Φωτογραφικά κλισέ που δεν πρέπει να κάνεις


Φωτογραφικά κλισέ που δεν πρέπει να κάνεις

Ένα από τα πράγματα που “χαλάει” τις φωτογραφίες μας είναι η εφαρμογή διάφορων κλισέ, τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα στην φωτογραφική μας εξέλιξη μας.

Τα κλισέ που μπορεί να συναντήσουμε είναι πολλά και μερικές φορές γίνονται ακόμα χειρότερα λόγω κακής εκτέλεσης τους. Πάμε να τα δούμε ένα ένα.

1. Τοποθέτηση πλαισίου

Ναι, δυστυχώς το πλαίσιο έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στην επεξεργασία φωτογραφιών. Μαύρο ή λευκό το πλαίσιο έχει χιλιοφορεθεί. Αν και η αλήθεια είναι ότι όταν χρησιμοποιείται σωστά και με μέτρο αναδεικνύει μία εικόνα παρόλα αυτά μερικοί φωτογράφοι κάνουν υπερβολική χρήση με αποτέλεσμα να χαντακώνουν τις εικόνες τους.
Το χειρότερο είναι όταν βλέπουμε εικόνες με διπλό πλαίσιο.

frame-image

frame-image-1

2. Τοποθέτηση βινιέτας

Ένα άλλο πράγμα που έχει χιλιο-χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία φωτογραφίας είναι η εφαρμογή βινιέτας. Αν και η εφαρμογή της ξεκίνησε με σκοπό να διορθώσει τη βινιέτα που δημιουργούν οι φακοί, πολλοί φωτογράφοι επιμένουν να την χρησιμοποιούν σε πολλές εικόνες τους, πολύ συχνά με λάθος τρόπο που αντί να προσθέτει κάτι δημιουργεί μία αδιάφορη εικόνα.

vignete-image

3. Δημιουργία HDR εικόνων

Ένα από τα καλά (ή κακά) της ψηφιακής τεχνολογίας στη φωτογραφία είναι η δυνατότητα δημιουργίας εικόνων HDR (High Dynamic Range), δηλαδή εικόνων υψηλού δυναμικού εύρους. Αυτό σημαίνει ότι στην εικόνα μας εμφανίζονται πολλές λεπτομέρειες και στα φωτεινά αλλά και στα σκοτεινά σημεία της.

Αν και η δημιουργία μίας HDR εικόνας απαιτεί την διαδοχική λήψη από τριπόδι, διαφορετικών φωτογραφιών, με διαφορετική έκθεση και σύνθεση στο Η/Υ, τα σύγχρονα προγράμματα επεξεργασίας των RAW αρχείων, επιτρέπουν την δημιουργία HDR εικόνων απλά μετακινώντας τα sliders των Highlights και Shadows.

Η ευκολία δημιουργίας HDR εικόνων έχει οδηγήσει στην υπερβολική παραγωγή τους, πολλές φορές με πολύ αντι-αισθητικά αποτελέσματα (ειδικά όταν έχουμε ανθρώπους στο κάδρο).

hdr-image

hdr-image-1

4. Ασπρόμαυρες εικόνες με επιλεγμένο χρωματισμό

Άλλο ένα κλισέ όσο αφορά την επεξεργασία φωτογραφιών είναι να κάνουμε μία εικόνα ασπρόμαυρη, διατηρώντας σε ένα από τα στοιχεία της εικόνας το χρώμα.

selective-color-image

5. Υπερβολικό contrast και υπερκορεσμός των χρωμάτων

Η επεξεργασία μίας φωτογραφίας θέλει πολύ προσοχή και πρέπει πάντα να υπάρχει μέτρο. Η υπερβολική αύξηση της αντίθεσης (contrast) και του κορεσμού των χρωμάτων είναι ένα κλισέ που πολλοί δεν μπορούν να αποφύγουν.

overediting-image

6. Τοποθέτηση μεγάλου υδατογραφήματος

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το θλιβερό γεγονός ότι οι φωτογραφίες μας από τη στιγμή που ανεβαίνουν στο ίντερνετ, στην ιστοσελίδα μας ή σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, μπορούν πολύ εύκολα να κλαπούν.
Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί με τη χρήση υδατογραφήματος (watermark) αν και συνήθως ο “κλέφτης” θα βρει τρόπο να το παρακάμψει.

Από την άλλη ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας στο ίντερνετ για την προβολή του έργου μας. Και αυτό το έργο μας πρέπει ο θεατής να μπορεί να το θαυμάσει με τον καλύτερο τρόπο.
Ένα κλισέ που μπορεί να καταστρέψει μία εικόνα είναι η τοποθέτηση τεράστιου υδατογραφήματος που καλύπτει όλη την εικόνα και ενοχλεί τον θεατή. Προτιμήστε αν τελικά θελήσετε οπωσδήποτε να ανεβάσετε μία εικόνα σας στο ίντερνετ με υδατογράφημα, να είναι μικρό και διακριτικό.

Για να αποφύγετε την κλοπή των εικόνων σας, καλύτερο είναι να τις ανεβάζετε σε χαμηλή ανάλυση.

watermarked-image

7. Μετατροπή των φωτογραφιών σε ασπρόμαυρες

Είναι αλήθεια ότι οι ασπρόμαυρες εικόνες έχουν κάτι το ιδιαίτερο, ειδικά όταν έχουμε ένα δυνατό κάδρο, αλλά το να κάνουμε μία εικόνα ασπρόμαυρη δεν σημαίνει ότι έχουμε αυτομάτως δημιουργήσει τέχνη.

