Το πρόγραμμα των σεμιναρίων του Φεστιβάλ Photometria των Ιωαννίνων


Το πρόγραμμα των σεμιναρίων του Φεστιβάλ Photometria των Ιωαννίνων

To Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria των Ιωαννίνων ξεκινάει σε λίγες ημέρες και το πρόγραμμα σεμιναρίων είναι όπως πάντα πλούσιο.

Όλοι συμμετέχοντες των σεμιναρίων θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στον σκοτεινό Θάλαμο που θα λειτουργήσει στο Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων, κατά την διάρκεια του Photometria 31 Μαίου – 11 Ιουνίου 2017.

Πληροφορίες: seminars@photometria.gr

Σεμινάριο σκοτεινού θαλάμου από την Hώ Πάσχου

Εισαγωγή στον σκοτεινό θάλαμο (Προσεγγίσεις και προεκτάσεις, Ανάλυση)


Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
3.6.2017
13:00-16:00
Κόστος: 30 ευρώ

 

Photographic Notes (Πρώην Φωτογραφικό Χωριό)

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ

Εντατικό Σεμινάριο Φωτογραφικής Πρακτικής και Θεωρίας Διάρκειας 3 Ημερών

Μέρος του υλικού που θα παραχθεί θα παρουσιαστεί με ομαδική έκθεση στο πλαίσιο του Photometria 2018

Στο θεωρητικό σκέλος σε αυτό το σεμινάριο θα γνωρίσουμε και θα αναλύσουμε τις τάσεις της φωτογραφικής καλλιτεχνικής παραγωγής από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Εστιάζοντας στα κίνητρα, τις ιδέες και τους τρόπους των δημιουργών θα συζητηθούν πρακτικές όπως η επιτελεστικότητα (performativity), η χειρονομία της οικειοποίησης, ανακατασκευής και επαναπλαισίωσης εικόνων, η σκηνοθεσία της πραγματικότητας (και η φωτογραφία ως ζωγραφικό tableau), η αποστασιοποιημένη ανέκφραστη (deadpan) αισθητική, η εστίαση στο αγνοημένο αντικείμενο και στην υλικότητα του πράγματος, η εστίαση στην αναπαράσταση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών βιωμάτων, καθώς και στις πρακτικές των νέων τρόπων αφήγησης στην τεκμηριωτική φωτογραφία.

Στο πρακτικό σκέλος θα βασιστούμε στη συζήτηση και κριτική ανάλυση της δουλειάς των συμμετεχόντων. Θα εστιάσουμε στην πολύπλοκη διαδικασία επιλογής και διαδοχής – συνδυασμού εικόνων (editing and sequencing), πρακτική, η οποία νοηματοδοτεί εν τέλει το έργο. Θα συζητηθούν επίσης τρόποι τελικής παρουσίασης και η επίδρασή τους στο τι μπορεί να σημαίνει το έργο.

Στόχος είναι πέραν της επαφής με τις παραπάνω τάσεις στη σύγχρονη φωτογραφική πρακτική και της εξάσκησης της φωτογραφικής και κριτικής ματιάς, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και η παραγωγή ενός μικρού σώματος συγροτημένης φωτογραφικής δουλειάς.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δουλέψουν εντατικά να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία σχολιασμού – κριτικής προσέγγισης των φωτογραφιών και να εξερευνήσουν τα παραπάνω μέσα σε ενα σεμιναριακό περιβάλλον που υποστηρίζει τον πειραματισμό και τη διερεύνηση των (προσωπικών) φωτογραφικών τους ορίων.

Η Eλένη Μουζακίτη είναι φωτογράφος, εισηγήτρια σεμιναρίων φωτογραφικής πρακτικής και θεωρίας, σύμβουλος συγκρότησης πορτφόλιο – ανάπτυξης προσωπικού πρότζεκτ και επιμελήτρια εκθέσεων και φωτογραφικών εκδόοεων. Έχει διδάξει φωτογραφική καλλιτεχνική πρακτική και ιστορία – θεωρία φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίων (2002 – 2006), στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και από τον Οκτώβριο του 2016 στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη φωτογραφία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (ΜΑ in Image and Communication) από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικού διπλώματος (PhD) στη Φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική από το School of Art, Design and Technology, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ. Υπήρξε υπότροφος του IKY, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του DAAD.
Το φωγογραφικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
www.elenimouzakiti.com
www.asfaphotocourses.gr

Ιωάννινα & Μελιγγοί Δωδώνης
2-5.6.2017

Κόστος 75 ευρώ (Για σπουδαστές φωτογραφίας και μέλη φωτογραφικών ομάδων)
Κόστος 100 ευρώ (Για μη μέλη)

 

Photometria Academy (Διαλέξεις – Παρουσιάσεις)


Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
3.6.2017, Ώρα 17:00-21:00
Alain Laboile, Χρήστος Καπάτος, Παναγής Χρυσοβέργης, Hώ Πάσχου.
Σύντομος χαιρετισμός από τους Szilvia Mucsy (Διευθύντρια του Budapest Photo Festival), Tania Castro (Διευθύντρια του Photon Festival της Valencia), Jacques Sierpinski (Διευθυντής του Manifesto Festival της Toulouse), Erik Haupt (Πρέσβης της Ουγγρικής Δημοκρατίας στην Αθήνα), Τάσος Σχίζας (Φωτογράφος, εκδότης και δάσκαλος φωτογραφίας).
Κόστος: Δωρεάν

Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον Χρήστο Καπάτο


Εκθεσιακός χώρος Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
5&6.6.2017
Ώρα 17:00 – 21:00
Γιατί Φωτογραφίζω;
Την πρώτη μέρα μέσα απ την παρουσίαση και την τεχνική και αισθητική ανάλυση
εργασιών Ελλήνων φωτογράφων, θα προσπαθήσουμε μια ψυχαναλυτική και
φιλοσοφική προσέγγιση της φωτογραφίας.
Την δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν με την ομάδα φωτογραφικές
εργασίες τους, ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει. Όλοι μαζί θα συζητήσουμε τις
εργασίες και θα αναζητήσουμε πτυχές του φωτογράφου σε αυτές.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να απαντήσουμε -όσο είναι δυνατόν- σε προσωπικό επίπεδο το “γιατί φωτογραφίζω” και να καλλιεργήσουμε ξεκάθαρο και
ειλικρινές φωτογραφικό βλέμμα.
Κόστος: 60 ευρώ

Portfolio reviews


Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
3.6.2017, Ώρα 15:00-17:00
Alain Laboile (Φωτογράφος) FR

4.6.2017, Ώρα 15:00-19:00
Szilvia Mucsy (Διευθύντρια του Budapest Photo Festival) HU
Tania Castro (Διευθύντρια του Photon Festival της Valencia) ES
Jacques Sierpinski (Διευθυντής του Manifesto Festival της Toulouse) FR
Τάσος Σχίζας (Φωτογράφος, εκδότης και δάσκαλος φωτογραφίας)
Κόστος για όλους τους Reviewers: 80 ευρώ
Κόστος για 1 Reviewer: 25 Ευρώ

Σεμινάριο Φωτογραφικού Βιβλίου από την Έυα Βουτσάκη
Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων

Ενα πρακτικό τριήμερο editing και βιβλιοδεσίας για φωτογράφους που έχουν ήδη υλικό για βιβλίο.

Κατα τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν στην επιλογή των φωτογραφιών και θα πειραματιστούν με διαφορετικά είδη βιβλιοδεσίας.
Συναντήσεις:
1η: 3.6.2017, 10:00-14:00
Παρουσίαση ιδέας κάθε συμμετέχοντα και εξοικείωση με την αισθητική και λειτουργία του φωτογραφικού βιβλίου.
2η: 4.6.2017, 10 πρωί με 10 το βράδυ (με διάλειμμα)
Editing και δημιουργία pdf για τύπωμα. Πειραματισμός με διαφορετικά στυλ φωτογραφικών βιβλίων.
3η: 5.6.2017, 10 πρωί με 6 το απόγευμα (με διάλειμμα)
Πειραματισμός με διαφορετικά είδη βιβλιοδεσίας (κοπτική, γιαπωνέζικη, γαλλική).
4η: skype
Μετά το πέρας του σεμιναρίου υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με την Εύα για περαιτέρω συμβουλές και feedback.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8
Κόστος: 90 ευρώ

Portfolio Reviews από τον Παναγή Χρυσοβέργη


Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
3.6.2017
Ώρα 15:00 – 17:00
Κόστος: 25 ευρώ

Σεμινάριο Φωτογραφίας από την Σουηδική ομάδα Atonal collective

Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
6&7.6.2017
Ώρα 15:00 – 20:00
Κόστος: 60 ευρώ

Σεμινάριο Φωτογραφίας από την Λίλα Ζώτου

Aναγνώσεις της σύγχρονης φωτογραφίας με σκοπό την οπτική αφήγηση και τη δημιουργία πορτφόλιο

