες (ή μήπως ξεχασμένες;) πολιτιστικές κατευθύνσεις και δημιουργικές ενατενίσεις.
Η μακροχρόνια εμπλοκή των φωτογράφων με κάτι έξω από τις σύγχρονες αισθητικές πρακτικές της σημερινής τέχνης, είναι προφανές πως σε βάθος χρόνου, αποδίδει προς δύο κατευθύνσεις. Όχι μόνο με τον εμπλουτισμό της σημερινής θεματολογίας τους (δυνατότητες) αλλά και προς μία πιο πολύμορφη σύμμειξη/ανάπτυξη των τεχνών (αναδημιουργία).
Μέσω του δημιουργικού παντρέματος της φωτογραφίας με τα δρώμενα της δικής μας παράδοσης (που παραδοσιακά δεν την περιλαμβάνουν) ίσως λειτουργήσει μία άλλου τύπου ανάπτυξη και σε βάθος διάνθηση των παραδοσιακών πρακτικών και αξιών. Έχουμε ανάγκη μια νέα έμπνευση για μετεξέλιξη και των δύο πόλων αυτής της συνεργασίας, για μία αξιοποίηση των δημιουργημάτων του λαού, δίχως λαϊκισμούς.

θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις: “Πρόσωπα και Προσωπεία”, “Τελετουργία μύησης”, “Γειτνιάσεις II”, “Γειτνιάσεις κωδονοφορίας”, “Κουδούνια απ΄ όλη την Ελλάδα” και “Γειτνιάσεις κωδονοφορίας ΙΙ”. Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα των εκθέσεων φωτογραφίας σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ “Πρόσωπα + Προσωπεία, (Κωδωνοφόροι-Ανατολική Μακεδονία)

FKT koudounia vavdinoudis 1

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη [ STUDIOVD ]
Εγκαίνια Σάββατο 15 Φεβρουαρίου , στις 20:30, Gallery Toss, (Bar La Doze, Βηλαρά 1 & Συγγρού, στα Άνω Λαδάδικα)
Διάρκεια: 15 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: 18.00 έως 24.00
Υποστήριξη: Ι.Κογχυλάκης Α.Ε. [ Φωτογραφικά-Βίντεο ]

Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στα χωριά του νομού Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση και στην Νικήσιανη του νομού Καβάλας.
Χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά εντάσσοντας τους φωτογραφιζόμενους στο οικείο περιβάλλον.Στις υπόλοιπες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός και σκηνικό λειτουργεί ως προβολέας θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την μεταμφίεση.Η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο.

Η συγκεκριμένη φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των δρώμενων εμπλέκει καταγραφικά στοιχεία με την προσωπική ματιά του φωτογράφου.
Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων που συνέβαλαν τα μέγιστα να πραγματοποιηθεί η φωτογράφηση.
Το τριήμερο, 6-7-8 Ιανουαρίου δονείται η περιοχή από την κωδωνοφορία και από άλλα στοιχεία αποτρεπτικά του κακού, όπως δέρματα ζώων στα πρόσωπα (μάσκες),κουδούνια στη μέση, προσωπίδες, στάχτες . Έτσι, οι κάτοικοι των χωριών γιορτάζουν τα διονυσιακά δρώμενα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Όπως αναφέρουν συμβολικά υμνούν την ευετηρία, την καλοχρονία που πατά σε δυο πυλώνες την ευγονία και την ευκαρπία.

ΕΚΘΕΣΗ “Τελετουργία μύησης

FKT koudounia nikoglou 1

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Σωκράτη Νίκογλου
Εγκαίνια Σάββατο 15 Φεβρουαρίου , στις 19.00, Κτήριο περιοδικών εκθέσεων του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. Βασ. Όλγας 68.
Διάρκεια: έως 5 Μαρτίου.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00 -15.00, Τετάρτη 9.00- 9.30, Πέμπτη κλειστό.

ΕΚΘΕΣΗ “Γειτνιάσεις II, (Νάξος, Σκύρος, Μεσότοπος Λέσβου, Σοχός)

FKT koudounia GARCON LAGOUTARIS 1

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Άννα Πιτσικαλή, Μανώλης Λαγουτάρης, Αρτέμης Τιμασούκ, Δημήτρης Προκοπίου.
Εγκαίνια Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 20.00, BRASSERIE GARCON, στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης & Αγ. Σοφίας 2, τηλ. 2310 25 30 33)
Διάρκεια: έως 4 Μαρτίου 2014.
Ώρες λειτουργίας: 08.00 έως 02.00

Δημόσιο happening
Στο πλαίσιο της έκθεσης και συμμετέχοντας στη γιορτή της πόλης, την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στο πεζοδρόμιο του Garcon, θα λειτουργήσει υπαίθριο παλαιομοδίτικο στούντιο φωτογραφίας, όπου οι περαστικοί και οι επισκέπτες της έκθεσης θα φωτογραφίζονται από τους φωτογράφους δωρεάν.

ΕΚΘΕΣΗ “Γειτνιάσεις κωδονοφορίας, (Νικήσιανη, Βώλακας Δράμας, Νάξος, Σοχός)

FKT koudounia NIKIS 35 HARRIS FARROS 1

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Dick Blau, Δημήτρης Βαμβακούσης, Χάρης Φάρρος, Σταματίου Σταύρος.
Εγκαίνια Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 20.00, ΚΑΦΕ ΝΙΚΗΣ 35, στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 35, τηλ 2310 230449)
Διάρκεια: έως 4 Μαρτίου 2014.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 έως 02.00

Η έκθεση θεωρείται συμπληρωματική της σχεδόν ομότιτλης έκθεσης με τον τίτλο «Γειτνιάσεις II», που εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα και ώρα στην διπλανή αίθουσα Garcon Brasserie, Λεωφ. Νίκης και Αγ. Σοφίας 2.

ΕΚΘΕΣΗ “Κουδούνια απ’ όλη την Ελλάδα

FKT koudounia idrima FALKOU

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Ντίνα Μανάβη, Άγης Κελπέκης, Χριστίνα Παπαφράγκου και Θέμιδα Ζήδρου.
Εγκαίνια Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 20.00, ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΚΟΥ – ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΤΙΚΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ,
(Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, τηλ. 2310 221289)
Διάρκεια: έως 25 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 11.00πμ. – 22.00 μ.μ. Κυριακή 17.00 – 22.00

ΕΚΘΕΣΗ “Γειτνιάσεις κωδονοφορίας ΙΙ, (Καλή Βρύση, Σκύρος, Βώλακας Δράμας)

FKT koudounia GALLERY XART Dick Blau

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Άγης Κελπέκης, Dick Blau, Ευθύμης Μουρατίδης.
Εγκαίνια Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 20.00, Gallery X-ART-I, (Παπαμάρκου 25, Πλ. Άθωνος)
Διάρκεια: έως 4 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00 – 20.00

Η έκθεση θεωρείται συμπληρωματική της σχεδόν ομότιτλης έκθεσης με τον τίτλο ‘’Κουδούνια απ’ όλη την Ελλάδα’’ που εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα και ώρα στην ακριβώς απέναντι αίθουσα του Ιδρύματος «ΥΔΡΙΑ», ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΚΟΥ – ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΤΙΚΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!