Οι έγχρωμες φωτογραφίες δεν υστερούν σε σχέση με τις ασπρόμαυρες. Αντιθέτως πολλές φορές μία έγχρωμη εικόνα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από μία ασπρόμαυρη, για αυτό μετατρέψτε τις φωτογραφίες σας σε ασπρόμαυρες με προσοχή.

8. Φωτογράφιση ηλιοβασιλέματος

Σίγουρα όταν αρχίζει κάποιος να φωτογραφίζει και αντιλαμβάνεται ότι το καλύτερο φως είναι λίγο πριν δύσει ο ήλιος η φωτογράφιση ενός ηλιοβασιλέματος είναι η πιο λογική επιλογή. Δυστυχώς οι φωτογραφίες ηλιοβασιλέματος είναι τόσες πολλές που πολύ λίγες ξεχωρίζουν.

Αν αποφασίσετε να φωτογραφίσετε ένα ηλιοβασίλεμα σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να κάνετε τη δική σας φωτογραφία να διαφέρει. Μία απλή φωτογραφία ηλιοβασιλέματος δεν λέει σε κανένα τίποτα.

9. Χρήση των όρων photography/photographer

To κακό έχει παραγίνει με τους όρους photography/photographer. Πολλοί φωτογράφοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τους συγκεκριμένους όρους όταν αγοράζουν ένα domain για να στήσουν το site τους ή όταν κάνουν μία σελίδα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.

Εφόσον είναι κάποιος φωτογράφος και το site του περιέχει μόνο εικόνες, τότε δεν χρειάζεται να τονίζει το αυτονόητο.

10. Selfies με μία DSLR στο πρόσωπο

Όλοι μας σχεδόν έχουμε βγάλει τον εαυτό μας μέσα από ένα καθρέπτη να έχει το μάτι στο οφθαλμοσκόπιο της μηχανής ή έχουμε κάνει το ανάλογο αυτο-πορτραίτο με στουντιακό φωτισμό.

——————————————————————————————————————————————-

Αυτά είναι λοιπόν τα φωτογραφικό κλισέ της λίστα μας!

Ποιο φωτογραφικό κλισέ “μισείτε” περισσότερο ή πιο νομίζετε ότι θα έπρεπε να προστεθεί στη λίστα μας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

6 σχόλια

  • #
    1

    Εξαιρετικό άρθρο αν και έχω πιάσει 7 στα 10 από όσα αναφέρατε … :)

  • #
    1

    Το σωστό είναι να πίνεις το ουίσκι σου με λίγο δροσερό νερό αλλά αν το κάνεις κέφι με μια χούφτα παγάκια, δεν βλέπω που είναι το “κακό”. Για τον περισσότερο κόσμο, η φωτογραφία είναι -να το πούμε απλά- διασκέδαση. Οπότε, όπως τη βρίσκει κανείς. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από τον φαντασμένο φωτογράφο που καμώνεται τον ψαγμένο καλλιτέχνη! Ειδικά αν τύχει και συνοδεύει τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες με στιχάκια… από τα Βικιφθέγματα, είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο!

  • #
    1

    Σωστά τα λες. Σε ολα συμφωνώ. Και ναι σου βγαζω το…φωνήεν…
    Πάντα όμως θα υπάρχουν οι ορδές εκείνων των ανθρώπων που θα δοκιμάζουν τέτοιου είδους πρακτικές μεχρι να κατασταλαξουν στην απλότητα και αν…οπότε πάντοτε κι εμεις θα βρίσκουμε μπροστά μας τις απλοϊκές φωτογραφίες τους

    Κάτι ανάλογο δηλαδή με το γεγονός οτι, ναι μεν εμεις . ως μονάδες μεγαλώνουμε, γερνάμε αλλά κάθε στιγμή και σταθερά και πάντα θα υπάρχει πάνω στο πλανήτη μια ανθρωπότητα που θαναι 20 χρονών..
    Κάποια πράγματα δεν πρόκειται ν αλλάξουν πότε.
    Κ.Β

  • #
    1

    Συμφωνο οτι διαφωνο με το αρθρο. Και ταυτοχρονα διαφωνο οτι συμφωνο. Για μενα θα πρεπει καποιος να δοκιμασει μονος του, τις παραπανω τεχνικες ωστε να δει τι του αρεσει αισθητικα και τι οχι. Επειδη εχει την γνωμη αυτη αυτη καποιος φωτογραφος δεν σημαινει οτι ειναι σωστη. Ας κρατησει αυτος ο επαγγελματιας τα παραπανω κλισε για τον ευατο του κα ας αφησει εναν ερασιτεχνη να παιξει και να πειραματιστει.

    • #
      1

      καταρχήν θεωρώ μέγα λάθος το διαχωρισμό επαγγελματία και ερασιτέχνη…όλοι φωτογράφοι είμαστε……

      δεν λέμε να μην δοκιμάζεις, ο πειραματισμός καλλιτεχνικά είναι αναγκαίος και πρέπει να γίνεται, αλλά από την άλλη όταν κάτι είναι κλισέ είναι κλισέ και δεν αφορά τη γνώμη ενός ατόμου αλλά τη γενική άποψη επί ορισμένων θεμάτων…η λίστα δεν βγήκε έτσι, αλλά μετά από χρόνια συζητήσεων με φωτογράφους σχεδόν όλων των επιπέδων…

      κανείς δεν λέει ότι έχει την απόλυτη γνώση και ότι είναι σωστός και οι άλλοι λάθος, απόψεις είναι όλα στη ζωή…δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα…και αυτό είναι το σωστό.

  • #
    1

    πολλή ωραία ιδέα για διαγωνισμό!!το λατρεύω!!!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!