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία παρουσίασης και ανάγνωσης φωτογραφικών εικόνων με σκοπό τη διαδικασία που απαιτείται για την καλλιέργεια κριτικού βλέμματος και την κατανόηση δημιουργίας ενός πορτφόλιο με έμφαση στην οπτική αφήγηση. Μέσα από την παρουσίαση ενός ευρύτερου έργου ξένων και Ελλήνων φωτογράφων θα δούμε τις διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις που προκύπτουν από την ανάγνωση της σύγχρονης φωτογραφίας με σκοπό να αντιληφθούμε το ρόλο της φωτογραφικής τέχνης στη σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα καθώς επίσης και τη διερεύνηση νέων αφηγηματικών δομών.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν δικές τους φωτογραφικές σειρές σε εξέλιξη ή να δημιουργήσουν νέες, στις οποίες καλούνται να αναλύσουν αλλά και να συνδυάσουν τις απόψεις με τις εμπειρίες, τη φαντασία με την τεκμηρίωση, την τοπογραφία με την αρχαιολογία καθώς και την εικόνα με τον λόγο, στη δημιουργία αφηγηματικών ιστοριών. Έτσι μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης εικόνων θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα διαφορετικά είδη της φωτογραφικής τέχνης και πως μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στη δημιουργία οπτικής αφήγησης όχι απαραίτητα γραμμικής, αλλά ενσωματωμένης στην ανάγκη της σύγχρονης τέχνης.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους ένα (κατά προτίμηση) τυπωμένο ή ψηφιακό portfolio 15-20 φωτογραφιών από μια σειρά σε εξέλιξη. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες, την πρώτη ημέρα θα γίνει παρουσίαση των διαφόρων ειδών αφήγησης της σύγχρονης φωτογραφίας και παρουσίαση του έργου των συμμετεχόντων. Τη δεύτερη μέρα θα εστιάσουμε στην ανάγνωση των φωτογραφικών εργασιών και στο edting της δουλειάς του κάθε συμμετέχοντα φωτογράφου, ο οποίος θα έχει στη διάθεση του γύρω στα τρία τέταρτα της ώρας.

————————

Μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και προπτυχιακό δίπλωμα από τη Σχολή Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις σπουδές μου, αλλά και στα δια βίου μάθησης σεμινάρια και εργαστήρια που παρακολουθώ κατά καιρούς (Moma Pho-to Course, Wesleyan Univeristy: Philosophy and Modern Art, certificated programe) εστιάζω στο είδος της νέας φωτογραφίας ντοκουμέντου (new documents) και στην οπτική αφήγηση (visual storytelling) και το ρόλο τους στη σύγχρονη τέχνη.

H επαγγελματική μου εμπειρία περιλαμβάνει χρόνια ενασχόληση ως βοηθός παραγωγής και καλλιτεχνικής έρευνας σε σύγχρονους χώρους τέχνης στην Ολλανδία : Casco, Office for Art and Design, και Het Gebouw, καθώς και στη Νορβηγία στην Γκαλερί Cyan.
Έχω παρουσιάσει δουλειά μου σε ομαδικές εκθέσεις σε Νορβηγία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αλβανία, Κίνα, Νέα Υόρκη και Καναδά.
Ζω και εργάζομαι στο Όσλο ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης φωτογράφος και ως διδάσκουσα φωτογραφίας.

Θέατρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
8&9.6.2017
Ώρα 15:00 – 20:00

Kόστος: 50 ευρω για τις δυο μέρες

25 ευρω για τη μια μέρα

www.lilazotou.com

Ημερίδα από το Σωματείο Φωτογράφων Ιωαννίνων και Περιχώρων


Εκθεσιακός χώρος Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων
7.6.2017
Ώρα 20:00-22:00

Γιατί Φωτογραφίζουμε;
Νομοθεσία και Πνευματικά Δικαιώματα στη Φωτογραφία.

α. Το «Γιατί φωτογραφίζουμε» είναι το τρίτο ερώτημα, μετά το «τι» και το «πώς», που απασχολεί τον επαγγελματία φωτογράφο, τον καλλιτέχνη ή τον ερασιτέχνη. Πρόκειται για ερώτημα ουσίας που καθορίζει τη βελτίωση της φωτογραφικής πρακτικής, την εξέλιξη της φωτογραφικής ματιάς, την πρόοδο της φωτογραφίας.
β. Νομοθεσία και Πνευματικά δικαιώματα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση για το πού μπορούμε να φωτογραφήσουμε ελεύθερα και νόμιμα και να αναλύσουμε την ουσιαστική και ηθική αξία των πνευματικών δικαιωμάτων. Σε αυτά τα ερωτήματα θα εστιάσει η ημερίδα. Επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις και να εμπνεύσουμε.
γ. Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος Μεταφωτογραφίες από τον Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλο.

Καλούμε όλους τους φωτογράφους και τους φίλους της φωτογραφίας αλλά και τον απλό ακροατή, να συνεισφέρουν στους προβληματισμούς αυτούς.

Ομιλητές:
1. Πολυδεύκης Ασωνίτης. Εκπαιδευτικός, καθηγητής Φωτογραφίας
2. Γιώργος Παπαθανασίου. Φωτορεπόρτερ, πρόεδρος ΟΣΔ “ΦΟΙΒΟΣ”
3. Λεωνίδας Μπακόλας. Φωτογράφος. Μέλος Σωματείου Φωτογράφων Ιωαννίνων
4. Παναγιώτης Τσιγκούλης. Φωτογράφος. Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου Φωτογράφων Ιωαννίνων.
5. Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος. Επ. Καθηγητής Φωτογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Από το “γιατί φωτογραφίζουμε” στο “γιατί φωτογραφίζω”». Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Μεταφωτογραφίες».

Κόστος: Δωρεάν

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!